Ju mer jag lär mig om klimatfrågan, desto mindre ansvar vill jag lägga på konsumenten. Det är inte rimligt att alla ska ha kunskap, tid och ork att göra research om allt från vilka frukter som fraktas med flyg till hur mycket vatten det går åt för att tillverka ett par jeans.
Drömmen för mig vore att varje prislapp också avslöjade varans klimatpåverkan, och gärna också satte det i relation till något annat. På secondhandplagget kanske det står hur många gram eller kilo koldioxid köpet innebär, men också hur mycket lägre det är jämfört med att köpa motsvarande plagg nytt? Det skulle verkligen hjälpa mig som konsument!
Med mat är det förstås likadant. De flesta vet att kött är sämre än vego när det gäller utsläpp, men det finns också kött som är betydligt bättre än genomsnittet och det finns grönsaker och nötter som är betydligt sämre än genomsnittet. Hur ska vi kunna navigera i matbutiken?
I vårt senaste poddavsnitt Bovar, bantning & bättre koll avhandlar vi just det här med transparensen. Vi snackar siffror, koldioxidbudgetar och balans i livet, och vänder och vrider på vilka avtryck vi gör genom våra val i vardagen. Det här avsnittet gör vi ihop med Felix, som faktiskt börjat med en variant på min drömgrej – att synliggöra vilka val som är ”lättare” rent utsläppsmässigt.
Numera kan vi kolla upp exakt klimatavtryck för varje produkt i Felix sortiment på deras hemsida, och dessutom har Felix satt en grön symbol på de produkter som har en låg klimatpåverkan så att vi lättare ska kunna hitta dem i affären.
Felix utgår från en skala där svenskens genomsnittkost idag ligger mellan ”Medel” och ”Högt” klimatavtryck. För att ligga i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål måste vi halvera det. Alltså får produkter som har en klimatpåverkan som ligger under den halveringen märkningen ”Lågt” eller till och med ”Väldigt lågt”. Enkelt och bra.
I podden intervjuar jag marknadschefen Thomas som berättar exakt hur det här funkar, och så pratar Emma med Ulf Sonesson på RISE som berättar hur klimatberäkningar egentligen går till.
Ett sätt att få lite bättre koll på sin egen kost är att testhandla i Felix fiffiga och virtuella Klimatbutiken. Här får du en budget att handla för, men inte i hundralappar utan i kilo koldioxid. 19 kilo närmare bestämt, det vill säga den veckobudget per person som vår mat får ”kosta” för att vi ska nå Parismålen. Prova sen att handla det du brukar, och se om budgeten räcker! Ett smart sätt att få insikt i kostens påverkan, tycker jag!
Det här med klimatbudgetar lockar inte alla, det fattar jag. Och jag önskar att de inte skulle behövas. Men för mig har det blivit så oändligt mycket lättare att jobba på min egen omställning sen jag fick lite bättre koll på siffrorna. Klimatavtryck är ju så abstrakta och osynliga, en siffra eller två hjälper mig att se vilka utmaningar jag har, och var jag ska lägga min energi för att komma framåt.
För att få koll på om det är maten som är värst för dig (eller om det är bilen, flygresorna, shoppingen eller bostaden till exempel) kan jag varmt rekommendera att göra en klimatkalkylator. Det finns flera gratis på nätet, bara att googla – och jag vill också tipsa om att göra minst två eftersom de mäter lite olika. Jag bloggade i höstas om min egen resa och visade siffror på hur långt jag kommit, läs det här!
Tack Felix för att ni ville göra ett poddavsnitt med oss, och hoppas ni som lyssnar ska gilla det!
Det är här vi skiljer oss så otroligt mycket, du sätter klimatet före din egen kropp. Du väljer dessa superprocessade fejkrätter framför riktig mat med så få ingredienser som möjligt. Du väljer kolhydratstinn mat (i detta fall) som oftast inte är det bästa för en hälsosam kropp.
Jag tänker gärna på klimatet men inte på bekostnad av min hälsa. Att välja dessa processade färdigrätter med en låååång ingredienslista framför en köttbit från en gräsbetande ko övergår mitt förstånd.
Hej Katarina, oj vilken kommentar? Varför måste det ena utesluta det andra?
Jag lagar massor av vegetarisk mat från grunden, med få ingredienser. Zucchiniplättar, plåtmat med ugnsbakade rotsaker och diverse pastarätter med grönsaker som bas. Men, jag är också småbarnsförälder som jobbar heltid + en massa ideellt arbete, och därför är det smidigt att ibland ta genvägar och inte behöva hinna rulla vegobullarna själv eller att kunna ta en snabb skrivbordslunch med en färdig paj för att kanske kunna sluta jobba lite tidigare och hinna med en långpromenad istället. Där tror jag inte att jag skiljer mig särskilt mycket från den genomsnittliga heltidsjobbade småbarnsföräldern som äter kött faktiskt, bara att jag väljer vego med lägre klimatavtryck istället. Jämför man till exempel Felix delikatessbullar med kött jämfört med dessa så är det också mindre mättat fett och mindre socker i vegovarianten, så jag ser inte hur detta skulle vara mindre hälsosamt. Livsmedelsverket skriver också att det finns stora hälsofördelar med att äta vegetariskt, så det är inte bara bra ur klimatsynpunkt.
Däremot har du rätt i att jag sätter klimatet framför min egen hälsa, men det beror ju på att klimatet påverkar min hälsa i allra högsta grad. Det vill säga – min hälsa vinner på ett stabilt klimat, och ju mer vi förändrar vår livsstil för klimatets skull, desto bättre kommer vi alla också att må (genom att luft och vatten blir renare till exempel). Jag väljer också ekologiskt så ofta jag kan, vilket också har hälsovinster.
De allra flesta svenskar äter hel- och halvfabrikat i någon form ibland, för att de inte har tid, pengar eller lust att laga precis allt från grunden, eller för att de helt enkelt tycker om smaken. Jag tror inte att vi kommer någon vart genom att skamma människor för det, utan att vi i så fall har bättre förutsättningar att lyckas förändra människors kost genom att erbjuda alternativ som sänker klimatavtrycket men fortfarande är lika enkelt, prisvärt och tillgängligt. Sen är det förstås upp till var och en, och är du inte intresserad av att äta något annat än mat lagad från grunden ska du naturligtvis inte göra det.
En viktig sak också: De allra, allra flesta svenskar äter också kött, men det är en försvinnande liten del som väljer naturbeteskött. Att du gör det är toppen, heja dig! Men så länge den absoluta majoriteten äter kött från kor som inte betat fritt (eller som i värsta fall är uppfött på soja som odlats där regnskog skövlats) har vi allt att vinna på att uppmuntra människor att testa andra alternativ. Inte minst för hälsans skull.
Tycker det är synd att många av dessa vegetariska alternativ som kommer inte är ekologiska. Kanske en annan aspekt på klimatpåverkan?
Jag håller helt med dig, Helene! Jag försöker köpa så mycket ekologiskt jag kan, och skulle gärna se mer eko bland de växtbaserade alternativen också. Tänker dock att jag kan göra nytta på båda hållen om jag köper ekologiska grönsaker, frukter och tex ägg, och sen byter ut köttet (som har hög klimatpåverkan) mot vego. Men visst hoppas jag på ett bredare eko-utbud framöver!