Hektisk vecka så det blev ett lite kortare svep denna gång – men fullt av värdefull info ändå!
Ursäkta, var är vetenskapen?!
Forskare efterlyser aktion. I veckan som gick publicerade Aftonbladet en debattartikel undertecknad av (håll i er) 1944 svenska forskare och forskaranställda, som tillsammans undrar ”vad är det ni inte förstår?”. Tyckte detta citat sa allt:
Vi måste tro att det handlar om flagrant aningslöshet, för alternativet vore att politikerna struntar i att hantera klimatkrisen, eller säljer sig för att kortsiktigt vinna röster.
Läs gärna debattartikeln och sprid den, för detta upprop saknar ju motstycke i Sverige så här långt. Nära 2 000 inom forskningsvärlden har reagerat på politikernas handlingsförlamning, och ryter ifrån – måtte de bli hörda.
Veckans enda SoMe-tips
Jag har inte riktigt hunnit följa flödet den här veckan på grund av lite för mycket att göra, men just detta inlägg fastnade hos mig:
Om evig tillväxt. Podcasten Tillväxtparadigmet gjorde ett intressant inlägg om Sveriges tillväxt och framtid, där man räknat ut att om Sverige fortsätter med 2,5% BNP-tillväxt per år (som vi haft i genomsnitt de senaste decennierna) så kommer vår ekonomi vara dubbelt så stor år 2050 som idag. Dubbelt! Samtidigt ska vi år 2050 ha noll utsläpp. Hur ska detta gå ihop? Läs hela inlägget här, och fundera lite kring vad politikerna egentligen menar när de talar sig varma om tillväxt samtidigt som de säger sig värna om vår planet.
Veckans 6 snabba nyheter
1. Vindkraftsnytt. Naturvårdsverket och Energimyndigheten har ett gemensamt forskningsprogram som heter Vindval, och där har man nu kommit fram till att det finns stora ytor i Östersjön som skulle vara perfekta för vindkraftparker till havs. Förslaget är att man ska bygga i etapper, med 5-10 parker som ett första steg. Med tanke på hur många kommuner som säger nej till vindkraft eftersom det är impopulärt hos medborgarna är detta ett bra steg. Rapporten kring detta heter Ekologiskt hållbar vindkraft i Östersjön – så naturhänsyn finns med.
2. Finland får beröm! Visste ni att Finland bedöms ligga hela tio år före Sverige i klimatomställningen? 2030-sekretariatet tycker att vi borde ta rygg på våra duktiga grannar, och har därför tagit fram en rapport som heter Finlands föredömn för fossilfri framfart kring transportsektorn. Finland ska bli klimatneutralt redan 2035 och flera finska städer kommer nog att uppnå det redan 2030 eller ännu tidigare. Den finska staten gynnar arbetsgivare som stimulerar hållbart resande bland annat. Och med tanke på att Finlands utsläpp fortsatt att sjunka efter pandemin medan Sveriges har ökat så ska vi nog ödmjukt göra som 2030-sekretariatet säger och lyssna på grannlandet.
3. Frankrike tar ställning. Som första land i världen har Frankrike infört en lag mot fossilreklam, något som framför allt Greenpeace driver kampanj för på EU-nivå. Dock får man ta den nya lagen lite med en nypa salt, för den har vissa kryphål. Men ändå – ett steg i rätt riktning, utan tvekan! (PS, Amsterdam var allra först, fast där gäller förbudet bara i staden, inte i hela Nederländerna.)
4. Vargar eller ej. Fem av åtta riksdagspartier (M, KD, SD, C och S) vill minska antalet vargar i Sverige, helst från dagens 460 djur till ynka 170. Men då har man inte lyssnat på forskarna, visar det sig – för nu har 17 rovdjursforskare undertecknat ett brev till tidskriften Science där man slår fast att minskningen inte går att förena med en livskraftig vargstam. I själva verket skulle stammen behöva öka i storlek till hela 2 000 för att förbli genetiskt frisk. Vargar för absolut med sig huvudvärk för vissa svenska bönder förstås, men kanske dags för människan som art att faktiskt inse att vi delar planeten med andra arter också?
5. Partigranskning från Naturskyddsföreningen. Strax val, och nu har Naturskyddsföreningen presenterat 22 förslag om miljö och klimat till riksdagspartierna, för att se vad de är villiga att åstadkomma under den kommande mandatperioden. Det enda parti som svarade ja på samtliga 22 förslag var Miljöpartiet. Vänsterpartiet sa ja till 20 (plus 1 ”vet ej”), Liberalerna till 18 (plus 4 ”vet ej”), Centern till 13 (plus 2 ”vet ej”), Socialdemokraterna till 5 (plus 5 ”vet ej”), KD till 5 (plus 4 ”vet ej”), Moderaterna till 5 (plus 1 ”vet ej”) och SD till 1 (plus 3 ”vet ej”). Se granskningen här.
6. TUI sätter vetenskapsbaserade klimatmål. Som första researrangör ansluter sig TUI till Science Based Targets Initiative och vill uppnå nettonoll i sin verksamhet senast år 2050. (Här vill vän av ordning bara påpeka att semesterresor kanske inte är det mest livsviktiga när det kommer till vilka branscher som borde få fortsätta släppa ut längre än nödvändigt, men bra av TUI ändå att gå före konkurrenterna.)
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Suveränt det här med hållbara svepet!
Tack!
Hej! Superbra som alltid att du sammanställer vad som händer. En grej jag funderat lite på som det pratas lite (eller inte alls) om är världens befolkningsökning. År 1900= Ca 1,6 Miljarder
År 1960 = 3 Miljarder
År 2000 = 6 Miljarder
Vad är en rimlig mängd människor på den här planeten? Givet olika utsläppsnivåer?
Obs! Menar inte alls det här som något rasistiskt utan är mer intresserad av den otroligt snabba ökningen och vilka utsläpp den för med sig om alla ska ha en standard där de inte svälter. Eller; vi lär ju alla svälta, brinna upp, frysa ihjäl eller drunkna om vi inte ställer om.