Jag har länge tänkt ha fler boktips i bloggen, eftersom jag tycker det är både en perfekt present (som kan vara både begagnad och nyproducerad) och ett himla bra sätt att lära sig mer, bli inspirerad och få en knuff i rätt riktning. Så från och med nu kommer ni att kunna hitta boktips under etiketten Hållbara bokhyllan, och där kommer alla möjliga typer av böcker att rymmas. Kokböcker, faktaböcker och för all del också inspirationsböcker och romaner, om jag får nys om några bra!

Alla foton: Maria Soxbo
Först ut är den här nya boken: Kloka hus – så skapar vi ekohusen att leva i. Den här boken är skriven av ett väldigt hållbarhetskunnigt par, nämligen Kloka hems chefredaktör Gunilla Welin och ETC:s Johan Ehrenberg. De har tillsammans kuskat land och rike runt och dokumenterat en rad kloka hus, som på olika sätt byggts med hållbarhet som grund.
Det fina med boken är att det är hus i alla stilar, inte bara traditionella eller hypermoderna hus som bara tilltalar en viss målgrupp. Det är resonerande texter kring olika typer av material, och gott om experter som guidar genom alla val som finns om man vill bygga med miljö och klimat i fokus.
Gunillas vackra bilder inspirerar till tusen, och jag tycker om att det är en blandning av de allra äldsta teknikerna (som halm på bilden) till de moderna tekniker som kommit. Jag gillar verkligen att det inte bara är teori utan många, många exempel på kloka hus ur verkligheten – det får det att kännas mer möjligt att bygga hållbart. Johan Ehrenberg har byggt flera hus själv och både gjort misstag och lärt sig längs vägen, vilket han också generöst delar med sig av.
Boken innehåller både en massa tips för den som kommer att bygga nytt (vilket ju kommer att ske eftersom vi blir fler och fler), men också en hel del goda råd för den som köper gammalt och ska renovera. Johan och Gunilla tänker hållbarhet före tradition, det vill säga de tycker inte att det viktigaste är att fönstren vid en renovering är original utan att de har energiglas och inte läcker värme.
Summa summarum: En superbok att investera i om man går i nybyggestankar, och ett bra komplement till byggnadsvårdsböcker om man ska ta hand om ett gammalt hus.
Det har inte direkt med inlägget att göra, men jag har en fråga som jag tror att du skulle kunna svara på i bloggen. Vad är grejen med alla produkter som kallar sig veganska? Väskor, skor, inte minst hudvårdsprodukter. En vegansk väska som ser ut som skinn är väl ofta plast? Är det så att de animaliska ersätts av petroleumprodukter i många fall men det låter bättre att etikettera ”veganskt”? Är det ett himla lur eller finns det faktiskt fördelar? Ok att garveribranschen är smutsig, men om man väljer produkter som producerats ansvarsfullt….osv?
Intressant fråga! Men till att börja med – en vegan är ju inte per automatik det av klimatskäl (även om vegansk kost släpper ut mindre som en bonus). Många är ju tvärtom det av djurrättsskäl och etiska skäl. Och ingen vegan lär ju bära ett par skinnskor även om alternativet inte är så klimatsmart, så det blir liksom svårt att före en sån diskussion tänker jag? Det finns ju dessutom ansvarsfullt producerade veganska produkter också, och precis som en icke-vegan ska ta ansvar för sin konsumtion så bör förstås en vegan göra det (genom att handla secondhand, leta miljömärkningar osv).
Vet inte om det var svar på din fråga?
Njeee, inte riktigt, jag har många veganer runt mig så jag har god kännedom om veganism. Jag uppfattar det snarare som att ”vegansk” är ett trendigt marknadsföringsord som kanske inte i första hand används för att attrahera personer med vegansk livsstil, utan för att skapa en känsla av att en produkt är hållbar och ”renhårig”… Det låter bättre att säga att väskan är vegansk istället för att säga att den är av plast. Och det blir lite knepigare att som konsument att tolka och kritiskt granska sin konsumtion ur ett hållbarhetsperspektiv.
Ah, nu förstår jag mer vad du menar – du tänker inte på veganerna i första hand, utan alla vi andra som kanske köper veganska produkter ibland? Jag misstolkade nog din första kommentar lite. Jag kan hålla med om att vi behöver bli mer kritiska och inte automatiskt tolka ”vegan” som ”felfri”, kanske främst vad gäller annat än mat. Däremot vet jag inte håller med om att ordet i sig används vårdslöst eller för att skapa en känsla av att produkter är bättre än de är av företagen? Det betyder ju trots allt något väldigt enkelt – att produkten inte har någon ingrediens från djurriket – och om det stämmer så gör ju företagen inget fel som använder det. Hur konsumenten tolkar ordet kan de ju inte ställas till svars för, tänker jag. Men det är en intressant frågeställning – jag är själv i en plats i livet där jag försöker äta så växtbaserat som möjligt och därför väljer jag gärna tex en vegansk yoghurt (och är tacksam för märkningen då jag vet att jag på så vis väljer mejerifritt i en del produkter och sänker mitt personliga klimatavtryck).
Däremot är det så klart inte säkert att det livsmedlet är ekologiskt, närproducerat eller valt med ingredienser i säsong tex, så där är det upp till mig att hålla lite koll ändå. Och ännu lurigare blir det ju då med produkter som inte är mat.
Det här kanske kan bli ett blogginlägg framöver, tack för inspirationen!