Skönt ändå med ett stående inslag i bloggen när inspiration och kreativitet tryter. Jag satsar på att ta nya tag nästa vecka, men bjuder på sedvanlig sammanfattning av det mest intressanta som hänt på sistone inom hållbarhet, miljö och klimat. Ha en fin helg!
Tältsemesterns comeback?

Foto: Scott Goodwill
Är tält det säkraste kortet denna osäkra sommar? Ju mer jag pratar semesterplaner med vänner, desto oftare hör jag att många har en tältsommar som backupplan om resor till sommarstugor och airbnb-boenden måste avbokas. Jag, som är uppväxt med svemestrar både i form av hyrda stugor och tältveckor, får en lite nostalgisk myskänsla av detta – och gör en mental notering om att detta kanske även borde bli vår egen plan B?
Good news för alla som tänker att tältsommaren 2020 blir både den första och den sista – man behöver inte köpa utrustningen! Naturkompaniet började redan i fjol att hyra ut tält och utökar i sommar med ryggsäckar. För de som bor inom Fritidsbankens räckvidd kan det till och med finnas att låna om plånboken är tunn! Glöm inte heller vänkretsen – att låna ihop ett gäng sovsäckar och luftmadrasser brukar inte vara svårt.
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: Roman Kraft
1. Hanna om hållbara blommor! Steg för steg-podden är igång med en ny säsong, och i avsnitt 2 är det bästa Hanna Wendelbo som är gäst och pratar hållbara blommor, passion för odling (och drömmen om en man som odlar ens egen brudbukett). Fin lyssning och konkreta tips!
2. Att lämna ekorrhjulet. Fina duon bakom Live slow run far (som jag tipsat om tidigare) har dragit igång en intervjuserie i bloggen där bland annat Emma Sundh intervjuas. Men jag vill faktiskt i första hand tipsa om intervjuerna Michael och Sophia gjort med varandra, för det är så spännande att läsa om ett par som tagit steget och skapat ett helt annat liv åt sig själva. Inspiration deluxe!
3. Rengör trädäcket miljövänligt. Vi är ju många som har mer tid än vanligt att fixa i trädgården i år, och innan vi går loss allt för mycket med starka medel och högtryckstvättar kan det vara värt att läsa Think Organics guide om hur man gör rent med omtanke om miljön. Ekotipsets grymma fönsterputs funkar dessutom för att ta bort alger! Detta ska jag testa i helgen, på den del av altanen som är grön på fel sätt så att säga.
Veckans tittmaraton: Our Planet
Netflix har sedan tidigare gjort det möjligt för lärare att visa dokumentärer i skolor, men nu när många skolor världen över är stängda går ju inte det. Därför har de släppt en massa dokumentärer fria på Youtube för såväl elever som oss andra – inklusive episka Our Planet med David Attenborough. Värt att kolla igenom utbudet (om du inte har Netflix-abonnemang förstås).
Veckans 5 snabba
1. 6 nominerade till Årets klimatbonde! Varje år utser Svenskt sigill Årets klimatbonde, och bland de sex nominerade i år finns innovativa Gårdsfisk (som också är med på Hållbara listan). De föder upp fisk på torra land, i ett fantastiskt kretslopp där gödseln tas tillvara i odlingar istället för att övergöda haven. Vinnaren utses i september.
2. Grow Here ska öka lokalt odlande (och säkra mattillgången). Nu när även Sverige berörts av en kris har det blivit uppenbart att vi har dålig beredskap när det gäller matförsörjningen. Det ledde till att det såddes potatis på 120 orter den 1 maj genom Potatisuppropet, och samtidigt lanserades nya plattformen Grow Here som ska underlätta ökat odlande i Sverige genom delningstjänster och annat fiffigt. Spännande, tycker jag!
3. Marknadsplats för medvetna jobb. Så här i kristider är det många som förlorar sina jobb och behöver söka nya, samtidigt som allt fler börjar omvärdera sin roll på arbesmarknaden. Perfekt tillfälle för sajten Impactjobs.se att lanseras? Här samlas jobbannonser kring tjänster med positiv påverkan.
4. Mer corona än klimat i medierna. Tidningen Syre skriver intressant om medias utveckling på klimatområdet, genom en rapport från Vi-skogen. Många uppseendeväckande delar i rapporten, som att Greta Thunberg omnämndes i 19 000 artiklar om klimatet under förra året, men Stefan Löfven bara i 6 000. Är våra politiker för osynliga i klimatfrågan? En annan skrämmande punkt i rapporten är att under lite mer än första kvartalet 2020 skrevs 360 000 artiklar om Coronaviruset, vilket är mer än klimatet omskrevs under hela 2019.
5. Omröstningen om Svenska greenwash-priset öppen. Varje år utser Jordens vänner en mottagare av Svenska Greenwash-priset, genom att nominera tre personer/företag/organisationer och låta allmänheten rösta. Här kan du som vill rösta.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!