Dags för ett nytt svep som faktiskt täcker in de senaste veckornas nyheter eftersom jag inte hunnits ”svepa” varje vecka under mars. Så även om den kom redan förra veckan är det tveklöst en viss rapport – och den bristfälliga responsen på den – som får dominera.
Den viktigaste IPCC-rapporten någonsin
Var är reaktionerna? Förra måndagen släpptes en ny IPCC-rapport från FN:s klimatpanel. Den består av 10 000-tals vetenskapliga studier som vägts ihop och sammanfattats av hundratals klimatforskare. Sammanfattningsvis är läget dystert, men det finns fortfarande hopp. Kortfattat är läget så här (och här finns en längre sammanfattning hos DN):
- Utsläppen fortsätter att öka på grund av mänsklig aktivitet, till exempel ohållbara konsumtionsmönster och fossil energianvändning.
- Människan har orsakat klimatförändringarna som orsakar allt fler extrema väderhändelser som i sin tur hotar både människor och andra arter.
- Världen klimatanpassar inte våra samhällen tillräckligt mycket eller snabbt, framför allt inte i utvecklingsländer.
- Om vi minskar utsläppen snabbt, kraftfullt och långsiktigt kan vi minska den globala uppvärmningen.
Så. Hur reagerade världens ledare på detta då? Klimatforskaren Peter Kalmus twittrade en bra sammanfattning:
It’s quite something that the world’s top scientists put out a synthesis report that essentially says civilization as we know it will end unless the world comes together to stop rapidly expanding the fossil fuel industry but to instead rapidly end it, and almost no one cares.
I Sverige är det inte mycket bättre. Frida Berry Eklund skrev en debattartikel om bristen på rimlig respons hos våra partiledare. Inget av regeringspartiernas partiledare, och inte heller Vänsterpartiets, uttalade sig. Klimatminister Romina Pourmokhtari har intervjuats om rapporten, men står fast vid att Sverige inte har släppt klimatmålen – trots att regeringen själva konstaterat i budgetpropositionen att deras politik faktiskt ökar utsläppen.
Sen kom nästa del i följetongen, för denna vecka släppte Klimatpolitiska rådet sin stora rapport – och den var inte nådig mot regeringens politik. Det är nämligen första gången på 20 år som en svensk regering driver en politik som ökar utsläppen – och det är ju minst sagt anmärkningsvärt i det läge vi befinner oss, och i ljuset av IPCC-rapporten. Läs här vad DN:s Peter Alestig skriver om detta.
Veckans SoMe-inlägg:
Om planetvänliga partyn. Nu börjar festsäsongen närma sig, och snart är sommaren här med midsommar, bröllop och stora födelsedagsfiranden (kanske ett och annat som är ”sparat” från pandemiåren dessutom). Thea, aka Västerdrottningen har nyligen haft kombinerat bröllop och dop och gjorde medvetna val in i minsta detalj. Baserat på det har hon utlovat flera inlägg om hur man kan tänka kring festligheter och klimat, vilket jag ser mycket fram emot att följa! Hon har också en hel rad hashtags kopplat till detta, som #FestForFuture, #CirkulärCeremoni, #KlimatsmartKalas och #PlanetvänligtParty – fritt att använda den som passar bäst om ni vill inspirerade vidare själva! Läs mer här!
Om årets secondhandprofil. Erikshjälpen har utsett Årets secondhandprofil och vinnaren i år blev – väldigt välförtjänt – Gustav Broström! Motiveringen lyder: ”Han är samlaren av vackra ting som genom sitt engagemang inspirerat tusentals. I hans hem blandas Svenskt Tenn med återbruk och udda keramik. På ett lekfullt sätt visar han att egenpysslade dekorationer och designklassiker kan gå hand i hand och att allt från stearinljus till möbler går att finna på andrahandsmarknaden.” Stort grattis, Gustav!
Om en ny sorts klimatförnekelse. Sara Nilsson Lööv, @klimat_sara på instagram, är väl värd att följa för sina välformulerade reflektioner. Hon är spot on kring regeringens envisa påståenden om att de har en bra klimatpolitik med sin liknelse om kakor – läs här!
Veckans 5 snabba nyheter
1. Brittiska advokater sätter ned foten. 120 jurister i Storbritannien tänker underteckna ett avtal som innebär att de vägrar att åtala klimataktivister som exempelvis Extinction Rebellion. Avtalet kallas ”Declaration of Conscience” och handlar helt enkelt om att juristerna vägrar stödja fossilbranschen genom att vidta åtgärder mot aktivister som utöver sin rätt att fredligt protestera. Vore intressant att se något liknande i Sverige.
2. Juno PR lanserar influencerguide. PR-byrån Juno har tillsammans med min tidigare kollega Johanna Leymann tagit fram guiden Own Your Influence, som syftar till att hjälpa influencers att bygga ett hållbart och kreativt varumärke. Så bra grej, tycker jag! Tipsa gärna era favoritinfluencers om att ta en titt på den.
3. Elsa Widding lämnar miljö- och jordbruksutskottet. SD-riksdagsledamoten Elsa Widding, som tidigare väckt mycket uppmärksamhet för sin åsikt att det saknas vetenskapligt stöd för klimatkrisen, flyttas från miljö- och jordbruksdepartementet. Först lät det som att partiet helt enkelt petat henne, men nu säger man att hon själv bett om att få bli förflyttad till skatteutskottet. Vilket man väl får säga låter lite underligt för någon som skrivit en ”klimatbok”.
4. SD-politiker vill helst riva den vindkraft som finns. Oscar Sjöstedt, som är SD:s ekonomipolitiska talesperson, vill inte ha någon ny vindkraft alls – och helst ingen vindkraft över huvud taget.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!