Detta blir årets sista hållbara svep, det är tillbaka i mitten av januari eller så. Däremot kommer ett gäng andra inlägg i bloggen förstås, så stay tuned! (Jag räknar mest med att det är ganska nyhetsfattigt över jul och nyår, så jag passar på att ta en paus.) Lite kortare än vanligt dessutom, men några grejer som jag ville få med innan året är slut.
Hur ser våra utsläpp ut?
Ett stort problem med klimatfrågan är att mycket av det som händer – det vill säga utsläppen – är mer eller mindre osynliga för ögat. Ja, vi kan reagera på en bolmande skorsten eller avgaserna från en bil, men alla de där utsläppen som sker på grund av vår konsumtion, våra matvanor, hur vi transporterar oss och alla prylar, hur vi värmer våra hus et cetera syns ju liksom inte. Vi kan se konsekvenserna till slut (skogsbränder, värmeböljor, varma vintrar, översvämningar och så vidare), men själva utsläppen är svåra att visualisera. Vad säger det oss egentligen att vi bara ska släppa ut 1 ton koldioxid per person och år för att leva inom planetens gränser?
Nu kan vi i alla fall få en typ av visualisering. Carbon Visuals har nämligen gjort en film som visar hur staden New Yorks utsläpp under ett år (2010) ser ut. Varje blå boll är 10 meter i diameter och föreställer ett ton koldioxid (alltså varje persons målbudget för ett helt år), och hur det skulle se ut om alla utsläppen kom från ett enda ställe i staden. År 2010 släppte New York ut totalt 54 349 650 ton koldioxid (japp, 54 miljoner ton). Det är 2 ton i sekunden, och 75 procent av utsläppen härstammar från byggnader.
Vad tänker ni när ni ser detta?
Veckans 3 snabba

Illustration: @sucessdesk
1. Årets nyårslöfte – engagemang! Om jag får önska mig en grej i julklapp, eller för all del i nyårslöfte av alla jag känner så är det att steppa upp engagemanget. Det finns många som drar mer än sitt strå till stacken, men vi måste bli många, många fler. Varför? Bilden ovan från @successdesk säger allt. Jag kommer att ta upp nyårslöften i ett separat inlägg, men ville ändå nämna det här och uppmana alla att fundera lite kring det här med engagemang och vad vi alla skulle kunna göra MER av för att styra världen i en bättre riktning.
2. Greenwashing-Cola. Förutom BMW:s kritiserade annons så innehöll också ”Gretas DN” en helsidesannons från Coca-Cola där de slog sig på bröstet kring sitt miljöarbete. Då kan det ändå vara värt att påminna om att Coca-Cola toppar listan över de värsta plastnedskräparna i världen 2020 (följda av Pepsi, Nestlé, Unilever och Mondelez). Det är förstås bara en bråkdel av allt skräp som faktiskt loggas med ursprung, men i de ansträngningar som görs att spåra vilka som orsakat plastskräpet har man hittat 13 834 skräp producerade av Coca-Cola i 51 länder. Viktigt att tänka på här är att långt ifrån alla länder har fungerande återvinningssystem, och i samma undersökning har man också bett skräpplockarna registrera hur mycket av skräpet de kunde återvinna. I många av länderna låg siffran på 42–57% återvinningsbart – resten är just skräp, som dessa företag orsakat genom sina produkter.
3. Uppföljning på textilförslaget. Förra veckan nämnde jag kort att det lagts fram ett förslag om producentansvar för textilier, med tanken att färre textilier ska hamna i soporna. Det låter ju strålande, men @Hallbarasaran pekar ut ett antal svagheter med förslaget som är väl värda att läsa igenom. Jag har också börjat lyssna på den engelskspråkiga podden Big Closets Small Planet som har ägnat två långa avsnitt åt två panelsamtal kring detta svenska lagförslag. Jag har inte hunnit höra båda än, och det ska erkännas att de är liiite ansträngande att lyssna på eftersom det är mycket termer och dessutom paneldeltagare som inte har engelska som modersmål och därför förståeligt nog famlar efter de rätta orden en hel del – men för modenörden som vill ha mer input kring vad en sån här lag skulle kunna innebära, lyssna! Del 1 och del 2.
Veckans tips: Victorias klimattal
Kronprinsessan tog chansen när hon deltog i den digitala lanseringen av FN:s 30-årsjubilerande Human Development Report att adressera klimatkrisen. Äntligen, känner jag – ju fler prominenta röster som hörs i den här frågan, desto större chans att få något gjort. Ett bra och kärnfullt tal också: ”From the deepest ocean to the highest mountain, there isn’t a single corner of the planet that is unaffected by us humans.”
Hon betonar också att framstegen i arbetet med hållbarhetsmålen har stannat upp under pandemin, att de fortfarande är inom räckhåll men att vi måste agera nu, inte sen. När får vi se statsministern hålla motsvarande tal till nationen?
5 bra nyheter
I ärlighetens namn är de flesta klimatrelaterade nyheter inte goda just nu. Men – för att hålla modet uppe och få tillräckligt med energi för att kämpa vidare behöver vi ju lite goda nyheter också. Här är 5 som laddade mina batterier lite extra.

Foto: @joebiden
1. Biden/Harris och klimatteamet. Om en månad tillträder Joe Biden som president i USA, och han har redan lovat att omedelbart koppla USA till Parisavtalet igen efter Trumps utträde ur detsamma. Han har också satt samman ett klimatteam., lovat att investera 1,7 biljoner dollar i förnybar energi och gröna jobb och meddelat att han kommer att hantera klimatkrisen som den akuta kris det är.
2. Rockefeller Foundation säger hejdå till oljan. Den 107-åriga Rockefeller Foundation, grundad av oljemagnaten John D Rockefeller och med 5 miljarder dollar i fickan, har meddelat att det är slut på kopplingen till oljeindustrin eftersom den ”varken behövs för att säkra ekonomin eller tillväxten på sikt, och eftersom det är skadligt för klimatet”. Just det!
3. Costa Rica har vänt avskogningen. Som det första tropiska landet i världen har Costa Rica lyckats stoppa avskogningen av regnskog och alltså faktiskt vänt förloppet så att mängden regnskog i landet ökar! Det var inte gjort i en handvändning dock, man började redan i slutet av 1980-talet. Genom statliga insatser, utbildning, respekt för mänskliga rättigheter, genomtänkt ekoturism och att faktiskt betala lantbrukarna för att skydda och bevara naturen är man nu i mål.
4 Sol- och vindenergi växer. Efter 14 procents tillväxt under första halvan av 2020 står nu sol och vind för 10 procent av världens elförbrukning. Fortfarande lång väg att gå, men större del förnybar el har vi aldrig haft förr. Det i kombination med att solenergi numera är världens billigaste energiproduktion gör att omställningen kommer att fortsätta. Solenergins pris har sjunkit med 89% det senaste decenniet, medan priset för kolanvändning i princip stått stilla.
5. Ersättning för palmolja på gång. 50% av alla förpackade produkter (allt från kakor till tandkräm) innehåller palmolja, som i sin tur ofta framställs på bekostnad av regnskog som skövlas för att anlägga palmplantager. Men nu har kanadensiska forskare framställt en möjlig ersättare till den problematiska palmoljan, vilket skulle kunna innebära enormt mycket för bevarandet av regnskogen.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Mitt bland alla goda Biden-Harris nyheter smög ju sig tyvärr samma gamla trötta ”Secretary of Agriculture” som satt på den avdelningen under Obama in. Så risken är att storindustri jordbruket med jättelika monokulturer och boskap som föds upp i fabrikslika feedlots får fortsätta/öka. Det hade ju varit så viktigt att få någon mer inspirerad chef på den positionen som kunde styra om mot ett regenerativt jordbruk som kan stå sig i ett osäkert klimat istället. Men det finns väl kanske hopp om att han kan ändra sig och få en nytändning om trycket från allmänheten finns.
https://civileats.com/2020/12/11/op-ed-dear-secretary-of-agriculture-this-is-your-chance/
Ah, det hade jag inte koll på – men ja, kanske kan en ny administration och högt satta klimatmål ändå spilla över även på den ministern. Hoppas!