Förra veckan var det påskuppehåll, men nu har jag samlat ihop lite hållbara nyheter igen – varsågoda!
Håller världen på att ta ut en ny riktning?

Foto: Jon Flobrant/Unsplash
Världen hanterar en kris, och samtidigt som dödssiffrorna ökar för varje dag så blir luften klarare och utsläppen mindre. Som aktiv i klimatrörelsen är jag kluven. Å ena sidan är det förstås bra att utsläppen kraftigt minskar en period eftersom hela världen ligger efter tidsplanen när det handlar om klimatarbete. Dessutom halkade hållbarhet långt ner på agendan nu när alla fokuserar på virushantering. Å andra sidan finns det inget önskvärt med att människor ska lida för att utsläppen ska minska.
Vi vill så klart att det ska vara en win/win-situation. Och dessutom vet ingen ännu vad som händer efter krisen. Kommer vi att tokflyga till solen, shoppa oss blå och nå nya nivåer av ansvarslöshet – bara för att vi kan? Eller kommer vi att besinna oss och ta den här chansen att reda upp den andra krisen som också pågår?
Den senaste tiden ser jag spännande tecken på att det kan gå rätt väg:
– 10 EU-länder (däribland Sverige) har gjort ett upprop för att säkra att EUs post-corona-återhämtningsarbete samtidigt ska vara ett omställningsarbete, och land efter land sluter upp bakom kraven.
– 180 bolagschefer för bland annat H&M, Volvo och L’Oréal gör samma sak tillsammans med fackföreningar, lobbyorganisationer och politiker i ett gemensamt brev: “Kärnan i den ekonomiska strategin ska vara kampen mot klimatförändringar.”
– Amsterdam bestämmer sig för att använda Kate Raworths fantastiska “doughnut-modell” som guide när samhället ska byggas upp igen post-corona för att säkra en framtid inom planetens gränser.
Har ni läst fler tecken på att världen tar denna chans till omställning? Tipsa mig gärna!
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: tu tu
1. Är vi redo för hyrgarderoben? Make it last har en lång artikel om klädbranschens nykomling – uthyrningen – och hur stor chans den har att lyckas. Intressant artikel med större djup än förväntat, tack vare modeforskaren Philip Warkander: “It may sound vague, but I think the way to a more balanced consumption is to ask yourself questions such as what makes you happy, in the long term, and how to get there. Rarely is the answer another pair of pants.”
2. Vad är en hållbar livsstil? Tess skriver lättbegripligt om hur en kan ta första steget till personlig omställning. “Vi påverkar vår omgivning hur vi än gör, det vi kan välja är vilken typ av påverkan vi vill ha.” Tess driver också podden Steg för steg, som är ett bra lyssningstips. (Där har jag också haft äran att vara gäst!)
3. Hur kommer vi agera efter corona? Trend-Stefan gör det Trend-Stefan gör och siar om framtiden. “I believe that the longer we will have shops closed, the longer we will be accustomed to our ordinary old things with out changing them. “
Veckans titt-tips!

Bild från “Chasing Coral”.
Sugen på dokumentärer? Sajten Klimatnytt har samlat massor av dokumentärer på tema klimat och hållbarhet, bara att börja plöja!
Veckans 5 snabba

Foto: Laura Kapfer
1. Gröna bokcirklar för karantäntider. Göteborgs Universitet, Göteborgs bibliotek och Naturskyddsföreningen har gått ihop i projektet Gröna cirklar, som uppmuntrar oss att starta digitala bokcirklar för att förena nytta med nöje i coronakrisens kölvatten. Så stolt över att Gör skillnad finns med på listan över boktips!
2. Hållbarhet är affärskritiskt, slår en ny svensk rapport fast. Det är LRF Media som ligger bakom denna första utgåva av Hållbarhetsrapporten, där hållbarhetschefer, vd:ar och marknadschefer på företag från drygt 25 olika branscher medverkat. Även konsumenter (läsare på Land) är tillfrågade, och hela 86 procent av dem svarade att de är villiga att betala mer för hållbara produkter.
3. Unikt stockholmshus kan vinna pris. Varje år utser Stockholms stad 10 finalister till Årets Stockholmsbyggnad och i år har Stockholms allra första plusenergihus (alltså hus som genererar mer energi än det gör av med) nominerats. De två husen med totalt 43 lägenheter ligger i Norra Djurgårdsstaden, och det är stockholmarna själva som avgör om de är värdiga vinnare i en omröstning. Vinnaren presenteras 17 juni.
4. Såpa i återvunnen plast. Sedan tidigare finns redan Grummes handdisk, rengöringsspray och fläckspray i förpackningar av 100% återvunnen plast, och nu är även storsäljaren såpan i en förpackning som är återvunnen till minst 75%. Varför inte 100%? Jo, för att det faktiskt råder brist på förpackningar i hårdplasten HDPE, så just nu räcker inte svenskarnas källsortering till för att göra alla Grummes förpackningar av enbart återvunnen plast. Grumme samarbetar med appen PantaPå för att få fler att återvinna Grummes egna förpackningar.
5. Sugen på att engagera dig mer? Just nu går det att ansöka till Naturskyddsföreningens ideella trainee-program som startar i augusti!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!