Nu har vi det där ordet igen, ”hållbar”. Och nja, jag tror väl att det är svårt att fira en helt hållbar påsk om det innebär att vi inte har någon inverkan på klimat eller miljö alls. Men – klart vi kan fira en mer klimatsmart påsk än genomsnittspåsken! Här kommer mina bästa tips för att rama in årets gula högtid på ett vettigt sätt, och har du fler förslag – fyll på i kommentarerna!
Släng inte äggen!
Vi slänger 40 ägg varje minut (!) året om i de svenska hushållen (21 miljoner ägg om året), vilket motsvarar en jorden runt-flygning om dagen. Herrejösses. Vid påsk köper vi förstås extra mycket ägg, omkring 37 miljoner ägg bara för denna högtid. Se till att äggen du köper är KRAV-märkta och gärna ekologiska. Se till att varje ägg du köper äts upp på ett eller annat sätt! Ägg håller långt längre i kylskåp än förpackningen anger, och dessutom kan du ju använda äggen till bakning och matlagning om du tröttnar på att äta dem som de är. Du kan göra omelett eller äggröra! Eller vispa äggen, häll i burkar och märk med antal ägg och frys in, så är det bara att ta fram rätt antal och tina till nästa bak. Och – glöm inte att bäst före-datumet sällan säger något om äggens hållbarhet. Jag brukar äta ägg flera veckor efter bäst före. (Alla siffror kommer från Too good to go, som jag varmt rekommenderar att följa för svinnsmarta tips!)
Håll koll på fisken
Kring påsk äter vi mycket fisk – sill och lax framför allt. Stäm av dina tänkta köp mot WWF:s fiskguide och välj MSC-märkt sill och ASC-märkt lax (om den är odlad).
Välj mer vego
Är ni en familj som gärna brassar på med kött till alla högtider kanske detta är året ni testar lite alternativ? Googlar man ”vegetarisk påskmat” kommer det upp massor av smarriga recept. Testa att byta ut hälften av er vanliga påskmat mot vego och behåll favoriterna. Kanske får du nya favoriter och kan byta ut ännu mer nästa år?
Välj rätt godis
Lösgodis är något av en klimatbov, så passa på att hålla koll efter de vettigaste alternativen. Choklad får gärna vara eko och Fair Trade-märkt, och många lösgodisdiskar märker numera ut det som är veganskt – vilket är bättre för klimatet. Undvik gärna också palmolja.
Pynta riset rätt
Fjädrar i riset är en tradition med lite risiga kopplingar, eftersom det finns risk att de kommer från fåglar som fått lida. Gör fina dekorationer i papper eller av tapetrester att hänga i riset istället, minst lika fint!
Köp svenskodlade blommor
Färska snittblommor är väldigt ofta influgna, och det känns ju onödigt när det finns svenskodlat att köpa.
Ät upp resterna
Som kring alla högtider är det lätt hänt att köpa hem för mycket mat, och ledsna på rätterna innan resterna är slut. Köp inte hem för mycket, och gör en plan för dagarna efter påsk så att ägg och andra rester kommer till användning.
Res rätt
Just i år kanske många av oss stannar hemma snarare än att resa till släkten, men om du ska resa – skippa flyget. Tåg, eller kanske dags att testa en el-hyrbil?
Städa smart
Påsken är liksom perfekt läge för en rejäl vårstädning, men tänk smart och stäng av elementen medan du vädrar, använd miljösnälla rengöringsmedel och släng inte ludd och damm i toaletten.
Skippa onödiga presenter
Precis som kring julen kan vi faktiskt tänka att vi inte behöver köpa saker till varandra bara för köpandets skull. Om du ska på påskmiddag och vill ha med något i present till värden, tänk förbrukningsvaror, hemgjorda gåvor eller tjänster i så fall! Närproducerade delikatesser, hembakt surdegsbröd, sticklingar eller ett ”presentkort” på hjälp med något?
Sen – en liten brasklapp. Det är inte en ”hållbar påsk” eller en ”hållbar jul” som gör skillnad, utan vardagsvanorna. Det vill säga, om du äter vego i princip alla måltider resten av året och vill unna dig en bit lax till påsk – gör det! Mina tips kring mat handlar mer om att dels välja med omsorg (som till exempel miljömärkt), dels att våga rucka lite på hur det ”alltid har varit”. För den som inte förändrat kosten alls kanske en alternativ påskmiddag kan bli startskottet för fler förändringar?
Glad påsk!
Bonjour,
Je me permet de vous laisser un commentaire pour vous remercier pour votre blog et les informations que vous véhiculez. Je suis française, et je prends plaisir à lire votre blog (ainsi que celui d’Emma SUNDH) depuis maintenant plusieurs mois grâce au traducteur automatique. Je ne suis pas sûre que ce soit la meilleure chose à faire pour la planète, mais je pense à croire (et ça peut être faux), que s’est compensé par les informations que j’en retire et que je tente d’appliquer.
Merci pour tous les balayage que vous faites, et qui me permets d’avoir quelques informations (j’ai d’ailleurs testé hier une recette d’IKEA avec mon vieux pain, qui même en croûtons, ne se mangeait pas ).
Auriez-vous d’autre blog à conseiller ?
Encore merci pour tous et bonne journée,
Bonjour Gwenaëlle, I wish I could answer you in French but even though I’ve studied French in school for several years I’m not at all fluent, I’m afraid. Thanks so much for your comment, it made me very happy and I’m proud that my small Swedish blog reached all the way to France!
If you’d like some instagram accounts similar to mine I can recommend @hallbarasaran and @isabellemcallister, two brilliant women with similar standpoints to me.
Best wishes
Maria
Jag dör nästan här när jag läser om hur många ägg som kastas. Vad bra att du kommer med smarta tips, som att frysa in. Blir alltid så glad när jag läser din blogg. Glad Påsk! Kram Pia