Det blev som sagt ett litet uppehåll, och ett datahaveri höll på att förlänga det. Men till slut fick jag ihop det!
Amazon är här

Foto: Daniel Eledut
Ingen har väl missat att e-handelsjätten Amazon marscherat in i Sverige? Nu i början har det mesta handlat om taffliga automatöversättningar av produktnamn som blivit både komiska och ganska vulgära (gissa vad knytblusen med en ”pussy bow” blev i svensk översättning …). Men det finns mer att diskutera kring detta. Som:
- Amazons serverhallar som enligt uppgift drar dubbelt så mycket energi som hela Uppsala (!). Och dessutom ligger i Mälardalen, där det redan är elbrist – och där det relativt varma klimatet dessutom kräver mer kylning (än om de byggts i tex Lappland).
- Vad leder denna etablering till i svenskarnas konsumtionsvanor? Vi ska gå från 9 ton i konsumtionsbaserade utsläpp till 1 ton (inom planetens gränser). Behöver vi redan överkonsumerande svenskar verkligen närmare tillgång till Amazons enorma utbud? Och vad leder egentligen alla returer till för utsläpp?
- Amazons anställda rapporterar om dåliga arbetsförhållanden, och jobbar under hög press för att hålla kunderna nöjda.
- Jeff Bezos, Amazons grundare, är världens rikaste man. Med ENORM marginal. Och pandemin har skapat ett hysteriskt klirr i kassan. Jeff Bezos skulle kunna ge var och en av Amazons 876 000 (!) anställda en bonus på 105 000 dollar (eller 999 000 kronor!) från sin privata förmögenhet – och ändå ha lika mycket kvar som han hade innan pandemin slog till. Samtidigt har 400 miljoner jobb gått förlorade världen över. Inkomstklyftorna ökar lavinartat i världen. Tänk en extra gång på hur du spenderar dina pengar – och vem som får dem i slutänden.
Veckans 3 SoMe-tips
1. #passthemic. David Attenborough har ju väckt uppmärksamhet nyligen genom hyllade filmen A life on our planet (som jag skrev om i svepet nr 25). Men – i samband med filmsläppet rundade teamet bakom hans instagramkonto av, och meddelade att kontot inte längre är aktivt. Det har upprört många, som anser att det är slöseri med räckvidd att stänga ett konto med över 6 miljoner följare mitt under brinnande klimatkris. Klimataktivisten @toritsui_ skriver till exempel om besvikelsen över att Attenborough inte låter andra röster höras på plattformen, till exempel respresentanter från de ursprungsbefolkningar som försöker slå vakt om världens biologiska mångfald. Läsvärt, och jag håller med – kom igen sir, #passthemic.
2. Kapp-Ahl och prisutvecklingen. Johanna ger oss en snabbkurs i svensk textilhistoria genom berättelsen om Kapp-Ahl, som sålde kappor för max 139 kr på 1950-talet och hur ilsket branschen reagerade på prisdumpningen. Inte så märkligt kanske, förrän Johanna konverterar till pengarnas värde – åt båda håll – så vi inser hur priset på kläder förändrats över tid. Läs inlägget, och häpna.
3. @baravackrating. Weronica Fremenius har gjort sig känd för sin skarpa loppiskänsla, och nu får vi ta del av hennes fynd på riktigt! Hon har nämligen startat försäljning under namnet @baravackrating, där hon också delar med sig av värdefull kunskap – som att de snurrade ljusen som är så trendiga just nu allt som oftast är gjorda av paraffin.
Veckans tips: The global food waste scandal
TED-talk. I senaste avsnittet av Plan B-podden spelar vi upp ett litet klipp av detta TED-talk, som jag tycker är värt att se/höra i sin helhet – enjoy!
Veckans 3 snabba

Foto: Adam Nieścioruk
1. Pandemi-pengarna räcker. Fram till i slutet på augusti hade världen lagt totalt 12 200 miljarder dollar på olika former av krisstöd i spåren av pandemin. Nya beräkningar visar att 10% av det skulle räcka för att ställa om världen tillräckligt för att nå Parismålen. Det visar dels att vi har råd att möta Paris-avtalet, dels att ledare kan agera kraftfullt – över förväntan till och med. Men också att inte alla kriser leder till samma handlingskraft. När får klimatkrisen samma kraftfulla åtgärdspaket? För sent?
2. Hejdå ICHB … Informationscentrum för hållbart byggande, ICHB, avslutas. Det treåriga projektet är slut och förlängs inte. Istället tar Svensk Byggtjänst (som hade uppdraget från Boverket att utveckla ICHB) tanken vidare in i sin ordinarie verksamhet. Synd tycker jag som anser att ämnet förtjänar en egen avsändare, men fint att ICHBs innehåll blir kvar online.
3. Hopp för korallreven. Loppet är inte kört för korallreven, trots mänsklighetens omilda behandling. Just nu pågår en rad väldigt coola projekt för att försöka återställa rev, till exempel att skriva ut optimala ”stommar” för reven på 3D-skrivare i hopp om att nya rev ska bildas.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!