Hej hållbara lördag! Här kommer det 25:e svepet i ordningen!
Hur bygger vi oss till hållbarhet?
Beyond 2020. Nu är det bara ett par veckor kvar tills Göteborg och framför allt Chalmers står värd för den globala konferensen Beyond 2020 om hållbara samhällsbyggen. Konferensen (2–4 november) är förstås digital (så grattis, Beyond 2020, för den extra hållbarhet det innebär!) och målet med den är att komma fram till en gemensam färdplan för hur världens samhällsbyggare ska klara Parismålen i tid. Planen ska sedan spridas till fastighetsägare, stadsplanerare och byggare världen över, för att påskynda omställningen.
Idag bor 55% av världens befolkning i städer, och år 2050 beräknar FN att den siffran stigit till 68%. Det innebär en enorm inflyttning till världens städer, som då ska ske under ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara former. En utmaning som heter duga – och jag hoppas få läsa mer om hur väl Beyond 2020 lyckades med sina mål i media om ett par veckor!
Veckans 3 SoMe-tips
1. Årets Miljöhjälte. WWF har släppt vilka som är nominerade till Årets miljöhjälte 2020, och i kategorin ”ekologiska fotavtryck/klimat” hittar vi grymma influencerkollegan Therese Zätterqvist! Så otroligt välförtjänt och roligt att hållbarhetsinfluencers uppmärksammas allt mer för sin insats. Det vore så fint om begreppet influencer kunde bli lite mer nyanserat i allmänhetens ögon, eftersom det finns otroligt många inspiratörer och kreatörer där ute som inte hetsar till konsumtion, flyger världen över eller vad nu influencers ofta anklagas för.
Ett grattis också till grymma klimatkollegan Frida Berry Eklund som är talesperson för organisationen Våra barns klimat (tidigare Föräldravrålet)! Klimatklubben och Våra barns klimat hjälps åt lite då och då så jag har lärt känna även Frida – toppenperson som verkligen förtjänar denna nominering!
2. Shoppa för att rädda världen? Att vi behöver konsumera mindre än vi gör idag för att leva inom planetens gränser har väl ingen missat. Eller? @enkelogi skriver ett rakt och rättframt inlägg om missuppfattningen att så länge vi köper grejer i ekobomull eller något som marknadsförs som giftfritt eller hållbart så är det fritt fram. Nej, det är det ju förstås inte, men vi borde inte se det som ett straff utan istället utforska fördelarna med ett liv som inte domineras av konsumtion – right?
3. Pussla med begagnat! På samma tema som ovan – om vi nu måste konsumera mindre nyproducerat, vad är då fördelarna? Kanske att vi utforskar vår kreativitet, blir skickligare på att bygga om saker och blir bättre på problemlösning? @thekarebrands visar apropå #räddafurumöblerna-trenden upp sin fantastiska bokhylla, ihoppusslad av ett helt gäng begagnade möbler. Imponerande och inspirerande!
Veckans tips: A life on our planet
David Attenboroughs vittnesmål. I helgen ser jag 93-årige naturikonen David Attenboroughs A life on our planet som hade premiär på Netflix för två veckor sen. Det finns något både fint och sorgligt över att någon som är så gammal – och alltså troligen varken kommer att uppleva vändningen eller i värsta fall katastrofen – fortfarande vill göra allt han kan för att bidra till förändring. Att se denna film, som kanske är hans viktigaste, känns självklart.
Veckans 5 snabba
1. Testa din cykelväg! Ramboll har lanserat ett briljant, och ganska skrämmande, onlineverktyg –Happy Commuter – där vi i realtid kan kolla hur förorenad luften är på våra planerade cykelsträckor. Med tanke på att vi i snitt drar i oss 10 000 liter luft per dygn kan det ju vara bra att försöka hitta så ren luft som möjligt. Verktyget kan också lära oss en del om hur föroreningarna varierar efter tid på dygnet. Med tanke på att vi i år egentligen skulle ha uppnått Frisk Luft-målet, men fortfarande är långt ifrån det, så hoppas jag på mer debatt kring luft framöver.
Samtidigt ger regeringen kommunerna möjlighet att införa cykelgator där särskilda trafikregler ska gälla, tex max 30 km/h för bilarna. Små steg i rätt riktning?
2. Ebba & elbilarna. En hel elbilsbransch satte nog kaffet i halsen när Kd:s Ebba Busch i direktsänd tv-debatt påstod att elbilar kostar ”från en miljon och uppåt”. Tur att politiska grodor numera kan få mothugg av allmänheten. Hållbarhetsexperten Mattias Goldmann synade snabbt Ebba i sömmarna, och bevisade att 123 av 126 nya elbilsmodeller kostar under en miljon, och den billigaste så ”lite” som 204 900 kr efter bonus. Warp news har också publicerat en artikel som visar att även om elbilar generellt är dyrare än bensinbilar så är de 10% billigare att äga. (Och så har vi ju den lilla fördelen att de inte släpper ut koldioxid när vi kör dem.)
3. IKEAs secondhandbutik öppnar. Premiärdatum för IKEAs secondhandsatsning i återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna är nu spikat till 2 november. IKEA sticker dessutom ut hakan inför Black Friday i slutet på november, och lanserar Buy Back Friday. Under en veckas tid (23–29 november) köper IKEA tillbaka möbler från sina kunder på 27 olika marknader, för att sedan sälja dem till nya ägare i sina fyndavdelningar. I Sverige finns faktiskt denna tjänst redan, men nu kommer också ett digitalt verktyg för att kunderna ska kunna värdera sina möbler i förväg.
Älskar detta initiativ (och den pik det är åt Black Friday-traditionen), så det enda som kanske ger en liten udda bismak är att de kunder som säljer tillbaka sina möbler får betalt i tillgodokort – så att de kan handla nya saker för pengarna. Förslag på förbättring: Gör så att tillgodokortet har ett högre belopp om det används för att handla begagnade IKEA-möbler?
4. Finsk design på ingång. Finska familjeföretaget Polaria har tillverkat badrumsskåp i plåt i 50 år, och det är tydligen inte ovanligt att stöta på gamla sådana i finska hem. ”Ännu vet ingen hur gamla våra badrumsskåp kan bli”, säger företaget som nu ska lanseras i Sverige. Skåpen tillverkas för att hålla länge och kunna återvinnas. Jag gillar det jag läser, men två saker förbryllar mig lite – jag hittar ingen info om att skåpen tillverkas av återvunnen plåt (trots att man anger att plåt kan återvinnas till 100%), och skåpen har bara 10 års garanti (trots att man trycker på att de är built to last). Jag tror säkert Polaria är superduktiga, men våga mer tycker jag – så följer andra efter. Ställ om till 100% återvunnen plåt och ge livstidsgaranti!
5. Allt fler satsar på vintage. Jag kan knappt hålla koll på alla som startar secondhandverksamhet just nu. Skansen, Cervera, IKEA – och så Rörstrand + Iittala. Det här är ett tydligt steg i rätt riktning, inte minst för att höja begagnatvarornas status. Det finns trots allt en ganska stor grupp människor som aldrig skulle gå in på en loppis, och om de börjar mötas av secondhand i vanliga butiker kan vi förskjuta normerna snabbare.
Veckans klimataktion: #together4forests
Rädda skogen! Här kommer lite svårsmälta fakta, men läs vidare – detta är livsviktigt. Har du inte tid att läsa, scrolla ner lite och klicka dig in i namnsinsamlingen ändå och skriv på.
Hälften av världens regnskog har försvunnit på bara 100 år. 80% av skogsskövlingen sker för att skapa utrymme för ny jordbruksmark. Och det är efterfrågan på kött, djurfoder från soja, palmolja och kakao som är drivkrafterna bakom förstörelsen. Och här är vi på intet sätt oskyldiga – produkter som vi köper i Europa kan direkt eller indirekt ha koppling till avskogningen. EU är ansvariga för mer än 10% av skogsförstörelsen – trots att den sker långt från Europas gränser. Och nu börjar läget för Amazonas att bli akut.
Nu kräver över 100 miljöorganisationer världen över – bland andra WWF och Greenpeace – att EU ska säga nej till import av produkter som kan kopplas till avskogning, skogsbränder, skogsförstörelse och människorättsbrott genom kampanjen #together4forests. Just nu pågår nämligen EU-kommissionens samråd om global avskogning och skogsförstörelse, så det är nu vi har chans att påverka!
Skriv på namninsamlingen här (som över 200 000 andra redan gjort), och dela gärna länken vidare sen!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!