I lördags medverkade jag i Nyhetsmorgon i TV4 för att prata om klimatengagemang apropå den nya IPCC-rapporten (som jag skriver mer om i senaste svepet). Ursprungligen bad redaktionen mig om en lista på 5 punkter, men innan sändning kortades den till 3 punkter för att det inte skulle bli för stressigt. Men ni får förstås alla fem! Hela klippet kan ses här.
5 tips för klimatet
1. Prata om det
Var inte tyst, grubbla inte i din ensamhet. Det leder ingenstans. Dela istället dina tankar i sociala medier, prata om det vid kaffemaskinen på jobbet, tala med familjen. Sprid artiklar, poddar och tv-program som handlar om klimatet så att de når fler. Vi har ju alla en massa olika sammanhang som vi kan försöka påverka – vi är på en arbetsplats eller i en utbildningsmiljö, vi kanske är med i en bostadsrättsförening, vi kanske har barn i skola, vi har grannar, kompisgäng et cetera. Och enkelt sammanfattat så är det så att ju fler som pratar om klimatet, desto högre kommer det på allas agendor.
2. Ställ frågor & krav
Det är lätt att tro att ”lilla jag” inte kan förändra något, men vi är ju inte bara individer, vi är också till exempel väljare och konsumenter. Vi kan absolut kräva mer av politikerna, och i den digitala värld vi lever i så är det enklare än någonsin. Alla partiledare har exempelvis instagram, så ställ sakliga frågor om klimatet i deras kommentarsfält så andra också ser. Just nu cirkulerar två hashtags, #görertjobb och #gemigframtidstro, som är bra att använda.
Vi kan också ifrågasätta företag som inte verkar agera hållbart, influencers som inspirerar till exempelvis konsumtion eller resande och som journalist tycker jag absolut också att vi ska ställa högre krav på media att bevaka klimatfrågan.
Här är det förstås viktigt att inte bli avfärdad som ett troll, utan att hålla god ton, skilja på sak och person och vara saklig.
3. Börja ställa om
Visst, det räcker inte att en person slutar flyga eller börjar handla begagnat, vi behöver systemförändring. Men läget är faktiskt så allvarligt nu att varje ton koldioxid spelar roll. Genomsnittssvensken släpper ut 8 ton per år, och en hållbar nivå ligger på 1 ton. De flesta av oss har med andra ord ganska mycket utsläpp att plocka av.
Och det fina med att börja sänka sina egna utsläpp är att det är otroligt mycket lättare än att stänga ner ett kolkraftverk i Kina. För att hantera ångest är det rätt skönt att känna att det finns saker vi kan kontrollera. Så gör en klimatkalkylator och börja med de största utsläppen så att du både får största möjliga effekt av det du förändrar, och att du snabbt ser resultat. (Här kan du till exempel se hur mina utsläpp förändrats!)
Viktigt också att omställningsförändringar i livsstilen inte behöver kännas som uppoffringar! Att handla det vi behöver begagnat, äta växtbaserat och i säsong är både kul, gott och härligt. Dessutom spar det massor av pengar, som kanske i sin tur kan leda till andra bra saker. Mindre lån eller en möjlighet att gå ner lite i tid till exempel. Kanske kan det du förändrar nu vara de första stegen för att förverkliga dina drömmar?
4. Bidra till kampen
Nu kommer vi in på systemförändringarna, och de är ju lättare att åstadkomma om vi är många som pressar på. Alla har inte pengar över, men många av oss har det. Kanske byta en utelunch mot en swish till en organisation lite då och då? Att stötta en organisation med ett bidrag eller att bli betalande medlem ger klimat- och miljöorganisationer mer muskler att påverka med, eftersom de är beroende av båda delarna för att kunna göra skillnad. Oavsett om det är Naturskyddsföreningen, Greenpeace, WWF, Klimatklubben, Våra barns klimat eller något helt annat så kommer din slant/ditt medlemskap att göra skillnad.
Och glöm inte att även tid kan vara ett värdefullt bidrag! Många organisationer är helt beroende av ideella krafter som kan hjälpa till med olika saker, så det kan också vara ett jättebra sätt. Med andra ord, det går att bidra till kampen även om plånboken är liten. Ett annat sätt att bidra med tid är att dela, dela, dela organisationernas kampanjer och upprop så att det når fler.
5. Inspirera andra
Om alla förändringar vi gör stannar innanför de egna fyra väggarna så händer det för lite. Då går det för långsamt, och dessutom kräver det i så fall att alla får ett uppvaknande på egen hand – vilket inte är så troligt.
Dessutom kommer vi till slut att märka att det är svårt att sänka utsläppen mer. Samhället är inte riktigt byggt för en utsläppssnål livsstil just nu, många kanske bor på en plats där man är bilberoende till exempel. Det bästa vi kan göra samtidigt som vi jobbar på våra egna utsläpp är alltså att samtidigt försöka bidra till att sänka andras utsläpp istället.
Det har till exempel visat sig att 50% av alla som känner någon som slutat flyga av klimatskäl själva flyger mindre tack vare detta, så det ÄR värt att prata om sina egna förändringar. (Uppgiften står med i boken Gör skillnad, och härstammar härifrån.)
Och här är det bra tänker jag att fokusera på det positiva. Att prata om hur härligt det är att resa med tåg, att tipsa om loppisar och hur mycket billigare det är att handla begagnat blir morötter snarare än piskor, vilket de flesta har lättare att ta till sig.
Så! Återigen, hela klippet går att se här där jag resonerar mer kring tre av punkterna.
Vad säger ni, detta är väl görbart, eller hur? Dela mer än gärna dessa tips vidare, ju fler som märker att de kan påverka kommer att göra det. Ibland är allt som behövs en utsträckt hand (eller ett konkret tips). Vill ni dela klippet på instagram har jag lagt upp det som IGTV här, så att det blir enklare att sprida.
Heja dig! Ska def kolla in klippet Maria!