Ny lördag, nytt svep! Här kommer lite av de saker det har snackats om på hållbarhetsfronten denna vecka.
Dags att slopa Black Friday

Foto: Grandpa
Nästa vecka äger Black Friday rum. Denna köphetsande ”högtid”, som blir ett slags startskott för en julhandel som ökar allt mer för varje år. I år fick dessutom importerade påhittet ”Singles Day” mer utrymme än vanligt. Men – och det här vet ni ju – vi måste ta tag i den överkonsumtion vi har, inte elda på den. Genomsnittssvensken har konsumtionsbaserade utsläpp på 9 ton per person och år, vi ska ner till 1(!). Köpfester får helt enkelt inte plats.
Förra året bad vi i Klimatklubben våra följare rapportera in både företag som tog avstånd från Black Friday, och företagen som fortsätter att krama denna ohållbara situation. Vår tanke var att kontakta alla Black Friday-företag och öppna upp för dialog, men så kom corona och många företag fick plötsligt kämpa för sin överlevnad. Vi valde då att tänka om, och istället enbart hylla de företag som tar ansvar och avstår – trots kristider. Som Grandpa (bilden), som i veckan berättade att de ”avstår Black Friday. För all framtid”.
På måndag är det Circular Monday (som White Monday numera heter). En mycket bättre högtid att fira, visst?
Veckans 2 SoMe-tips

Foto: lyckligagarden
1. En nyanserad bild. Ett av mina absoluta favoritställen på Gotland, Lyckliga gården, har precis som alla andra fått kämpa i pandemins spår. Samtidigt blev detta året ett wakeup-call kring familjens gemensamma dröm och vilken riktning livet hade tagit. Läs deras tänkvärda instagraminlägg, och ännu hellre det långa ”blogginlägg” som ligger på sajten – så tänkvärt och nyttig läsning för oss som är storstadsråttor men kanske drömmer om ett liv på landet.
2. Huldas stilutmaning. Tv-kända stylisten Hulda Andersson (som jag också känner) har fixat en så himla bra och hållbar stilutmaning via Fact Movement. Jag upptäckte den försent, MEN den går så klart utmärkt att testa på egen hand! Använd 1 plagg i 7 outfits, för att hitta mer av din existerande garderobs potential!
Veckans tips: Årets julskyltning på NK

Foto: Pressbild NK
En mer hållbar vintersaga. Julskyltningen på NK är en tradition sedan 1915, men i år har den fått en hållbar twist. Rekvisitan i fönstren är skapade av gamla kartonger, påsar, papper, plast, tidningar och annat överblivet material som samlats ihop från varuhuset under året – emballageplast har till exempel blivit snöflingor. Bra tänkt, och jag hoppas att det inte är en engångsföreteelse utan från och med nu blir tradition det också.
Veckans 3 snabba

Foto: Pressbild ONEPan
1. Världens första cirkulära stekpanna. Kocken Tareq Taylor lanserar ONEPan, en svensktillverkad stekpanna av återvunnen aluminium och rostfritt stål, helt utan PFAS, farliga plaster eller andra hälsofarliga ämnen. Förutom genomtänkt tillverkning har den också ett retursystem som gör att ägaren kan returnera pannen till Kitchenware by Tareq Taylor och få en annan, renoverad stekpanna i retur till lägre kostnad. Den slitna pannan återställs, och får nytt liv i ett annat kök.
2. Mindre svensk skog skyddas 2021. Nyckelbiotoper är områden med skyddsvärd skog som Skogsstyrelsen utser i samband med att de kontrollerar skog som ska avverkas. Detta är så klart bra för naturen – men klurigt för skogsägarna som varken får betalt (som de får för naturreservat) eller rätt att avverka. Vid nyår avskaffas dock registreringen av nyckelbiotoper, vilket också påverkar FSC-märkningen (som använder sig av nyckelbiotopsbegreppet). Det gör att risken för att skyddsvärd skog avverkas blir större.
Samtidigt har Skogsstyrelsen inte heller råd att skydda en enda kvadratmeter nedanför den fjällnära skogen. I juni beslutades det nämligen att myndigheten måste betala ersättning om de säger nej till markägare som vill avverka nära fjäll. Det har lett till att antalet markägare som vill avverka 50-dubblats (!), vilket skulle kosta Skogsstyrelsen 360 miljoner kronor – pengar de inte har. Står vi inför ett katastrofår för den svenska skogen?
3. SMHI ändrar system, klimatet ändras för snabbt. SMHI har använt perioden 1961–1990 som måttstock för normalt väder. Vid årsskiftet byts den perioden till 1991–2020, för att bli mer aktuell. Med andra ord kommer det som tidigare var ”varmare somrar än normalt” nu oftare kallas ”normal sommar”. Dessutom byts tidsperioden från och med nu vart tionde år istället för vart trettionde, för att hålla takten med klimatförändringarna. (Den gamla perioden kommer dock fortsätta att användas för att beskriva hur just klimatet förändras.) Fotnot: Den 9 november var det fortfarande ”meteorologisk sommar” på flera ställen på västkusten. Sannolikheten är stor att södra Sverige allt oftare inte kommer att ha någon meteorologisk vinter (medeltemp under 0 grader) alls. RIP vintern …
Veckans action: #StandWithLuoktaMávas

Foto: Via @sofiajannok
Stoppa Sveaskogs avverkning. Artisten Sofia Jannok uppmärksammade oss i veckan på att statliga Sveaskog planerar att avverka 1000 fotbollsplaner med naturskog där hennes sameby ligger. Förutom att vi förstås behöver bevara naturskog för den biologiska mångfalden och klimatets skull, så är det ju faktiskt så att samerna behöver skogen. Som Sofia skriver på instagram – ”Om de tar skogen i vinter, överlever inte våra renar ens till våren”. En namninsamling har skapats, skriv gärna under och dela!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Yup, svensk skog står definitivt inför ett katastrofår kan jag som biolog bekräfta. Vi är många som kämpar för att försöka förbättra läget, men behöver bli fler.
Ett medlemskap i föreningen ”Skydda skogen” som kämpar för
skydd av gammelskogar och naturnära mångbruk av skog kanske kan bli en fin julkapp, tillsammans med en begagnad svampkorg? 🙂
http://skyddaskogen.se/sv/
Vad gäller Sveaskog och situationen i Luokta-Mávas sameby så är det varken första eller sista gången Sveaskog missköter sig. Sveaskog är ett statligt företag och ska alltså representera oss alla på ett vis. En jätteviktig politisk fråga är därför att ändra på Sveaskogs ägardirektiv så att de inte längre har samma vinstkrav utan får direktivet att vara ett föredöme. Kan Sveaskog avstå från att avverka i sina värdefulla skogar har vi kommit en bra bit längre än nu. Och att övergå till mångbruk och hyggesfria metoder borde vara en självklarhet för både Sveaskogs marker och alla kommunägda skogar. Idag är det bara ett fåtal kommuner som använder sig av hyggesfritt skogsbruk i sina marker, det är en typiskt bra sak att lämna in medborgarförslag om i sin hemkommun; Att de övergår till hyggesfritt skogsbruk och att de skogar som vi skattebetalare äger då får finnas kvar för oss alla att njuta av både nu och i framtiden.
Det sista jag vil nämna är det vansinniga i att skogsägare med värdefulla skogar som myllrar av liv, alltså nyckelbiotoper idag ”straffas” och blir utan pengar som de kanske räknat med att få vid en avverkning. Det är förstås helt tokigt och gör att vissa t.om går in och försöker ”städa bort” ovanliga arter i sina marker innan de avverkningsanmäler för att. ev. undkomma att bli utpekad som nyckelbiotoper vid kontroll. Vi ställer alltså människor mot naturen på ett helt galet sätt och det här systemet måste uppdateras: Självklart ska det löna sig att ens marker myllrar av liv och är hem till hotade arter. Till exempel miljöpartiets Rebecka Le Moine har ju tagit upp de här frågorna på sistone och jag hoppas verkligen att fler hoppar på det tåget.
Tack för allt det fina arbete du gör!
Tack för massor av bra info! Och ja, problemet med nyckelbiotopernas brist på ersättning lärde jag mig när jag skrev Det smarta landet – så galet, och feltänkt från början.
Ja men verkligen, tack för att du fortsätter att belysa de här frågorna!
Kom på ett till sätt en kan bidra: Om en vill göra något väldigt konkret för gammelskogarna i Sverige så finns ju även möjligheten att skänka en gåva/bli månadsgivare hos Naturarvet.
https://naturarvet.se
De köper upp gammelskogar för att skyddas och på deras hemsida kan man sen hitta de skogar man varit med om att skydda och även hitta ut och besöka dem. Det är ju också en jättefin present. Just nu samlar de in för att skydda Svartsundets gammelskog på Gräsö i Uppland tror jag.
Ja!! Så bra julklapp ju!