Det onormala blir snabbt det nya normala, för vi människor är ju väldigt anpassningsbara. Mer än vi kanske tror? Jag som väldigt sällan jobbar hemifrån vanligtvis utan helst åker till kontoret jobbar nu hemifrån så klart, eftersom jag kan. Än så länge går det bra eftersom barnen är i skolan, om de stänger framöver blir det förstås mer utmanande. Men oavsett hur utvecklingen blir framöver tror jag att många av oss kommer att ha en hel del rastlöshet, för mycket tid och för lite yta att röra oss på framöver.
Meeen vänta nu – för mycket tid?! Det känns ju som ett närmast utrotningshotat fenomen i ekorrhjulstider, så varför inte ta tag i de där sakerna du aldrig hinner göra nu? Så kan vi komma ut på andra sidan med lite mer ordning och lite färre saker att känna oss stressade över. Alla har vi olika surdegar, men här är en lista på 10 grejer som jag själv siktar på att styra upp i väntan på karantänfria tider!
Rensa garderoben
Perfekt grej att göra vid årstidsskiften (som nu)! Gå igenom, lägg allt som behöver fixas med i en egen hög och plocka bort det som inte borde ligga där. Har du en massa plagg som du inte riktigt vet om du gillar? Kolla in min kompis Maria Lagermans instagramkonto – hon är grym på att lära oss att ”aktivera” garderoben!
Vinst: Snabbare morgonrutin när garderoben är organiserad, och mer luft mellan galgarna!
Laga och fläckbehandla kläder
Nu är garderoben rensad, och det är nu den där konstiga högen med kläder som saknar knappar, där sömmen släppt eller tomatsåsen hängt kvar som ett ovälkommet minne aktiveras igen! Sy i knapparna, tråckla fast släppta sömmar och kör en vända med galltvål på envisa fläckar. Det du inte får ordning på själv skickar du till Repamera (som så klart finns med på Hållbara listan).
Vinst: När vi blir utsläppta i samhället igen har vi en garderob i toppskick!
Rensa badrumsskåpet
Den första punkt jag betade av, och åh vilken lättnad! Ordning och reda, utrensat och dammtorkat. Hittade en ansiktsmask som jag lade medan jag städade också – perfekt belöning.
Vinst: Sinnesfrid varje morgon när vi öppnar badrumsskåpet!
Inventera barnens kläder
Supergammal bild på mina kiddos, men växer gör de ju fortfarande. Och är det något jag är dålig på att ta mig tid till så är det att hålla efter garderoben, så att urvuxna plagg som kan gå vidare rensas ut. I samma takt som de rensas ut kan jag då också notera att det till exempel börjar bli dags att hitta större skaljackor – och vips blir det lättare att sätta bevakningar på Tradera etc. Det är kanske nu det händer?
Vinst: Färre köp av nyproducerade barnkläder och mindre stress i form av plötsliga inköpsbehov.
Få koll på kyl, frys & skafferi
Städa ur kyl och frys ordentligt, inventera vad som finns där och sikta på att äta upp det mesta framöver. En plan för minskat svinn är inte heller dumt att införa här, till exempel en hörna för ”ät snart”-mat i kylskåpet.
Vinst: Minskat svinn, sparade slantar och färre läskiga överraskningar i kylskåpet …
Ge blommorna lite kärlek
Utan att ha gröna fingrar alls och utan att ha koll på de bästa perioderna att plantera om krukväxter, så vet jag ändå att det finns en poäng att utnyttja tillfällen då tid finns! Mina krukväxter blir ofta misskötta för att jag inte tar mig tiden att plantera om sticklingarna i större krukor och beskära de vildvuxna palettbladen. Är du som jag, och just nu har tid – utnyttja det!
Vinst: Förhoppningsvis gladare växter!
Vårda det som vårdas skall
Hur många saker har du hemma som egentligen ska underhållas eller vårdas, men som sällan får den kärleken? Bänkskivan som ska oljas, trägolvet som ska såpas, läderväskan som ska smörjas, skorna som ska putsas, elementen som ska luftas – ja, ni fattar. Det är nu du gör en lista på alla såna saker du kan komma på – och börjar beta av dem! Bonustips: Sätt ett larm i mobilen för när det borde göras nästa gång, och skriv in hur lång tid det tar. Det blir svårare att ignorera påminnelsen om det står ”smörj in favvoväskan – det tar 5 minuter” i kalendern.
Vinst: Dina grejer håller längre!
Fixa något som behöver fixas
Oavsett om det är ett rent lustprojekt, som att ge en pall ett nytt lager färg, eller något tristare som att byta den trasiga glödlampan, dra ut skruvarna i det vingliga bordet eller kolla upp hur man egentligen byter filter i köksfläkten – nu är det dags! Återigen, skriv en lista på grejerna du stört dig på, alternativt projekten du tänkt ta tag i en halv evighet – och börja beta av. Ta något snabbt och enkelt först, så känner du dig duktig och får energi till fler.
Vinst: Mindre störningsmoment i vardagen – och härligare hemma!
Töm dammfällorna
Om du inte har städhjälp så lär du, precis som jag, ha ett antal ställen som sällan dammas – helt enkelt för att städrutinen inte inkluderar dem. Ovanpå tavelramar och högt hängande lampor, till exempel. Eller ovanpå överskåpen i köket, om du har såna. Ta ett varv med dammvippa eller trasa runt alla rum, och känn känslan av vårstädning!
Vinst: Mindre damm som virvlar runt och landar på alla ytor som faktiskt ska städas i den vanliga städrutinen.
Lista det du inte kan fixa
Hur mycket tid du har kommer det ändå att finnas ett gäng saker du förmodligen inte fixar själv. El-grejer till exempel. Nu i corona-tider är det kanske inte klockrent att ta in hantverkare inomhus och eventuellt exponera dem (eller dig) för smitta i onödan, men förbereda kan vi ju göra!
Eftersom varje hantverkarbesök innebär bilresor är det alltid smart att batcha ärenden. Så gör en lista på hantverkarbehov, så att elektrikern som dyker upp inte bara fixar det trasiga uttaget i sovrummet utan också sätter in det extra uttaget i köket, sätter upp den besvärliga lampan som behövde ett specialfäste, fixar den extra brytaren i hallen så att du kan tända från båda ändar av korridoren och så vidare. När det känns lugnt att boka in har du en uppdaterad lista – och glömmer ingenting.
Vinst: Färre transporter, bättre pris (eftersom hantverkaren kan jobba mer effektivt) och fler surdegar avklarade!
Okej, fasen vad duktiga vi har varit nu då! I morgon kommer en lista på härliga saker du kan göra nu när du har tid – ja, som att baka då (apropå rubriken).