Ibland känns det övermäktigt, det här med omställning och klimatkris. Vad kan lilla jag göra? Var ska jag ens börja?
Det är ju sant att vi inte kan källsortera och sen tycka att vi är färdiga, att stanna där. Vi måste hela tiden ta nästa steg, och nästa, och nästa. Att tacka nej till ett sugrör är för lite, så är det. MEN. Det betyder inte att sugröret inte spelar roll. ”It’s just one straw. Said 6 billion people.”
Min grundtanke är numera att det jag kan förändra ska jag förändra, oavsett om det är något stort eller smått. Jag kan låta bli att flyga till andra sidan jorden, och jag kan låta bli att använda engångssugrör. Varför ska jag då ställa dem mot varandra? Eller mot något annat?
Jag känner också att de små stegen är viktiga för mig bara för att få känna att det händer något. Jag vet att den lilla grejen inte är någon enorm utsläppsbesparing på det stora hela, men den bidrar – och om tillräckligt många resonerar likadant blir den sammantagna effekten ändå stor. Dessutom får jag en energikick av att känna att jag gör något rätt, och eftersom det var enkelt kan jag fortsätta ge mig själv den typen av små kickar löpande – utan att ställa om hela mitt liv på en gång.
Så! Med det sagt tänkte jag att det kan vara lite hjälpsamt med en lista! Här kommer 25 förslag på saker de allra flesta av oss kan göra IDAG. En del saker behöver du bara göra en gång (byta elavtal), andra saker behöver bli nya vanor (köra diskmaskinen senare). Men inget av det innebär stora uppoffringar eller livsstilsförändringar. Och sammantaget gör det skillnad, tro mig. Nu kör vi!
25 saker du kan göra IDAG
1. Byt elavtal.
Ju fler som har valt förnybar energi, desto mindre behov har vi av smutsig el. All el blandas i samma ”bassäng”, så bara för att du valt vindenergi betyder inte det att det alltid är vind som driver din spis. Det kan också vara kolkraft, när belastningen på elnätet är hög. Därför behöver så många som möjligt välja förnybar el (sol, vind, vatten) så att elblandningen i bassängen blir så grön som möjligt. Vilket du väljer är mindre viktigt, se bara till att du väljer 100% förnybart.
2. Skippa paraffinet.

Foto: Elizabeth Explores
Tända ljus-säsongen är i full gång, och att släcka en lampa och tända ett ljus är både mysigt och klimatsmart. MEN – skippa paraffinet, hörni, det är ju en restprodukt från oljeindustrin. 100% stearin (eller veganska alternativ) ska det vara, och väldigt gärna miljömärkt. Här och här har jag skrivit mer om detta.
3. Senarelägg diskmaskinen.
El kan inte lagras, utan produceras i samma ögonblick den används. Eftersom de flesta av oss har liknande vanor ser belastningen ofta liknande ut, med toppar på morgonen (när alla duschar, kokar kaffe, sätter på tv:n) och på kvällen (när vi lagar middag, diskar, tvättar etc). Genom att försöka sprida din elåtgång jämnare över dygnet minskar belastningen, och den förnybara elen räcker till fler. Det gäller förstås inte bara diskmaskinen, men den är ett bra exempel på något som många använder och är lätt att förskjuta. Många maskiner kan tidsinställas så att de startar tex 4 timmar senare – och kl 23 är det betydligt färre som behöver mycket el. Använd den funktionen!
4. Smaka och lukta.
Har bäst före-datumet passerat? Kasta inte förrän du verkligen vet att innehållet blivit dåligt. Det allra mesta håller längre än datumet anger (och glöm inte att det är ”bäst före, oftast bra efter”). Minska ditt eget matsvinn, och spar pengar på kuppen!
5. Ta med din egen takeaway.
Skaffa en termosmugg (jag köpte min på Tradera för en spottstyver), och se till att den följer med. Bestäm dig för att när den är med får du unna dig takeawaykaffe, annars inte.
6. Köp grönt i säsong.

Foto: Ronit Shaked
Våga rucka på vanorna nästa gång du handlar, och köp en grönsak i säsong istället för den vanliga gurkan och tomaten. Här finns en lista för november! (Och här resten av månaderna.)
7. Tacka nej till onödiga engångsgrejer.
Behöver du verkligen ett sugrör? En påse? Plastbestick? Servetter? Öva dig i att säga att du gärna avstår för klimatets skull – så nudgear du alla som hör dig också.
8. Frys in allt som blir över.
Blir det flera portioner över är vi ofta duktiga på att göra matlådor eller frysa in. Men de små slattarna slängs, trots att de är lika ätbara. Öva dig på att samla slattar, i små skålar i kylen som tillbehör till kommande middagar eller i lådor i frysen. Har du barn lär de gilla detta plock!
9. Gör Klimatbytet.
Det här tar inte många minuter, men puttar dina pensionspengar bort från fossilindustrin och in i framtiden. (I det här inlägget berättar jag mer om detta!)
10. Kolla igenom kylen.
Nosa upp allt som håller på att bli bortglömt/gammalt, och se till att hitta användning för allt. Den här facebookgruppen är grym för inspiration!
11. Vädra ett plagg.

Alltså, häng upp det. Inte kasta det i en hög på altanen. Men fin bild! Foto: Victoria Bilsborough
Skippa att tvätta det du har på dig idag, och vädra istället i den friska höstluften. Du spar inte bara energi, vatten och pengar, utan förlänger också livet på plagget!
12. Följ ett klimatkonto.
Minimal insats från din sida, men betydelsefullt för organisationen som får dig som följare – för ju större räckvidd desto lättare att påverka. Det finns mängder, men Klimatklubben, Våra barns klimat, Naturskyddsföreningen, WWF och Greenpeace är en bra början. Likea gärna de senaste posterna också, så är det större chans att du får dem i ditt flöde (och likea gärna också allt du ser att de postar!).
13. Slå av standby.
Vi behöver inte ha tusen saker igång ifall vi får feeling inom kort, det går utmärkt att slå på vid behov. Skippa standbylägena så spar du både el och pengar.
14. Läs en innehållsförpackning. Palmolja är nästan omöjligt att undvika eftersom det finns i så otroligt många produkter, men genom att läsa förpackningen och hålla utkik efter ”palmolja” eller ”olja (*palm)” så kan du successivt byta ut åtminstone de varor du köper oftast till palmfria alternativ.
15. Skriv under en namninsamling – och dela den. Det går rasande fort men gör skillnad. Nästa gång du ser någon dela en namninsamling för en viktig fråga, scrolla inte förbi utan signera du också – och dela den vidare. Vill du ha en redan idag? Kolla in de stora miljöorganisationerna på facebook (Naturskyddsföreningen, WWF, Greenpeace) och scrolla ner till den senaste de skapat. Eller kolla Hållbara svepet, där jag nästan alltid tipsar om en under ”Veckans aktion”.
16. Sänk innetemperaturen en grad. Snabbt fixat, mycket el vunnet!
17. Förbarma dig när du handlar mat.

Foto: Giorgio Trovato
Majoriteten väljer bort ful frukt, kantstötta förpackningar och varor med kort datum. Gå mot strömmen nästa gång du handlar, och rädda något som annars svinnas bort.
18. Halvera köttmängden. Inte redo att äta mer vegetariskt än? Mjukstarta med att helt enkelt halvera mängden kött i rätten och dryga gärna ut med rotfrukter. Samma recept, lägre klimatpåverkan – och köttvaran du köpt räcker alltså till dubbelt så många måltider. (Glöm bara inte att frysa in om det blir över!)
19. Kolla begagnat först. Vid nästa klädinköp, kolla begagnatmarknaden först. Du behöver inte gå på loppis, du kan köra online – Tradera, Blocket, Sellpy, Facebook market eller någon av alla webbutiker med secondhand. 80% av ett plaggs klimatpåverkan sker vid produktionen, så att köpa begagnat gör STOR skillnad.
20. Läs en klimatartikel. Kunskap är makt – att påverka och att kunna ställa om. Ta 5 minuter och läs en text om klimatet, på svenska finns många hos tex DN och Svd, på engelska är The Guardian mycket bra. (Dela den gärna vidare sen om den var bra!)
21. Drick upp kaffet/teet.

Foto: Pressbild Rosendahl
Vi svinnar enorma mängder kaffe och te för att vi glömmer att dricka upp och låter det kallna. Se till att njuta av ditt (helst ekologiska) kaffe medan det är varmt! (Damma av tv-kannan/termoskannan om du vet att du är dålig på att hinna dricka upp, så har du varmt kaffe i närheten hela dagen!). Och du, misslyckas du kan du köra några sekunder i mikron så blir det varmt igen.
22. Byt sökmotor. Testa att lägga Ecosia som bokmärke för sök (eller startsida) istället för Google. Sökningar genom Ecosia genererar trädplanteringar (45 sökningar ≈ 1 träd), och Ecosia har också egna solpaneler för servrarna så att elen som används är 100% förnybar. Jag har använt Ecosia länge nu och klarar mig oftast med enbart den. Går jag bet på någon sökning använder jag google, men det är kanske var 20:e sökning eller så. Glöm inte att lägga in Ecosia som sökmotor i adressfältet, så slipper du ens tänka på att använda den! (Beroende på webbläsare finns det oftast under inställningar, tex här för Chrome.)
23. Lämna batterierna till närmaste batteriholk. Tillverkarna jobbar på att bli bättre på använda återvunna batterier i produktionen, men ett problem är att vi är för dåliga på att faktiskt lämna in de tomma batterier vi sparat på oss. Ta den där burken/påsen med slutkörda batterier och droppa vid närmaste återvinningsstation så snart du kan! (Och köp gärna laddbara batterier nästa gång.)
24. Ta en promenad. I vanliga fall hade jag haft med ”skippa bilen under halvmilen” här, men i pandemitider måste smittspridningen också tas med i beräkningen och bussen är inte toppen att åka med just nu. Men – en promenad kan de flesta fixa om kroppen är hel, så nästa korta ärende (hämta/lämna barn, hämta ut recept, handla mat) kanske en promenad eller cykeltur kan funka?
25. Dela denna lista.

Låt oss kirra lite ringar på vattnet, okej? Foto: Artem Sapegin
Dela dessa 25 tips med andra, genom att till exempel dela den på facebook. Får du en annan person att också börja beta av denna lista, och sen dela den till ytterligare någon annan – då händer det saker!
Tack för en toppenlista! Många av sakerna gör jag redan (vilket känns bra, en liten egoboost!). Jag har numera Ecosia som sökmotor, blev påmind om min sista kaffeslurk som ska värmas & dricka upp istället för ut i vasken. Och jag ska hitta en nice termosmugg på second hand!
Mitt egna tips är också att plocka skräp. Inte det mest glamorösa, men en SÅ enkel åtgärd som gör att naturen mår bättre och ser bättre ut. Tack för bra blogg!
Men vad roligt att höra! Och ja, det känns ju alltid bra att få bekräftelse i att man redan gör bra val i vardagen, så heja dig! Skräpplock är också en supergrej, jag nämnde den på instagram häromdagen när jag postade om just dessa små vardagsvanor. Det är ju också en viktig grej för att människor ska må bra i sitt bostadsområde och känna hopp inför framtiden – att deras närområde tas om hand. Tack för att du läser!
Tack Maria för en toppenlista! Underbart när det blir så konkret och hörbart! delar till alla jag känner.
Vad glad jag blir, Karin – tack!
Hej! En liten fråga, det där med diskmaskinen, finns det någon källa på den? Jag förstår att just kl 18-19 är dumt. I dagens elnät finns det ju så mycket intermittent produktion så att det kanske ska stå diska när det blåser ute /nedreglering i systemet?
En sak som jag tycker är lättare att förstå är att stänga av diskmaskinen innan torkningen kör igång. Då är diskmaskinen klar en timme tidigare och X kW sparas. Många kW små blir flera kWh.
Yes, källan är Naturskyddsföreningen. Det handlar ju helt enkelt om att flytta viss elförbrukning till timmar då färre förbrukar mycket el och då är ju natten det givna. Det finns säkert många små saker kring elanvändning vi kan göra, men här ville jag framför allt tipsa om de enklaste sakerna. Att tidsinställa disken är ett knapptryck bort på moderna maskiner, att stänga av innan torkning vet jag inte om det går på min – kräver det kanske manuell handpåläggning? Det låter ju bra att spara kWh förstås, men om det krävs att manuellt stänga av skulle jag ändå hellre välja nattdisk (svårt att kombinera) just för att dra ner på mängden fulel som behöver produceras.
Och jag tänker också att det krävs mer av människor för att hålla koll på när det blåser, tex.
Hej! Bra att du påminner om tips, men att köra tvättmaskin/torktumlare, diskmaskin på sen kväll och natt är inte att rekommendera ur brandsäkerhets-synpunkt! När dessa maskiner används ska vi vara hemma och vakna!
Precis vad jag skulle kommentera! Inte det mest brandsäkra valet.
Hej Yvonne, absolut en bra synpunkt att ta upp! Jag föreställer mig att eftersom det blir allt vanligare att ladda saker på natten (inte minst elbilar, som ju är svåra att ladda dagtid om de ska användas då) så blir all typ av elanvändning allt säkrare. Att energiförbrukningen behöver distribueras jämnare är ju också ett faktum, i södra Sverige är det tex elbrist relativt ofta. Så jag tror att vi kommer att se allt fler nattlösningar för laddning/användning och i moderna maskiner finns ju timers av en anledning – få tillverkare skulle nog erbjuda timers om brandrisken var överhängande.
MEN, självklart har du (och Katarina) en viktig poäng som jag är glad att ni tog upp, och har man en äldre maskin (utan timerfunktion) är det absolut värt att ha i åtanke. Vill man inte ladda/diska etc på natten kanske man ändå kan försöka undvika de allra värsta topparna (kl 7-9, 17-19) och försöka sprida ut användningen mer över dagen. Nu när många jobbar hemifrån kanske man tex kan köra gårdagens middag disk vid 11 dagen efter istället?
Även med timer kan det börja brinna, så om du tvunget ska köra när du sover, se iallafall till att du har en brandvarnare (som du hör ifrån källaren om du tvättar där) i direkt anslutning till disk/tvätt. Inte i ett annat rum, utan direkt ovanför.