Aningen försenat svep den här gången, då mina barns skolstart resulterade i både vabb och en rejäl förkylning, så tid och ork svajade lite denna arbetsvecka. Men ett söndagssvep fick jag i alla fall ihop!
Rockströms tal
Klimatgalans finest. Jag skulle ju ha suttit på plats i publiken på torsdagens klimatgala i TV4, men förkylningsbacillerna satte stopp så jag fick se den hemma i soffan. Och jag måste ju dela galans absolut viktigaste klipp. Johan Rockström talar direkt till kameran, till våra politiker, och uppmanar dem att ta ansvar. Se, dela, diskutera! (Min inbäddning blev lite liten och märklig, men klippet finns också här och hela galan kan ses här.)
Veckans upprop
Författare för framtiden. Över 30 av Norges största författare har gått ihop i ett gemensamt upprop, och meddelat att de kommer att rösta för klimatet i nästa val. När gör svenska författare samma sak?
Veckans 3 SoMe-tips
1. Sanningar om secondhand. Inspirerande @annacarin.abrahamsson har skrivit ett väldigt träffsäkert inlägg om secondhand och om det enorma överflödet av begagnade saker och plagg som finns – men som många inte utnyttjar, utan bara fyller på genom att rensa. Läs!
2. Om att välja en livsstil. @eko_ekonomen har blivit mamma igen (grattis!) och också skrivit ett väldigt läsvärt inlägg om sin livsstil, varför hon agerar som hon gör och hur det ibland tolkas av omgivningen.
3. Om att minimera risker. @ekoliv_ har skrivit ett väldigt användbart inlägg om hur man kan minimera risken att utsätta sig för ohållbar reklam (som lätt lockar till onödiga spontanköp). Det är precis så jag själv agerat, och förutom att det gjort det väldigt mycket lättare att skippa onödig konsumtion så är det faktiskt också väldigt skönt att få en tillvaro som inte är fullt så nedlusad med reklam.
Veckans poddtips
Sommar i P1. Eftersom jag tog blogguppehåll under sommaren har jag inte tipsat om olika sommarpratare, och vid det här laget har ni säkert hört de flesta redan. Men, om ni missat Alexandre Antonellis sommarprat om biologisk mångfald måste jag uppmana er att lyssna. Alexandre Antonelli är född i Brasilien, med regnskogen närvarande, men bor numera i Göteborg och i London där han är forskningschef på Kew Gardens. Hans sommarprat är så otroligt viktigt, intressant och både skrämmande och hoppingivande – lyssna!
Veckans 3 snabba nyheter
1. HD säger nej till Cementa. Efter att Mark- och miljöverdomstolen plockat av Cementa deras fortsatta tillstånd att bryta kalk (med hänvisning till bristande miljöutredningar) togs fallet till Högsta domstolen. Men HD säger nej, fallet får inte prövas där, och därmed ligger den tidigare domen kvar. Regeringen har tidigare sagt att man vill göra en tillfällig ändring i lagen så att Cementa får 8 månaders förlängning av sitt tillstånd, men nu är det lite oklart vad som händer med det.
2. Miniskogar kommer till Europa. Den japanske forskaren Akira Miyawaki har sedan 1980 planterat över 1000 miniskogar, eller Miyawakiskogar, i Japan. Nu sprids konceptet även i Europa. Miniskogarna behöver inte vara större än en tennisplan, men ska innehålla 2-7 inhemska trädsorter per kvadratmeter (vilket är väldigt tätt). På så vis växer skogen 10 gånger snabbare, har 20 gånger högre biodiversitet och är 30 gånger tätare. Visst vill man besöka en sådan på svensk mark?
3. Miljöpartiet vill skärpa målen. I nuläget finns en politisk överenskommelse om att Sverige ska nå nettonoll år 2045. Detta vill Miljöpartiet skärpa till 2035, och föreslår att Sverige ska anta en koldioxidbudget som som visar exakt vad som behöver uppnås år för år (utsläppsminskningar på 12-15% årligen). Jag applåderar initiativet, och hoppas att detta får fler partier att höja ambitionsnivån på sina klimatplaner.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!