Jag lyssnade på Britas och Parisas podd häromdagen, och Brita tipsade om ett matlagningsprogram som heter Best Leftovers Ever! på Netflix. Det lät ju som något för mig, och jag klippte två avsnitt i snabb takt. Tre amatörkockar per program som tävlar om vem som kan förvandla torra morotsstavar och sorgliga hamburgerester till en härlig middag – snacka om ett koncept i tiden! Kul tv, kryddat med många bra matsvinnstips och en skön programledartrio.

Foto: Bild från Best Leftovers Ever!
Först tänkte jag skriva en shoutout till svenska produktionsbolag att de borde köpa in idén och göra en svensk version. Men så slog det mig att det då (med största sannolikhet) bara skulle bli ytterligare ett nischprogram för de redan frälsta. För det är ju så det funkar – antingen är hållbarhetskonceptet ett specialavsnitt (eller specialnummer om det handlar om tidningar) bland övriga ohållbara och konventionella avsnitt, eller så blir hållbarhetstänket en liten sidoproduktion för en liten målgrupp. Antingen ett präktigt alibi för att rättfärdiga resten, eller en smaaal satsning.
Och jag är lite trött på det. För om hållbarhet ska kunna bli norm i samhället måste vi också behandla det som en norm redan nu. Inte som ett undantag. Det är ju av den anledningen som Emma tackat nej till att vara med i Husdrömmar på Svt med sitt halmbalshus, för att inte bli det hållbara extremfallet bland alla konventionella betongbyggen. Hon tänker tacka ja när hela säsongen av Husdrömmar handlar om hållbara husbyggen. Och – vore det inte ganska självklart att public service ska utgå från hållbarhet, om vi tänker efter?

Foto: Bild från Best Leftovers Ever!
Så, hur får vi då till bra, svensk matlagnings-tv baserat på rester? Jo, när jag var på väg hem från min poddpromenad med Brita och Parisa i lurarna passerade jag vår pendeltågsstation, och där satt stora reklamaffischer för den nya säsongen av Sveriges Mästerkock. Och det är ju där jag vill se restfesten! Inte som ett ”kul” specialavsnitt, utan som övergripande tema för hela säsongen. Eller som en del av klimatsmart matlagning – ett varvande av svinnsmart, veganskt och hämtat från skogsskafferiet, kanske?
Och helst utan att TV4 gör en stor grej av detta alls, utan presenterar det som att det vore den mest självklara grejen i världen. För 2021 borde det väl vara hur självklart som helst att även underhållningen står på en hållbar grund?
Hej alla mediehus, tidningsförlag, tv-bolag, produktionsbolag och programmakare! Vi har långt mindre än tio år på oss att vända klimatkrisen, och en ganska motsträvig världsbefolkning som behöver inspireras. Ni har världens chans att vara en del av lösningen här, genom att ta era kioskvältare, tittarsuccéer och storsäljande titlar och fylla dem med kul, peppig och självklar omställning.
Gör livet efter omställningen till norm redan nu istället för att fortsätta mata oss med kortlivade trender, köttrecept och flygresor. Ge oss en känsla av att vi redan är framme i livet inom planetens gränser, så blir det mycket lättare och roligare för oss alla att ta oss dit.
TACK på förhand!
Heja dig! Hoppas på perspektivförskjutning å det snaraste.
Reagerade på motsvarande när Bloggbevakning lyfte Therese Lindgren häromdagen och det konstaterandes att det inte finns några stora hållbara konton om mode eller inredning. Alltså va! Vad är stor isåfall? Med det sagt håller jag inte med om påståendet i sig – men om det hade varit sant – hade det ju kunnat formuleras lite annorlunda om normen varit vettigare. Läs såhär;
”Det finns bara ohållbara bloggar och instagramkonton.”
Det skulle väcka mer reaktion än det motsatta.
Verkligen – det hade ju faktiskt förmodligen skapat mer klick också. Men det är ju intressant det där, alla är vi ju i olika filterbubblor och ser det vi ser beroende på vilka vi är. Omger man sig med ohållbara konton (vilket de flesta ju gör) så matas man bara med fler ohållbara konton i samma stil. Samma problematik gäller ju tex mångfald. Du får vad du själv är, och sen förstärks den (oftast vita) bubblan för varje nytt konto du följer.
Även om jag är ledsen för att jag inte får se Emmas hus i Husdrömmar, så förstår jag tanken. Och det är ju så sant det su skriver, behandlar vi det som udda, så komma det ju fortsätta ses så.
Portionen under tian tycker jag är ett bra exempel, jag hade inte en tanke på att där bara var vegetarisk mat, tänkte bara att det var enkla bra vardagsrecept, och det är ju så det skall vara – något bra, enkelt, tillgängligt. Som det mest naturaga i hela världen.
Men precis så, och det kontot är ju ett perfekt exempel på det! Fokus på prisvärd, god mat och – oj, jaså den var vego också!
Till Maria:
Sant! Klimatrörelsen skulle behöva hacka algoritmen. Eller kanske bedriva lobbying / opinion för att Facebook och Instagram tog det ansvaret. Kanske en debattartikel du och Emma kunde skriva. (Ni är bättre på att formulera er och har en bättre plattform som experter och Klimatklubbens grundare)
Så viktigt innlägg, tack!
Vad fint att höra!
Jag förstår hur Emma resonerar när hon tackar nej, men samtidigt så tror jag att ett medverkande i ett program som Husdrömmar skulle göra att så många skulle få upp ögonen för att bygga sitt hus ”utanför dagens norm”. Att handla ekologiskt, second hand, ha restfest etc är inte det ”normala” än för de flesta människor. Därför tycket jag att det är superbra att ibland vara det ”alternativa” inslaget i program, bloggar eller artiklar. Just för att få fler att få upp ögonen för att alternativ finns. Sen är det ju klart, att om hela programmet vinklas till att de är heeeeelt tokiga och ujujuj huuuuuuur kan man ens komma på att bygga hus på detta sätt, så är det ju kanske inte rätt forum. För mig har dock inkörsporten till ett mer hållbart liv börjat i de extrema inslagen/ artiklarna/ tv-programmen, och med ökat intresse sökt mer kunskap vilket har lett till att det tidigare extrema nu är det normala och vettiga. Mkt tack vare dig och Emma!
Hej Lina, vad härligt att höra att vi bidragit! Jag tror vi helt enkelt tänker att det dags att göra det ohållbara till det alternativa och extrema istället för tvärtom. För även om jag tror att en del säkerligen (som du) inspireras av att se ett hållbart alternativ bland alla de ohållbara, så tror jag ännu fler skulle känna sig lite utanför eller efter om de plötsligt insåg att normen är något annat än vad de själva gör. Vi är ju flockdjur, och det finns en trygghet i att känna sig som en del av en större gemenskap. Och om den stora massan plötsligt åker tåg till exempel, så känns det inte lika självklart att boka den där flygresan. Vi har så ont om tid att jag ändå tror att vi måste testa nya vägar nu. Att det hållbara presenteras som ett lite udda alternativ är ju något vi testat länge, och ändå ligger vi långt, långt från att leva inom planetens gränser.
Tack för pepp!
Åh ja så smarta tankar, håller verkligen med! Tänkt mycket på Sverige Mästerkock och hur mycket fokus på kött och fisk det är, och att kockar som är bra på vegansk och vegetariskt matlagning inte ens har en plats då kött eller fisk är ett måste i nästan alla program.
Precis så!