Häromdagen fick jag nys om en intressant organisation – 80 000 hours. Det är en icke-vinstdrivande förening som kort och gott går ut på att hjälpa människor att ställa om sina karriärer och byta till jobb som bidrar till lösningar på samhällets olika problem.
Namnet? Jo, med amerikanska mått mätt är en genomsnittlig karriär 80 000 timmar lång. 40 timmar per vecka, 50 veckor per år i 40 år. Med svenska mått mätt – det vill säga fem veckors semester istället för två – blir det över 75 000 timmar. Och med tanke på att de flesta av oss säkert jobbar till minst 67 års ålder blir det säkert mer. (Även om jag i smyg hoppas på arbetstidsförkortning så klart.)
Hur som helst, något med detta berörde mig. Tänk att det finns en non-profit-organisation som helt och hållet går ut på att flytta människor från ohållbara industrier, branscher och jobb till sånt som verkligen skapar värde, mening och skillnad. Otroligt!
På sajten finns mängder av intressant läsning, så är du sugen på att sadla om och börja bidra till lösningarna istället för problemen – kika där! Som smakprov kan jag ge er 80 000 hours lista på de 6 saker som vi alla borde leta efter när vi ska byta jobb:
6 nycklar till en hållbar karriär
- Work that’s engaging. Det som betyder något är det vi faktiskt utför på jobbet, det är viktigare än flotta titlar eller exakt siffra i lönekuvertet. Här finns det fyra faktorer som påverkar hur engagerade vi blir i vårt jobb: Frihet i hur vi utför arbetet, tydliga arbetsuppgifter, variation och feedback.
- Work that helps others. Det finns gott om jobb som upplevs engagerande, men för att vi också ska uppleva att de är meningsfulla behövs något mer. Och i princip alla jobb som går ut på att hjälpa andra upplevs också meningsfulla. Det är därför vi mår bättre av att jobba ideellt till exempel. Så leta efter jobb där det du gör faktiskt hjälper någon annan!
- Work that you’re good at. Det låter självklart, men i tider där vi ofta får höra att vi ska ”göra något vi brinner för” eller ”utgå från vår passion för något” kan det vara viktigt att påminna om att vi också måste känna att vi är bra på det vi gör. ”Skill trumps interest”, helt enkelt. Det fina med detta är att om andra tycker att vi är duktiga på det vi gör får vi också större förhandlingsmöjligheter att påverka vår roll, och kanske kunna skapa större förändring.
- Work with supportive collegues. Kollegor du inte har något gemensamt och en knäpp chef kan få vilket drömjobb som helst att upplevas mardrömslikt. Relationer är alltid viktiga för oss människor, och vi tillbringar mycket tid på jobbet. Så försök få koll på arbetsplatskulturen och vilka som jobbar där.
- Work that doesn’t have major negatives. Ett drömjobb ska inte bara kunna bocka av vissa kriterier, det ska också sakna uppenbara problem. Vissa saker kommer att påverka oss, oavsett hur jobbet är i övrigt. En sån sak kan vara långa pendlingsavstånd, oskälig lön, mycket övertid eller osäkra arbetsvillkor.
- Work that fits with the rest of your life. Det här är lätt att glömma bort, men vi måste ju väga in alla delar av livet när vi överväger ett nytt jobb. Under småbarnsåren är flexibla arbetstider guld värt, medan massor av jobbresor är krångligt för familjelogistiken, till exempel. Har du ett fritidsintresse du egentligen tycker är viktigare än vad du gör på jobbet så kanske möjligheten att gå ner i tid smäller högre än den perfekta arbetsbeskrivningen. Och så vidare.
Vad har allt det här med hållbarhet att göra då?
Jo, allt hänger ju som bekant ihop. 80 000 hours försöker inte få alla att jobba med just klimatfrågan, utan vill generellt bara få människor att välja jobb som bidrar till goda saker i samhället. Eftersom klimatfrågan påverkar precis allt från hälsa till infrastruktur, trygghet och samhällsplanering så finns det också massor av jobb som spelar roll om man ser klimatfrågan ur ett större perspektiv.
Jag tror generellt att det är superbra att känna mening på jobbet, inte minst för vårt eget välmåendes skull. Jag har ju själv valt en mer osäker inkomst (och att dessutom jobba en hel del ideellt) till förmån för att kunna jobba med det jag känner är viktigt – och det har gjort enorm skillnad för mig i hur väl jag trivs med mitt yrkesverksamma liv.
Så! Jag ville bara tipsa vidare om denna sajt, jag har inte alls hunnit läsa särskilt långt själv, men gillar det jag sett – så kanske kan den hjälpa dig som fortfarande står och stampar vidare?
Jag jobbar som lärare och kan verkligen känna meningsfullhet i mitt yrke. Jag är så stolt över ”mina” ungdomar som kämpar på både med skolarbete och med att vara tonåring i denna värld på ett helt annat sätt än vad jag gjorde för 20-25 år sedan!
Det var viktigt för mig när jag valde yrkesbana, att få jobba med något jag intresserar mig av (mina ämnen) samt bidra till samhället.
Men verkligen, läraryrket är ju otroligt viktigt! Bra val, tycker jag – och jag kan tänka mig att det är ett jobb under ständig förändring!