Helg betyder svep, och nu börjar vi närma oss sommarlovet så snart tar jag ett uppehåll med nyhetsbevakningen. Men några veckor till kör vi!
Pandemin har gjort svenskarna mer miljömedvetna – eller?

Foto: Vattenfall
Tveksam statistik. Vattenfall har gjort en Sifo-undersökning kring svenskarnas inställning till miljön efter pandemin, och budskapet är att ”pandemin har gjort svenskarna mer miljömedvetna”. Men stämmer det verkligen? I rapporten kan man läsa att på frågan ”Har coronapandemin gjort dig mer medveten om människans miljöpåverkan?” så svarar 11% ”ja” och 32% ”ja, något” – alltså totalt 43%. Men 53% svarar nej. Siffror kan tolkas på olika sätt, men här skulle jag väl ändå säga att det är ganska tydligt att majoriteten av svenskarna inte blivit mer miljömedvetna, tyvärr.
Men, oavsett hur Vattenfall svänger sig med siffrorna så visar undersökningen något annat intressant också. De ställde nämligen också frågan ”Vilka anser du har störst ansvar i att bidra i omställningen till en fossilfri framtid?” De som svarade fick välja 3 alternativ, och så här rankades svaren:
- 60% svarade ”politiker” (genom beslut som förändrar hur vi lever, reser och konsumerar)
- 52% svarade ”näringslivet” (genom att erbjuda mer klimatvänliga tjänster och produkter
- 48% svarade ”konsumenter” (genom att förändra sina vanor)
- 34% svarade ”forskare” (genom att utveckla ny teknik och lösningar)
- 32% svarade ”energibolag” (genom att investera i fossilfria energikällor)
- 10% svarade ”skolor och myndigheter” (genom att lära ut och uppmuntra till tex ökad energieffektivisering)
2% svarade ”annat” och 6% svarade ”jag tycker inte det är viktigt att Sverige minskar sin klimatpåverkan”.
Politiker – om lite mer än ett år är det val. Dags att börja visa att ni tar ansvaret, visst?
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: @arkitektens_oga
1. Arkitektens öga. Jag intervjuade arkitekten Laila Reppen nyligen, och fick korn på hennes och hennes kollega intressanta instagramkonto @arkitektens_oga där de berättar kunnigt och intressant om arkitekturdetaljer. Väl värt att följa för att få större förståelse kring varför vi bör bevara och restaurera snarare än att renovera.
2. Skynda följ Sophia. Inget särskilt inläggstips, utan en generell rekommendation att följa Sophia Schyman. Älskar hennes humor, hennes sunda syn på konsumtion och hennes vackra hus. Inspiration och vett i samma härliga förpackning, utan konsumtionshets.
3. Inredningspodden. Johanna Hulander har poddhängt med Isabelle McAllister, och det blev ett intressant samtal om synen på hemmet och hur vi tar hand om våra saker. Missa ej!
Veckans tips: Breakits granskning

Illustration: Annika Bäckström för Breakit
Jämställdhetsmörker. Inte så klimatrelaterat vid första ögonblicket, men eftersom allt som bekant hänger ihop känns det ytterst relevant att tipsa om Breakits mycket läsvärda granskning av bolagen startade av män som drar in miljoner på produkter som kopplas till kvinnlig självkänsla.
I synnerhet tendensen att sätta kvinnor som frontfigurer framför de manliga ägarna för att verka mer trovärdiga är värd att synas i sömmarna.
Veckans 3 snabba

Foto: Austin Wilcox/Unsplash
1. Växtmjölken går säker. EU-parlamentet röstade bort amendment 171 vilket innebär att det är fritt fram att kalla mandel-, havre- och sojamjölk för just ”mjölk”, liksom växtbaserade produkter får beskrivas som ”gräddiga” till exempel – trots mejeribranschens protester. Med tanke på att det finns helt oprocessade växtdrycker som alltid kallats mjölk – som kokosmjölk till exempel – så är det ju ett rimligt beslut. Och tur för omställningsarbetet att vi slipper lägga en massa energi på att hitta på en godkänd synonym till ord som mjölk …
Vill också tipsa om detta instagraminlägg som visar skillnaden i klimatavtryck mellan olika sorters mjölk – animalisk som växtbaserad. Där visar det sig att mandelmjölken har allra lägst klimatavtryck, men kräver mest vatten av de växtbaserade alternativen. Sojamjölken drar minst vatten, men släpper ut mer koldioxid ändå både mandel- och havremjölk. Diagrammet saknar en del mjölksorter, men ändå värt att notera att alla växtbaserade drycker i jämförelsen släpper både ut mindre koldioxid och kräver mindre vatten än komjölk.
2. Klimataktivister i Exxons styrelse. Hur förändrar man enklast stora fossilbolag? Jo, inifrån förstås. Och nu har precis detta möjliggjorts, genom att två klimataktivister röstats in i styrelsen på giganten Exxon. Aktieägare världen över börjar förstå att det snart inte finns pengar att tjäna i fossilindustrin.
3. Shell får på nöten. Fler klimatsegrar i fossilbranschen – Shell har dömts för att ha hotat mänskliga rättigheter med sin klimatpåverkan i en domstol i Haag, och Shell Nederländerna måste nu enligt domstolsbeslutet minska sin klimatpåverkan med 45% innan 2030. Det inkluderar dessutom både kundernas och leverantörernas påverkan! Shell har huvudkontoret i Nederländerna och 1100 dotterbolag i 160 länder världen över, så det här är en enorm seger om den står sig. Läs mer hus Supermiljöbloggen.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!