Inte så många svep kvar nu under 2020, men än tuffar jag på! I veckans svep handlar det om detta:
Greenwashing-bonanza

Foto: Mike Castro Demaria
Greenwashing är inget nytt, begreppet dök upp för över 30 år sedan, men det kan inte bara vara jag som tycker att det eskalerar just nu? Det hänger förstås ihop med att hållbarhet är på allas läppar – som företag gäller det att verka vara i framkant för att inte förlora kunder.
Men – i en tid när vi som konsumenter måste fatta kloka beslut vi inte alltid är vana vid – så är det väääldigt lätt att förvillas när företag efter företag börjar greenwasha sin marknadsföring. Och det måste ju få ett slut, inte minst för att världen jobbar mot en ganska kritisk deadline just nu.
Jag tog upp ett specifikt exempel i bloggen häromveckan (läs det inlägget här), och har också börjat samla stories om greenwashing på instagram under höjdpunkten ”Greenwashing”. Det har också Isabelle McAllister börjat göra, så kika bland hennes höjdpunkter (och följ henne förstås om du inte gör det). Isabelle och hennes poddkollega Anna pratar också en del om greenwashing i podden Förnyarna.
Detta kan du göra: Anmäl alla företag som sysslar med greenwashing till Konsumentverket! Här finns en bra guide till hur du ska göra.
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: Sophia Schyman
1. Novent är här! Jag är en sån som normalt skakar på huvudet åt att julpyntet lanseras allt tidigare och mina flöden fylls av pepparkakor, glögg och hyacinter. What’s the rush, liksom? Men – @recoveringshopaholics fick mig faktiskt på andra tankar genom sitt inlägg om ”novent” (dvs att börja med pyntet redan i november)! För hennes poäng är både bra och viktig – genom att börja tidigare kan vi sänka tempot, stressa mindre och ha mer tid att leta klapparna begagnat, göra de bra valen och tänka igenom vad som faktiskt är viktigt. Jag är övertygad – heja Novent! (PS Billgren Wood har också vigt ett avsnitt till novent, har inte hunnit lyssna än men här finns det.)
2. Kollektivlivets fördelar. I senaste avsnittet av En underbar pod diskuterar Clara och Erica kollektivlivets olika sidor, och Clara berättar om de smarta saker hon plockat från konceptet – utan att faktiskt bo i kollektiv. Som matlag (vilket innebär att sätta sig vid dukat bord två tisdagar av tre), att samäga en båt, att gemensamt hämta/lämna barn och så vidare. Clara pratar mest om de praktiska fördelarna, men min hållbarhetshjärna gick på högvarv under avsnittet. Så mycket det finns att vinna på att göra saker ihop!
3. Fixa furumöbeln. Min Snickeriet-kollega Monica/Hemmafixbloggen har ett pågående samarbete med Blocket där hon upcyclar begagnade möbler. Så bra gör det själv-guide för dig som till exempel vill haffa ett billigt och slitet furuskåp, och göra det till ditt.
Veckans tips: Sustainable Fashion Week
Digital modevecka. Sustainable Fashion Week har ägt rum i Östersund, och nu finns alla spännande samtal och föredrag tillgängliga på nätet. Väl värt att kolla in, så lyxigt att få ta del av föredragen i efterhand!
Veckans 4 snabba
1. Hälsosatsningar på tapeten. Vad kan traditionella produktföretag göra för att profilera sig kring annat än nyproduktion? Min gissning är att olika kopplingar till hälsa kommer att bli en populär väg att gå som hittar en balans mellan vår nya Covid-verklighet och klimatkrisen. Hästens lanserar till exempel appen Restore som handlar om att återställa hjärnan i en stressig tillvaro. En produktnyhet en bra bit från sängköp och kuddar, men som har en logisk koppling till varumärket och som försöker bidra positivt till samhället (appen är gratis för alla).
2. Tweeten Shell ångrar. Bensinjätten Shell försöker även de snacka hållbarhet, apropå greenwashing. En oskyldig liten undersökning på twitter med frågan ”What are you willing to change to help reduce emissions?” skenade rejält när profiler som Alexandria Ocasio-Cortez och Greta Thunberg bestämde sig för att ”svara”.
3. Klimatmärkning för bränsle på gång. Detta känns ju som en bra nyhet! Energimyndigheten slipar just nu på en obligatorisk märkning på bränslepumparna där vi både ska kunna se vad som ingår i bränslet (tex om det finns palmolja i biobränslet) och sedan hur miljövänligt bränslet är (med färgkodad märkning där tex orange är lite bättre, men fortfarande inte särskilt bra). I oktober 2021 är det dags!
4. Krav på transparens kring tjänstepensionerna. Klimataktion har börjat nysta i våra luriga tjänstepensioner, och gjort en sida med mycket matnyttig info. Där kan vi också dela kampanjen och skriva personliga brev för att kräva ökad transparens – här kan du backa kampanjen!
Veckans action: Förbjud PFAS!

Foto: Naturskyddsföreningen
PFAS är en typ av ämne som används i en mängd produkter, allt från funkti0nskläder, stekpannor och smink till matförpackningar och möbeltyger. Problemet är bara att PFAS är väldigt skadligt för miljön, inte bryts ner och dessutom kan orsaka allt från cancer till leverskador. Och – PFAS har hittats i stort sett i varenda människa som testats för det. Otroligt obehagligt.
Nu har Naturskyddsföreningen gjort en sammanställning som visar att minst två miljoner (!) svenskar har för höga mängder PFAS i sitt dricksvatten, och på vissa platser ligger värdena 10 gånger högre än EU:s gränsvärden. Så här kan vi förstås inte ha det, och nu kan vi göra vår röst hörda och kräva förbud av PFAS. Ta ett par minuter, skriv under Naturskyddsföreningens namninsamling här, och dela gärna detta inlägg på facebook med en uppmaning till fler att skriva under.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Ett tips om försök till greenwashing: https://www.ehandel.se/na-kd-ska-krossa-250-miljoner-har-ar-planen-for-arets-black-week
Hej Katarina, yes – har skrivit om detta på instagram (sparat under höjdpunkten Greenwashing). =)