Går inte veckorna VÄLDIGT fort just nu? Känns ju som att jag skrev ett svep igår! Men här kommer ett nytt, för nu är det helg igen.
Är ”hållbar” öppet för tolkning?
Plaza Interiörs hållbarhetsnummer. Den här fick jag klura lite på, eftersom jag ju faktiskt efterlyste ett genomgående hållbarhetstänk i inredningstidningarnas designpriser för inte så länge sen. Och nu gör Plaza Interiör precis det – man skippar klassiska kategorier som Årets stol och satsar istället på att enbart dela ut hållbarhetspriser – vilket firas med ett helt nummer dedikerat till hållbarhet.
Det här är i grunden en bra tanke, men jag blir ändå lite kluven till tidningens programförklaring till de nya utmärkelserna:
Vi uppmärksammar små och stora lösningar, kreationer, idéer, profiler, möbler, accessoarer, gärningar, satsningar – alla med hem och design som fond. En gemensam nämnare är hållbarhet. Allt fritt tolkat. Mer poetiskt än tekniskt. Det handlar inte om vem som släpper ut minst eller sparat in mest. Inget kemi- eller logistikpris, det är hållbarhet – fritt tolkat. Kategoriernas namn har en närmast poetisk klang – från ”Atmosfär” och ”Botaniker” till ”Nyans” och ”Tystnad”. Det är medvetet, ”Årets stol” fanns det andra pris för.
Jag kan förstå att det blir en smula övermäktigt att utreda vem som är värdig ett pris för stora utsläppsminskningar eller briljanta logistiklösningar, och dessutom är det inte lika lättkommunicerat. Jag är ju gammal magasinsräv själv, och vet att det är en utmaning att ge allt en så pass kommersiell, inspirerande och lockande inramning att tidningen kan sälja lösnummer på det. Logistik och utsläpp är viktigt men sällan kommersiellt sexigt, tyvärr.
Och samtidigt – är det verkligen en bra idé att börja tolka begreppet hållbarhet på ett ”poetiskt” sätt? Måste vi inte snarare bekämpa den totala begreppsförvirringen och sätta en standard för vad hållbarhet egentligen är?
Bland årets vinnare finns helt rimliga val som Bad som kammas hem av innovativa Orbital Systems vars duschar sparar in enorma mängder vatten jämfört med vanliga duschar. Inspiratör blev artisten Magnus Carlson som både skrivit en bok och sommarpratat om klimatfrågan. Och Bok vann Ellinor Sirén för sin nyutkomna bok med samma namn som hennes populära instagramkonto – Ekotipset. Värdiga vinnare, och det finns fler i den 43 kategorier långa vinnarlistan.
Men så finns också exempelvis kategorin Hemmakväll som i år tas hem av möbeljätten Mio för Svana ditt hem (som rent tekniskt är en Svanen-kampanj, inte ett Mio-initiativ). Och även om det förstås är bättre att köpa Svanenmärkt än icke-märkt om vi behöver köpa något nytt, så måste vi också sätta saker i perspektiv, tycker jag. Mio skickade häromdagen ut ett pressmeddelande om att de passerat miljardstrecket i försäljning i sin e-handel. Den har ökat med 2 200% på sex år, vilket innebär att en gigantisk mängd nyproducerade produkter har nått marknaden genom Mio. Och i Mios sortiment får jag upp 124 Svanenmärkta produkter av totalt 3 364.
Det är en otroligt liten, marginell del av sortimentet på Mio som passerat Svanens kriterier, och även Svanenmärkta soffor genererar utsläpp när de produceras – särskilt när volymföretag som Mio står vid rodret.
Mios samarbete med Svanen är bättre än inget, men är det verkligen värt ett hållbarhetspris?
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: @froken.frida
1. Klä om soffan! Kan vi förenas i en hyllningsapplåd till fantastiska @froken.frida som med symaskin, kaffe och tålamod gav sig i kast med att klä om sin slitna soffa själv! Jag älskar detta, så fint att se allt fler sociala medie-profiler visa att det går att återbruka, reparera och göra om istället för att kasta ut och köpa nytt. Heja dig Frida!
2. SS21. Och apropå profiler som visar hur man kan göra så har Johanna Leymann gjort ett instagramsamarbete om vårkollektionen SS21 som faktiskt är helt briljant! In och läs om hur vi egentligen ska se på säsonger.
3. Röd matta, grön klänning. Det har ju varit Oscarsgala i veckan, och jag snubblade över ett intressant instagramkonto apropå galasäsongen. @redcarpetgreendress fokuserar på hållbarhet ”from moment to movement”, och även om det inte direkt verkar som att många hollywoodkändisar kvalar in på kontot ännu så är det ju även det intressant. Visst borde fler stjärnor vilja jobba på sina personliga varumärken när det gäller hållbarhet?
Veckans tips: Greta – lyssna inte på mig

Foto: Pressbild via Svt
3 x Greta. I morgon släpps BBC:s serie i 3 delar om Greta Thunberg och hennes kamp mot klimatförändringarna. Jag har tjuvkikat på första delen, och den är inte oväntat otroligt viktig och sevärd. Finns på Svtplay (med start söndag 2 maj alltså).
Veckans 4 snabba

Foto: Fiskarhedenvillan
1. Tak med tänk. Hustillverkaren Fiskarhedenvillan blir först av de stora bolagen att erbjuda helintegrerade solcellstak till sina kunder. Det här borde ju egentligen vara en självklarhet för den som bygger nytt år 2021, så jag hoppas verkligen att det blir standard snarare än tillval hos Fiskarhedenvillan och att övriga husföretag följer efter.
2. Sex extra månader. IKEAs test med secondhandbutik i återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna förlängs ytterligare sex månader. Butiken funkar som en testbädd för IKEA att prova nya koncept i och har enligt företaget funkat över förväntan. Hand upp alla som vill ha såväl återbruksgallerior som secondhand-IKEA-varuhus i ALLA större städer!
3. Klimatanpassningsstöd minskar. Trots att allt fler kommuner börjar inse vilka anpassningar som krävs för att klara varmare, blötare väder, extra torkor med brandrisk och höjda havsnivåer så minskar regeringens stöd för klimatanpassningar och krisberedskap. Årets 25 miljoner är bara en tredjedel av förra årets budget, skriver DN.
4. Den viktigaste färgkoden. Världens vitaste färg blir nu ännu vitare, och kanske blir den ett viktig bidrag till omställningen! Om en massa till ytan stora tak skulle målas med denna ultravita färg kan nämligen 98,5% av solljuset reflekteras bort, vilket minskar behovet av air condition för att kyla byggnaden i varma områden till exempel. Briljant!
Veckans action: Operation Rädda bina

Foto: Phonsay P/Unsplash
Kräv bi-vänlig politik! Att bina är hotade och därmed också mänskligheten (eftersom vi är beroende av bin för vår matproduktion) är ingen nyhet. Men – det måste hända mer, på alla fronter. Vi individer måste hjälpa bina på traven med blommor, bihotell och bivattnare, företagen måste gynna den biologiska mångfalden och ställa krav på sina leverantörer (vilket amerikanska kedjan Walmart nu gör!) och så måste politiken steppa upp och se till att de bekämpningsmedel som hotar bina förbjuds.
Och det sistnämnda kräver nu Naturskyddsföreningen – och vi kan hjälpa till! Skriv på namninsamlingen, det tar bara några sekunder och så blir din röst viktig i kampen för bina!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!