År 2021 känns som en nystart på många sätt. Pandemin vände upp och ner på världen, men nu rullas vaccinet ut och kanske kan vi snart få kramas, umgås och röra oss fritt igen. Samtidigt vill jag ju se en vettig omstart, inte business as usual. Vi har ju vant oss av med allt från flygresor till slentrianshopping, och det är ju att bryta de dåliga vanorna som är det jobbiga. Det har vi redan klarat av!
I år är inte bara året då pandemin förhoppningsvis börjar klinga av, utan det är också året då WWF fyller 50 år! Så mäktigt med en organisation som värnade om rätt saker redan för fem decennier sen! (Säger jag som startade ”min” organisation för 2,5 år sen. Hehe.)
Och hur firar WWF detta? Ja, inte med fyrverkerier, unn och nyproducerade presenter förstås, utan med en kampanj som heter Är du med?. Den handlar om att få så många som möjligt att hitta åtminstone 3 förändringar som vi är villiga att göra för klimatet under 2021, från WWFs lista med totalt 50 bra förslag. Och ja, det är förstås helt tillåtet att sikta på att göra alla, som en bucket list för klimatet, men tre räcker för att bli en del av WWFs firande!
Så vilka valde jag?
Få koll på din vego
Jag som äter vegetariskt ungefär 99 dagar av 100 ska förstås ta nästa steg, att börja granska det jag ändå stoppar i mig. Varken mandlar och avokado får ju till exempel grönt ljus i WWFs Vegoguide. I år ska jag få järnkoll på vegosynderna och njuta av maten ännu mer!
Inget flyg 2021
Okej, det här är en baggis för mig och ett löfte jag hållit sen våren 2018, men eftersom det finns forskning som säger att hälften av alla som känner någon som inte flyger själva flyger mer sällan så tänker jag att mitt löfte handlar mer om att snacka om att jag är flygfri – och inspirera andra! Kanske några av er till exempel? Ett tips är att signa upp sig på Flygfritt 2021 och dela det, så kanske fler hakar på.
Plantera för humlor och bin
Eftersom vi hyrt ut vårt gotlandshus i år så kommer vi att tillbringa mer tid hemma i trädgården än vi brukar. Det innebär att vi har lättare att ta hand om odlingar! Så i år är det jag som fyller pallkragarna med mumsiga, bivänliga växter och förhoppningsvis får ett trevligt surr som ackompanjemang till lediga dagar i sommar.
På WWFs sajt hittar du hela 50 grejer att välja mellan, och de flesta är väldigt enkla. Gå in, klicka för tre favoriter du vill ta dig an och skicka in ditt ”löfte” som en present till jubilerande WWF. (Bara den grejen räcker för att bocka av #365dagarforklimatet i dag, by the way.)
Och PS! En grej som jag tycker är viktig att påminna om här också är att vi inte behöver perfekta människor. Alla har vi våra utmaningar i vardagen, om det så är ett bilberoende eller utmaningar när det gäller kosten på grund av allergier. Alla kan inte göra allt, så är det bara. Men! Alla kan göra nåt, och de allra flesta av oss kan göra åtminstone lite mer än vi gör idag. Hellre miljoner människor som tar små steg i rätt riktning, en en handfull perfekta människor som gör allt rätt.
För mig, som är en privilegierad vit medelklassperson i fredliga Sverige och med en trygg livssituation på alla plan känns det givet att göra lite mer än genomsnittet – för att jag kan. Jag har helt enkelt inte större problem som kräver min tid och energi, till skillnad från någon som utsätts för rasism, lever i en våldsam relation eller sliter för att få ekonomin att gå ihop.
Alla har olika förutsättningar, det är en del av utmaningen här. Men visst är vi ganska många som delar min sits? Ska vi inte hjälpas åt att hugga i, och täcka upp även för de som inte kan? Är du med?
#ärdumed #wwfsverige50
Så bra ju! Ett sätt att handla mat som jag börjat med nu är reko-ringar för svenska råvaror och crowdfarming för tex mandlar, citrusfrukt och olivolja. Det känns ganska svårt att själv jaga de bästa alternativen hela tiden, men när Crowdfarming mailade ut sin 2021 Impact & Transparency Report kändes det helt rätt att stödja dem. Väntar fortfarande på att få något liknande från Coop, Willys eller Ica..
Så här såg deras rapport ut i alla fall:
https://cfcommondata.blob.core.windows.net/transparency/en/EN%20-%20Impact%20and%20Transparency%20Report.pdf
Åh, intressant! Tack för länken!
Tack så mycket för länken spännande 🙂