Eftersom en del av mitt löfte för denna vår är att inte slå upp datorn i onödan på kvällar och helger så märkte jag faktiskt inte att mitt tidsinställda svep inte publicerades som det skulle i lördags. Tydligen buggade något, så den förblev opublicerad. Men äsch, inte hela världen – vi kör det nu i stället!
Utbildning på tapeten!
Vi slutar aldrig lära oss nya saker, och den här våren har ju tyvärr lett till att mångas jobbsituation vänts upp och ner. Kanske är vidareutbildning något som kan både öka chanserna till nya steg i karriären, och göra detta ledsamma år mer meningsfullt på det privata planet? Ett prisvärt tips inför hösten är att kolla in Medveten konsumtions distansutbildningar inom hållbarhet om bland annat konsumtion och mat som bara kostar 349 kronor styck.
Ett ännu billigare, ja faktiskt gratis, alternativ är att kolla in det enorma utbudet på Coursera, där mängder av universitetskurser läggs upp. Helt kostnadsfritt, det enda som kostar är om du vill ha ett diplom eller intyg på att du gått kursen efteråt. (Och med tanke på att kurserna bland annat härstammar från Yale kan det ju vara kul!) Jag har signat upp mig på prov på Yales mest populära kurs någonsin (efter tips från Sofi Fahrman): The Science of Well-Being. Men här finns också mängder av hållbarhetsrelaterade kurser – varsågoda och scrolla bort en timme medan du försöker välja …
Veckans 3 SoMe-tips
1. Hur hållbar är din parfym! Sophie Gripenberg (som jobbar med Röda korset och som deltog i vår Klimatfrukost i Umeå i höstas) bloggar främst om hållbart mode, men har nu skrivit ett informativt inlägg om parfymer som är värt att läsa för att väcka lite tankar kring parfymköpet.
2. Ta hand om skorna! Emma Sundh har gjort ett kanonfint samarbete med Stockholms Hantverksförening om skovård och nu ligger en superinformativ video om hur vi förlänger livet på (och räddar!) våra skor ute. Kombinera med Ekotipsets bikarbonatpasta, vettja.
3. Ta vara på våren! Malin Persson bloggar om syrénsocker – ett sätt att bevara den här ljuvliga men kortlivade perioden på våren när luften doftar syrén och träden är fulla med vita och lila klasar. I Skåne verkar det redan vara dags, medan jag än så länge njuter av häggen.
Veckans konsttips: Stina Perssons Dreamscapes
Res via konsten! Duktiga Stina Persson har hämtat inspiration från denna konstiga vår och gjort tre konstverk under namnet Dreamscapes. ”In times where we can not travel, I’ve created a series of dreamscapes.” Ett hållbart resande i tanken, som dessutom får en evig plats i våra hem. Magiskt vackra dessutom! Finns i begränsad upplaga om 15 styck i Stinas egen shop.
Veckans 5 snabba
1. Upptäck Sveriges gröna kulturskatt! 35 av Sveriges främsta parker har gått ihop i nya nätverket Swedish Gardens för att locka oss hemestrande och svemestrande svenskar att upptäcka alla gröna skatter som finns. Botaniska, historiska och nutida trädgårdar samsas med stadsparker, och visst blir man sugen på att börja bocka av dem!
2. Återbruksbygge i Helsingborg. Helsingsborgshem passar på att kartlägga återbruksbyggande när man river gamla flerfamiljshus på Drottninghög för att bygga nytt. Tegelblock, trappräcken och diskbänkar är bara några av återbrukstankarna som präglar nya Stadskvarteret. Det här måste ju bli standard snart, visst? Kan vi inte lagstifta om det?
3. Greenpeace vs Norge. Ända sedan 2017 har Greenpeace krigat mot norska staten för att få stopp på oljeborrningen på Arktis. Greenpeace har vunnit delsegrar i både tings- och hovrätt, men inte fått oljelicenserna ogiltigförklarade. Nu tas fallet upp i Norges högsta domstol, för att en gång för alla avgöra om det är förenligt med norsk grundlag att exploatera naturen på ett klimatskadligt vis.
4. Stötta flygindustrin och samtidigt ställa gröna krav? Ja, så tänker Frankrike, som stöttade Air France/KLM med motsvarande 70 miljarder (!) för att ta dem genom coronakrisen. Men pengarna var villkorade – flyget får inte konkurrera med tåget inrikes, utsläppen ska ner och biobränsle in. Rimligt! Det tycker dock inte Sverige som inte villkorar SAS-stödet på samma sätt. Man hänvisar till att SAS, liksom alla andra flygbolag, ändå måste förhålla sig till reduktionsplikt och andra riktlinjer. Men tja, jag tycker nog ändå att detta var ett gyllene tillfälle att boosta en omställning inom flyget, särskilt med tanke på att SAS och Air France inte är de enda som kämpar. Den goda nyheten är dock att det samtidigt kommer ett förslag på obligatorisk klimatdeklaration för resor – ja, tack!
5. Dags att springa EcoTrail – virtuellt! Ni som gillar att springa lopp har säkert märkt att de flesta lopp numera är virtuella, det vill säga springs lite var som helst fast på en bestämd dag och loggas via någon app. Prick nu går det att anmäla sig till EcoTrail 11–14 juni, ett lopp med utpräglad hållbarhetsfilosofi som springs i nio städer runt om i världen. Här anmäler du dig, och det går att välja på lopp från 700 meter till 189,7 (!) km.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!