I år är det som bekant inte en självklarhet för någon att lämna hemlandet eller ens hemorten, oavsett storlek på plånbok eller ambitioner. Men, det behöver ju inte bli en bedrövlig sommar för det – tvärtom! Aldrig har det väl varit ett bättre läge att såväl utforska omgivningarna som att sänka kraven och semesterstressen och bara vara. Vila, helt enkelt.
För den som ändå vill ha lite uppslag på vad en sommar på hemmaplan kan fyllas med har jag gjort en lista med förslag, bara att börja beta av så fort sista arbetsdagen är avklarad!
25 tips för en fantastisk hemester
1. Ha en picknick! Så enkelt, så mysigt – att packa en korg med godsaker, en stor filt, en kortlek, kanske en boll eller frisbee, en god bok och badkläder och bege sig ut på jakt efter ”härligt picknickställe” är ganska svårslaget. Stek pannkakor och rulla ihop, baka matmuffins, kirra maffiga mackor, en pastasallad eller något annat som är lättserverat på filt. Fyll på med goda drycker, kanske lite färska bär om säsongen kommit igång och något nybakt och ta cykeln ut i naturen.
2. Besök närmaste nationalpark! Sverige har hela 30 nationalparker, och de är utspridda från Vadvetjåkka i norr till Stenshuvud i söder. Kanske finns en nära dig? Bra bucketlist ändå, att besöka alla 30!
3. Bo på en herrgård! Om plånboken räcker till en natts extra allt kan jag varmt rekommendera en middag och övernattning på en herrgård eller liknande. Jag och maken hade som tradition att göra detta minst en gång per år (innan kids, jajamen) och testade ett nytt ställe varje gång. Det finns hur många som helst, och inte sällan går det att kombinera med spa, golf, bad eller något annat härligt. Googla på ”slottsweekend” eller ”herrgårdsweekend” och leta upp en härlig nära dig!
4. Wwoofa! Aldrig hört ordet? Det hade inte jag heller förrän helt nyligen. WWOOF står för World Wide Opportunities on Organic Farms och handlar alltså om att volontärjobba på ekogårdar mot mat och husrum. Kanske mest lämpligt för dig som är ung och söker sommarjobb, men det borde ju också kunna vara ett ganska härligt sätt att lära sig mer om att driva ekogård om ens egna drömmar handlar om det? Här finns svenska WWOOF-gårdar som söker volontärer, och rent krasst är det ju också ett sätt att stötta en liten gård som kanske har det tufft just nu!
5. Skaffa Naturpasset! För dig som vill ha ett lite tydligare syfte med skogsturerna kanske kontrolljakt via Naturpasset kan vara något? Slipa på orienterarskillsen (visste ni att jag höll på med orientering som barn?), få frisk luft och upplev skogen utanför stigarna.
6. Involvera the locals! Ett bra knep för att få fina förslag på utflyktsmål i närområdet är att starta en tråd i en lokal facebookgrupp. Det blir lätt en tråd som också uppskattas av andra, och vips har du massor av tips på utflykter och sevärdheter inom promenad-, cykel- och bussavstånd.
7. Besök ett berömt hem! Börja förstås med att kolla vad som gäller eftersom många turistmål håller stängt tills vidare, men reka kan man alltid göra för ett senare besök om det inte funkar nu. För en dos kulturhistoria och en vacker miljö i kombination är ju ändå härligt! Astrid Lindgrens hem på Dalagatan i Stockholm eller hennes Näs i Småland, Selma Lagerlöfs Mårbacka i Värmland, Carl Larsson-gården i Sundborn, Ellen Keys Strand vid Vättern, Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen på Frösön, Zorngården i Mora …
8. Bada! Ja, en självklarhet så klart, men ändå – en dag på stranden oavsett om det är sjö eller hav, klippor eller sand, är hur sommarminnen skapas och det finns garanterat ett badställe nära dig som du inte testat än. Man ångrar aldrig ett dopp! Glöm inte kylväskan och solcremen.
9. Besök en 4H-gård! Har du barn är en tripp till närmaste 4H-gård en perfekt dagsutflykt, med gulliga djur, ofta något litet kafé och fina omgivningar. Här finns Sveriges 4H-gårdar, och återigen – kolla för säkerhets skull så att de är öppna för allmänheten innan du åker!
10. Vandra en led! Det finns mängder av vandringsleder i vårt avlånga land, och många av dem funkar fint att bara gå en snutt av när andan faller på. Vandringsguiden har en bra översikt över leder, liksom Svenska turistföreningen, men det finns fler leder än så! (Min lokala Huddingeleden står till exempel inte med på någon av dessa sidor.)
11. Ha en spelkväll! Oavsett om du är tv-spelstypen eller brädspelsfantast så är det mysigt att göra något tillsammans. Casino, charader, yatzy eller Mario Kart? Spelar ingen roll, kul är det ändå!
12. Testa geocaching! Visst, skärmfritt blir det inte, men denna moderna skattjaktsvariant är ju helt klart ett sätt att få både frisk luft, spänning och motion. Perfekt kanske för lite större barn? Läs mer här!
13. Åk på självplock! Oavsett om det är blommor, bär eller något helt annat så är det ju otroligt mysigt att skörda åt sig själv. Och är det någon gång du kan unna dig en fredagsbukett så är det vid dessa tillfällen!
14. Släktforska! Det här har jag varit så otroligt sugen på i omgångar, men alltid avfärdat på grund av brist på tid. Så bra grej att ägna regniga sommardagar och långa, ljusa sommarkvällar åt! En fin konsekvens kan också bli att ringa upp äldre släktingar och be dem berätta det de vet om släkten bakåt i tiden – ett samtal som säkert blir extra uppskattat just nu.
15. Pyssla loss! Låt barnen välja något skoj att göra från någon av alla fantastiska pysselbloggar, som Fixa själv, Dnilva, Helena, Pysselbolaget eller någon annan kreatörsstjärna.
16. Samla familjens bästa recept! Är farmors bullar de godaste som finns? Gör brorsan en oemotståndlig pastasås? Har du hittills aldrig gjort någon besviken med pajdegen din mamma lärde dig? Skapa en riktig familjeskatt genom att samla ihop släktens alla favoritrecept och gör en familjekokbok som alla får ett ex av.
17. Börja jogga! Kanske är detta sommaren du börjar springa på riktigt? Är du ovan, ta det försiktigt och gå inte ut så hårt att du skadar dig. Ett löpprogram för nybörjare i en app brukar vara klokt, och jag har hört väldigt varmt om Runacademys löpgrupper och olika aktiviteter. Kosta på ett par bra skor (gärna utprovade med hjälp av någon kunnig), fyll telefonen med härliga poddar och spellistor, släpp prestationskraven och ge dig ut i naturen!
18. Fågelskåda! Om du ändå ska vistas mycket i skogen i sommar kan ju lite fågelartsbingo göra skogsturen lite mer spännande? Natursidan har en bra nybörjarguide, och en sida med tips för hur du får barnen intresserade (vilket kanske är den bästa utgångspunkten ändå – att se det som en familjeaktivitet).
19.Sov en natt i tält! Om du är en ringrostig tältare som jag, gå ut lugnt! Hyr eller låna tältet, sov i trädgården eller närmaste skog och ta med en sovmask (särskilt till eventuella barn, som tycker det är alldeles för ljust för att gå och lägga sig) och öronproppar för ovana öron.
20. Let’s get lost! Det här är en av min makes favoritsysselsättningar, och så här i smartphonetider är det ju dessutom en trygg sysselsättning även om du verkligen skulle gå vilse. Välj en nivå som passar dig – en promenad i villakvarter du inte strosat i tidigare, eller en vandring off the beaten track i närmaste skog.
21. Gör en kulturell klassiker! Nu är alla klassiska idrottsevenemang inställda, men det finns ju andra typer av klassiker! Är det kanske nu du ser Det sjunde inseglet (och upptäcker humorn i den!), läser Hemsöborna och lyssnar dig igenom Cornelis Vreeswijks eller Monica Zetterlunds samlade verk? Toppa med att lära dig en klassisk husmanskosträtt – raggmunk, ärtsoppa och pannkakor eller kanske en kålpudding (med eller utan kött) och säkra din egen version av en svensk klassiker!
22. Buteljera sommaren! Gör det mesta av alla säsongens godsaker, och sylta och safta allt du kommer över. Du kommer att tacka dig själv när du kan hälla upp ett glas flädersaft i november, lägga en klick krusbärsmarmelad på pepparkakan med ädelost till jul och ställa fram egen blåbärssylt till morgongröten i februari.
23. Tälj och snickra! Att lära sig något nytt och tidskrävande får sällan plats i vardagen, men flera veckors ouppstyrd semester är ju perfekt för projekt som kräver tålamod och tid för eventuella misstag. Själv är jag sugen på att lära mig att snickra, men i mindre skala kanske det är tälja som gäller? Kolla in fina Täljogram (som också finns på instagram), och för nästan ouppnåeliga målbilder – fantastiska Spångossen.
24. Lär dig något! Vad har du alltid önskat att du kunde? Spela gitarr? Lägga en perfekt makeup? Måla akvarell? Ta fina porträtt på barnen? Internet är fullt av både youtubetutorials och webbkurser att utforska, och som bonus har du förhoppningsvis en ny hobby innan sommaren är slut.
25. Och slutligen: Sätt ditt liv på pränt! Det här året kommer att gå till historien, utan tvekan. Minnesvärt, om än inte på det mest önskvärda sättet. Men vilka andra händelser har definierat ditt liv mest? Välj ut de 10 (eller 25? eller 50?) ögonblick som haft störst betydelse i ditt liv, och skriv ner allt du kommer på som har med dem att göra. Renskriv i en fin bok, och finns det plats över i den har du dessutom plats att skriva ner framtida milstolpar. Tänk vilken fantastisk sak att lämna i arv till eventuella barn sen?
Har ni fler hemestertips? Kommentera gärna, så får vi alla mer att välja på!
Mycket bra!
Jag vill slå ett slag för att cykla. Jag gillar lagom lugn mtb i skog, men går lika bra med vilken cykel som helst. Långt kommer man, flera mil! Finns ofta bra cykelleder.
Fiska. Lugnt och rogivande.
Odla, när man har mer tid hemma för vattna och sköta om. Funkar även på balkong, innergård osv.
Läs böcker! Lyssna på böcker!
Baka, bestäm dig för att bli en baddare på en sak, gärna utan recept. Tänk att kunna slänga ihop den perfekta sockerkakan.
Spela frisbeegolf.
Fy så mysiga tips! Blir sugen på dem alla! Kombinationen ”bra på att baka”, ”cykla” och ”fiska” känns som en härlig söndag ändå!
Vill tipsa om att fornsöka! Lite som geocaching fast med historisk förankring.
Riksantikvariatämbetet har en karta (borde finnas som app men tyvärr tyvärr) där man kan se alla fornminnen i Sverige! En del är bortgrävda, en del är halvkul, men en del är riktigt riktigt fina! Perfekt om man råkar vara på en ny plats och har nån timme över. Visste du tex att Göteborgs största hällristningslokal ligger i industrihamnen? Eller att Falbygden fullkomligen kryllar av förhistoriska monumnetalgravar? Eller att det står runstenar här och där i hela Östergötland och Stockholm? Ofta får man en liten promenad i naturen på köpet 🙂
Här är länken: https://app.raa.se/open/fornsok/
//@Klassicisten
Nämen vilket roligt tips! För mig som var lite av en fornminnesnörd i grundskolan (älskade allt vad arkeologi, hällristningar och gömda skatter hette) är detta ju hur lockande som helst!