Vad sägs om lite snabbkoll på hållbarhetsområdet? Här kommer ett nytt svep!
Miljöorganisationerna nobbar COP28
Har klimatmötet gått in i väggen? Jag har skrivit tidigare om att årets klimatmöte går på en inte helt okontroversiell plats – oljelandet Förenade Arabemiraten. Nu meddelar Naturskyddsföreningen att de inte kommer att åka, vilket de säger beror på nedprioritering (på grund av platsen, valet av ordförande, att det inte går att ta sig dit utan att flyga och att man inte tror att det blir så tunga förhandlingar i år). WWF hälsar ungefär samma sak, Greenpeace tror det är tveksamt att någon från Sverige kommer att delta men däremot representanter från andra länder.
Men, det verkar trots allt inte pågå någon bojkott. FN-mötet har fått många ansökningar om ackreditering från miljö- och klimatorganisationer. Miljödebattören Mattias Goldmann brukar åka, men gör det inte i år – och han skräder inte orden:
”Årets COP är fossilföredettingarnas dödskamp, självklart ska vi hålla oss därifrån. De som verkligen förhandlar bör ha en så liten delegation som möjligt och alla vi andra bör visa hur vi kan göra större klimatnytta på andra håll.”
Det här är både intressant och deppigt, tycker jag. Klimatmötet MÅSTE ju betyda något, och vi behöver ju verkligen globala avtal som ger effekt – vilket är svårt utan faktiska förhandlingsmöten. Men att oljelobbyn får ta plats på mötet och att ett oljeland får vara värd sänder så bakvända signaler att jag på riktigt undrar vems agenda som egentligen styr.
Testa Ekoeffekten!
Ny kalkylator visar ekoeffekten. Naturskyddsföreningen har precis lanserat en ny smart grej – kalkylatorn Ekoeffekten som räknar ut hur mycket bekämpningsmedel och konstgödsel som stoppas när vi byter från konventionellt producerade varor till ekologiska. Som exempel kan ett byte till ekologiskt kött spara hela 17 liter bekämpningsmedel och 23 kilo konstgödsel! Bytet innebär också att 657 kvadratmeter odlingsmark förblir obesprutad. Så bra och konkret! (Sedan i exemplet kött så ska vi ju dessutom minska mängden rejält till förmån för vego, eftersom kött också innebär stora utsläpp. Värt att påminna om.)
Ekoeffekten kan du testa här – och knappa in vilka varor du kan byta till eko och hur många ni är i familjen.
Veckans SoMe-inlägg
Om fredagsbuketter och medvetandegörande. @fridasblomster har skrivit ett välformulerat inlägg om blomsterprakten vi omger oss med, och hur normen fortfarande är något annat än närodlat och giftfritt. Bra tips i slutet om vad vi alla kan göra för att hjälpa till att förändra detta.
Om att tolka en rapport rätt. Kloka @klimat_sara har skrivit ett mycket läsvärt inlägg om den rapport som SOM-institutet släppte för någon vecka sen och som omskrevs av media som att svenska folket är splittrat i klimatfrågan. Läs Saras nyanserande, det är viktigt.
Om planetvänliga spartips. Att det är ett annat ekonomiskt läge har förstås inte gått någon förbi, och därför vill jag tipsa om @eko_ekonomen och hennes bästa spartips som också gör skillnad.
Veckans 6 snabba nyheter
1. Karlstad öppnar återbruksgalleria. Äntligen verkar återbruksgallerian ta fart runt om i landet! Rundgång (så bra namn!) är en cirkulär pop up-galleria som öppnar i Karlstad 28 oktober och sedan rullar fram till nyår, så det är inte en permanent satsning (än). Tanken är att låta Karlstadsborna få smaka på lite av allt det som omställningen erbjuder, som utvald secondhand, hyrtjänster, remake, rekonditionerad teknik, svinnsmarta produkter och reparationer. Jag har också hört att det ska hända en massa saker i Rundgång under dessa två månader (workshops, event och annat skoj), så det är väl värt att återvända. Kanske läge för ett höstlov i Värmland i år? Följ Rundgång här för att hålla koll på vad som händer!
2. Världens längsta lav krymper. Den rödlistade hänglaven med det fantastiska namnet Långskägg (som också brukar kallas ”skogens julgransglitter) växer i gamla och fuktiga granskogar, och hur väl den mår säger också mycket om hur mångfalden i just den skogen ser ut. Sverige och Norge har mest av denna lav i Europa, och det är alltså extra viktigt att vi skyddar den. Men, nu har det visat sig i en studie vid Umeå Universitet att hänglaven har minskat med 42 procent under de senaste 37 åren i Skuleskogen i Höga kusten. Långskägg minskar i brukade skogar, och det här är alltså ett varningstecken på att det inte funkar att ersätta riktiga skogar med skogsplantager.
3. Nu kan företag sätta press på bankerna. Ett antal aktörer, där ibland Fair Finance Guide, har gått samman genom Exponential Roadmap Initiative för att ta fram en guide för hur företag kan ställa klimatkrav på bankerna. En stor del av många företags klimatpåverkan sker genom de banker de använder, så det här är en viktig satsning. Green Cash Action Guide går att ladda ner via Fair Finance Guides sajt, och är en utmärkt grej att tipsa sin arbetsgivare om!
4. Fulaste gräsmattan har prisats. På Gotland är det i princip alltid vattenbrist sommartid, vilket gör att det ofta råder bevattningsförbud. För att påminna gotlänningar (och sommargotlänningar) om detta anordnade regionen nu för andra året i rad en tävling där man prisar den fulaste (aka minst gröna) gräsmattan. Kul sätt att lyfta en viktig fråga! Vinnaren vann ett par timmars hjälp av en landskapsarkitekt (vilket kanske kan ge en vackrare trädgård utan otillåten bevattning). Smart, regionen!
5. Transportmålet snart ett minne blott? Regeringens utredare John Hassler vill slopa klimatmålet om minskade utsläpp inom transportsektorn (70% till 2030 jämfört med 2010) eftersom han anser att det inte finns något behov av ett sånt mål. Argumentet är att det är de samlade utsläppen som spelar roll, inte varifrån de tas. Med tanke på att regeringens politik (med minskad reduktionsplikt till exempel) just nu leder till ökade utsläpp, inte minst inom transportsektorn, så känns det ju bekvämt att slopa det målet helt. Samtidigt är det ju relevant att veta att transportsektorn är den sektor som släpper ut näst mest i Sverige – 13,6 miljoner ton under 2022. (Så att fokusera utsläppsminskade åtgärder på den sektorn kan ge rätt stora effekter – och det kan ju klimatmålet bidra till.)
6. Var fjärde skidort kan hotas. En ny studie visar att om den globala uppvärmningen mår 2 grader så kan det vara slutet för var fjärde skidort i Europa. Det handlar framför allt om lönsamhet – om vart och varannat år blir snöfritt så blir det inte ekonomiskt hållbart att bedriva skidturism, ens än med konstsnö.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!