I går var det global klimatstrejk, och jag är så glad över att Greta äntligen kan få mobilisera människor igen nu när vaccinationsgraden stiger. Sociala medier har gjort mobilisering enklare, men det är fortfarande svårt att skapa en stark opinion utan att faktiskt gå ut på gatorna och SYNAS. Så jag hoppas att detta innebär början på en ny, ännu starkare våg av klimataktivism och aktion!
Regeringens nya klimatbudget får kritik
Hur mycket får klimatfrågan kosta? I veckan presenterade regeringen sin nya budget, med ytterligare 12 miljarder till nya klimat- och miljösatsningar (totalt blir det 22 miljarder år 2022). Några av de största ökningarna handlar om skydd av värdefull natur och klimatpremier (alltså tex stöd för att investera i miljölastbilar och elektriska maskiner).
Klimatbudgeten är rekordstor, men flera organisationer är ändå kritiska. Inte främst till vad pengarna ska gå till, utan snarare vad som saknas eller inte borde vara med. Det finns fortfarande subventioner till fossila bränslen inom flyg och jordbruk, till exempel. För den som är ETC-prenumerant finns en bra sammanfattning av kritiken här, och för mer info om själva klimatbudgeten skriver Svt bra här.
Veckans to do: Anmäl dig till klimatpressträffar!
I brist på politisk satsning. Naturskyddsföreningen gör exakt det som både jag och Emma i olika sammanhang efterlyst från regeringens håll – håller pressträffar om klimatfrågan. För visst borde egentligen samma typ av informationspressträff som FHM hållit kring pandemin införas kring klimatet?
I väntan på att politikerna lyfter frågan till den krisnivå det handlar om tycker jag i alla fall att vi alla anmäler oss till Naturskyddsföreningens intiativ, och får bättre koll på läget. Här anmäler du dig, och då får du påminnelser till alla tre pressträffarna som är som följer:
- 5 oktober 09.00-09.45: Fossilförbud – nödvändigt och fullt genomförbart
- 13 oktober 09.00-09.45: Sanningen om den svenska klimatpolitiken
- 10 november 09.00–09.45: Kommer politikerna att ta sitt ansvar?
Veckans 3 SoMe-tips
1. Om slow fashion for kids. Stolt kompis här måste ju få sprida nyheten vidare om att duon bakom Slow fashion nu är på gång med ny bok! Klä barnen! Växa, ärva, fixa, laga kommer ut april 2022, så det är ett tag kvar – men följ @johannaleymann.se och @jenniedepp för att inte bara hänga med på bokprocessen utan också kunna skicka input när denna briljanta modeduo ber sina följare tycka till!
2. Om snålmånad och rikedom. @eko_ekonomen är föräldraledig, och satsar på att dryga ut hushållskassan genom att baka och äta så mycket hemlagat som möjligt. Hon kallar det ”projekt snålmånad”, men lägger till att det är ett missvisande namn eftersom hon sällan känner sig så rik som när hon kan äta hemlagat, hembakt och egenodlat istället för köpt. Klokt inlägg som visar på hur skevt mycket i vår vardag är.
3. Om fast fashion-konsumtion. @hallbarasara har benat ut sina tankar kring fast fashion, och hur vi som konsumenter kan förhålla oss till detta uppenbart ohållbara fenomen. Hon tar till exempel upp att köpa fast fashion på begagnatmarknaden, att reklamera och att hålla huvudet kallt när trendvindarna vänder – bra, vettiga råd!
Veckans 5 snabba nyheter
1. Prognos: 2,7 grader. Ni vet 1,5 graders-målet som världens länder förbundit sig att uppnå? Mmm, det går så där. IPCC släppte i veckan en rapport som visar att prognosen just nu är att världens utsläpp ökar med 16% till 2030 (jämfört med år 2010), när de i själva verket måste minska med minst 45%. Så just nu går världen mot en uppvärmning på 2,7 grader jämfört med förindustriell tid, det vill säga inte ens nära 1,5 grader. Och effekten av pandemin är redan på väg att försvinna – nu ökar utsläppen igen. Avgå alla, och skärpning!
2. Riksdagsledamöter erbjuds klimatutbildning. Climate Reality Europe, den oberoende tankesmedjan Global Utmaning och klimatnätverket We Don’t Have Time har bjudit in Sveriges samtliga riksdagsledamöter till en kostnadsfri, digital utbildning om klimatet. Är det bara jag som skulle vilja se en lista i tidningarna sen på vilka som tackar ja (och nej)? Det borde ju säga en del om olika partiers inställning till hur viktigt detta är, tänker jag. Samt vilka partiers representanter som sedan har kunskap nog att förtjäna våra röster? (Eftersom den är vid ett enda tillfälle kommer ju vissa att missa den av andra skäl än ointresse förstås, men ändå.)
3. Hur cirkulärt är Sverige? Ett nytt projekt som leds av RISE och Circular Economy ska analysera hur cirkulärt Sverige egentligen är och vad som krävs för att omställningen ska gå snabbare. Resultatet hamnar i en så kallad Circular Gap Report för Sverige våren 2022, och då kan vi också jämföra oss med andra länder som redan gjort detta: Österrike är 9,7% cirkulärt, Norge ynka 2,4% cirkulärt och Nederländerna fantastiska 24,5 % cirkulärt idag. Var tror ni Sverige hamnar?
4. Sundsvall har skitigast bilar. Norrland i allmänhet och min gamla hemkommun Sundsvall i synnerhet hamnade i botten när KVD-bil och Transportstyrelsen kollade läget på miljöbilsfronten hos Sveriges 20 största kommuner. Jag är inte superförvånad, det ÄR ont om laddstolpar i Medelpad vilket man blir smärtsamt medveten om när man elbilar dit söderifrån och tömmer batteriet väldigt effektivt i uppförsklättringarna på slutet. Men, jag vill också påpeka något annat med listan. I topp ligger Lund, Nacka och Stockholm. Jag har inte järnkoll på Lund, men Nacka och Stockholm är också två kommuner med VÄLDIGT bra kollektivtrafik. Kan man kanske tänka sig att dessa kommuner inte bara ska ha kredd för andelen miljöbilar (även om det så klart är bättre än fossilbilar), utan också en smula diss för att så många ändå tycker sig behöva bil? I undersökningen hävdar man att storstäderna rankar bäst på grund av att det bor flest där och för att många har tjänstebil, men alltså njaaaa. Jag tror nog kombinationen bilnorm och höga inkomster väger in också.
5. Labbodlat kaffe! Många svenskar är nog villiga att handla lokalt, men en extremt populär vara – kaffet – är ju svår att köpa lokalproducerad. Fast det håller på att ändras! Finska forskare har fixat labbodlat kaffe (i stil med labbodlat kött), och nu är det faktiskt på väg ut på marknaden – man letar kommersiella partners helt enkelt. Eftersom kaffe är en av världens mest besprutade grödor, så bådar ju detta gott på flera sätt – och ”finskt kaffe” låter väl spännande? Dessutom börjar de länder som odlar kaffe idag få problem eftersom klimatet håller på att bli för varmt. (Att sen många globalt försörjer sig inom kaffeodling är däremot ett problem som inte blir löst i det finska labbet …)
Veckans bonus: Handbok för Maträddare
Gratis handbok! Opinionsbildande maträddarföretaget Too Good To Go (som också är med på Hållbara listan) har snickrat ihop en gratis handbok i hur vi kan minska hushållets matsvinn, förpackat som en sjudagars-utmaning. Eftersom 40% av ALL mat som produceras slängs, och 61% av svinnet sker i hushållen är det faktiskt relevant att rikta sig till individer här. För visst kan vi bättre än så här?
Ladda ner maträddarguiden här!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Läser dina svep varje lördag med stor behållning och så fin överraskning att min o Jennie bok får vara med! ♥️ Tack
Så klart den får!