En liten fördröjning på grund av sjuårskalas, men här är fjärde upplagan av Hållbara svepet!
Dags att steppa upp!
Steppaupp.se är en satsning för ökat klimatengagemang signerat Klimatklubben och ABF. Ja, jag slår lite på egen trumma här som Klimatklubbengrundare, men jag tycker banne mig att detta är en så bra grej att den förtjänar att vara med i det här svepet!
På sajten finns 12 superkonkreta tips för hur alla kan bli en klimathjälte och göra skillnad, och det handlar inte om att själv försöka leva perfekt. Varje tips leder vidare ut i samhället, för att vi tillsammans kan åstadkomma så mycket mer om vi kliver ut ur den egna bubblan och tänker systemförändring istället. Mest output för minst input, som sagt. Kampanjen är finansierad av Sida, och knyter an till de globala målen. Så stolt över detta!
Veckans 3 SoMe-tips
1. En persons skräp är en annan persons råvara! I höstas bjöd Pysselbolaget mig på lunch för att bolla sina idéer kring att enbart pyssla med skräp under hela 2020. Nu är projektet i full gång, se hit alla DIY-frälsta och heja Karin!!
2. Igår var det Internationella kvinnodagen, och även om svepet blev försenat så detta blir i efterskott vill jag lyfta tre instagraminlägg som ger en betydligt vettigare bild av denna dag. 1) Hållbara Sara skriver om klimatfrågan ur ett kvinnoperspektiv. 2) Medveten konsumtion tar ett grepp kring alla budskaps-t-shirts med feministiska slagord – hur många av dem är tillverkade under schysta förhållanden? Och 3) Jessica Hallbäcks snygga guide till varför kvinnodagen inte är förenligt med ett ”grattis” tål att påminnas om.
3. Klimatvinning eller klimatoffra? Det här briljanta inlägget av Emma delade jag först på instagram, men tycker att det är värt att dela även här.
Veckans film!
I fredags hade filmen Dark waters premiär. Jag såg den i torsdags på en visning som Naturskyddsföreningen höll i, och blev rätt så omtumlad. Ända sedan plastbantning blev trendigt har teflonpannorna tappat i popularitet, men hade ni en aning om att företaget bakom – DuPont – har vetat sedan början av 1960-talet att kemikalierna i beläggningen var hälsofarliga? Idag uppskattas 99% (!!!) av världens befolkning ha kemikalien PFOA i kroppen. Se filmen baserad på denna sanna historia, och signa sedan Naturskyddsföreningens upprop!
Veckans 5 snabba

Foto: Brad Stallcup/Unsplash
1. SJ och Änglamark blev Sveriges grönaste varumärken 2019. Det är byrån Differ som varje år sedan 2008 gjort en undersökning där folket (1000 svarande i åldern 15–75 år) tycker till om svenska varumärken.
2. Försäkringsbolagen börjar få nog och snart kanske det blir svårt att försäkra bostäder i områden som är extra utsatta för klimatförändringar. ”Det är orden ’plötsligt’ och ’oförutsedd’ skada som ifrågasätts av bolagen – kan de verkligen appliceras på återkommande översvämningar, när klimatforskare har varnat i årtionden för högre havsnivåer och högre frekvens av extrema vattenflöden?”
3. Nytt sopsorteringssystem verkar vara på gång, och förhoppningsvis kanske det kan sjösättas innan sommaren. Det är inspirerat av en dansk modell där enhetliga symboler på förpackningar och återvinningskärl gör det lätt att göra rätt. Som ett periodiskt system för skräpresurser – I love it!
4. Hållbar e-handel är en ny branschorganisation för en mer hållbar e-handel. ”Vi har ingen illusion om att det finns e-handlare som i dag är hållbara till 100 procent. Men vi har en stark tro på att 100 procent av e-handlarna vill bidra till en mer hållbar e-handel” säger Sanna Thurdin som är en av initiativtagarna.
5. Jysk belönar kunder som tar med egen påse. Målet är att inte behöva sälja plastpåsar alls, och det är ju så klart ett fint initiativ. Men jag kan ju inte låta bli att undra om inte rabattchecken på 10% som utgör ”belöningen” för den egna påsen kanske istället leder till ökad konsumtion?
Vilken smart grej med enhetliga symboler för sortering av avfall. Det hoppas jag på kan få genomslag även här i Sverige. Problemet (?) är kanske att olika kommuner har olika system? Så har det varit hittills i alla fall, och där hoppas i alla fall jag, att det ska bli ett enhetligt system oavsett var i Sverige som man bor.
Ja precis, jag tror det är exakt det man håller på att utreda! Jag håller med, så skönt att ha samma regler oavsett om man hälsar på släkten i en annan stad, har en sommarstuga eller flyttar … Det borde ju också göra all annan hantering och samordning lättare, tänker jag!
Vad har hänt med nordinary.se? Kommer inte in på er gemensamma sida.
Hej! Ah, inget har hänt alls förutom att vi släckt sajten, eftersom jag, Monica/Hemmafixbloggen och Helena/Helenalyth.se inte längre har gemensamt säljbolag. Sajten var ju tänkt som en presentationssida för att underlätta säljbolagets arbete, och nu behövs den inte längre. 🙂
Pingback:5 funderingar en tisdag - Emmasundh.com
Maria, tack för att du lyfter vårt skräpår! Jag måste ha missat att läsa förra vecka, men blev glatt överraskad när jag idag läser ikapp. Att pyssla med skräp är en riktig hit, vi är mer kreativa än någonsin.
Hurra vad roligt att höra!