Elektrifieringen är lösningen på klimatkrisen, right? Jo, det stämmer nog åtminstone delvis, men elen måste ju i så fall produceras på ett vettigt sätt – just nu baseras 80% av världens elektricitet på kolkraft. Dessutom måste vi fördela elen rimligt över världen, se till att den räcker till rätt saker och så förstås inse att vi inte alltid kan ta elen för givet. (Minns i Svt-serien Nedsläckt land? Hallå Svt, lägg ut den igen – så bra!)
Allt detta, och väldigt mycket mer, snackar jag och Emma om i senaste avsnittet av Plan B-podden, som fått namnet Bostad, brunkol & beteende. Vi snackar med Naturskyddsföreningens Kristina Östman om skillnaden mellan el och energi och hur det egentligen funkar när vi väljer avtal och sen pluggar i kontakten i väggen. Visste ni till exempel att alla får precis samma elmix i ledningarna oavsett om vi valt 100% vindkraft till exempel?
Det är ju logiskt om vi tänker efter, för annars skulle det behöva gå ledningar från vindkraftverket hela vägen hem till just mig – vilket känns lite … trassligt? All el blandas i en ”bassäng”, men beroende på vilka elavtal vi gynnar genom våra val så blir efterfrågan på till exempel vindkraft större och så förändras med tiden mixen i bassängen i takt med att vi konkurrerar ut fossil-elen.
Det är med andra ord superviktigt att göra ett aktivt val av elavtal och välja 100% förnybart, även om vi sen inte får exakt den el vi köper.
Just nu går Sverige runt på främst vattenkraft och kärnkraft, men vindkraften är på väg upp och solenergin likaså – även om det fortfarande handlar om en väldigt liten skvätt från solpanelerna än så länge. Så – en mix av fossilfritt (kärnkraft) och både fossilfritt och förnybart (vatten, vind och sol) alltså – lyxigt!
Problemet är kanske snarare att vi ser el som en oändlig resurs – vi slösar el å det grövsta på allt från åtta punkters mysbelysning i rum vi inte befinner oss i till 22 grader varmt inomhus och fasadbelysning som fuckar med naturens nattliga djurvärld genom ljusföroreningar. Och det är ju bara hushållen – sen har vi också en elintensiv industri. Hur stor del av den industrin producerar saker som hör hemma även efter omställningen?
Dessutom, i andra delar av världen är det långt ifrån självklart att ens ha elektricitet. En miljard (!) människor världen över lever i energifattigdom och har inte tillgång till elektricitet alls. Det innebär att det är svårt att hålla maten kall (och därmed säker att äta), att laga mat, att skapa svalka i heta områden och att lysa upp hemmen så att barnen kan göra sina läxor.
Det innebär också att människor på många håll i världen måste laga sin mat med hjälp av annan energi, som ved och kol – vilket förorenar luften så pass att 2,8 miljoner människor (främst kvinnor och barn) dör i förtid.
Med den vetskapen i bakhuvudet är det lite lättare att förstå att vi borde vara lite mer tacksamma den levnadsstandard vi har, och att el inte är något vi ska ta för givet. Och då blir också galenskaper som dammsugarupproret helt orimligt bortskämda och fåniga.
Det här avsnittet gör vi i samarbete med GodEl, som förstås har 100% förnybar el. Dessutom skänker GodEl vinsten till välgörenhet, fördelat på en massa olika aktörer som jobbar för att göra världen bättre. Till Läkare utan gränser, Röda korset och Naturskyddsföreningen till exempel.
GodEl vill också vara en del av lösningen på klimatkrisen, och har därför tagit initiativet till tävlingen Startup4Climate! Det är en tävling där målet är att hitta idéer som kan snabba på energiomställningen och begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, det vill säga att vi ska lyckas uppnå Parisavtalet. Alla med en bra idé kan delta – läs mer här!
Vi som är lite mer, eh, blygsamma uppfinnare kan också engagera oss, genom att hjälpas åt att rösta fram den bästa idén! Röstningen öppnar idag, och det går att både delta och rösta hela vägen fram till 1 september – så ta chansen! Det går också att rösta på alla förslag man gillar, så man behöver inte välja.
Så glad att det här avsnittet blev av, och jag hoppas att ni ska tycka om det och kanske få lite bättre koll på en av de mest komplexa frågorna som har med klimatet att göra! Vi reder ut allt från el- och effektbrist, för- och nackdelar med olika elslag, hur vi svenskar egentligen beter oss och om det verkligen kommer att gå att ladda alla elbilar i framtiden. Lyssna här nedan, eller där poddar finns!