Nu närmar vi oss klimatmötet COP26, och jag tycker det märks i rapporteringen – det är mer och mer klimat överallt. Så det här blir förstås bara ett axplock av allt som skrivs, men jag har försökt ta med det mest intressanta jag hittat.
Fossilförbud OCH fossilreklamsförbud
Hög tid för hårdare tag. Det har inte varit den lugnaste veckan för fossilbranschen, kan man lugnt konstatera. I måndags lanserades en enorm kampanj för fossilreklamförbud, där målet är att samla in en miljon underskrifter (ett European Citizen Initiative, eftersom EU-politikerna då måste ta i frågan). Och samtidigt höll Naturskyddsföreningen sin första pressträff om klimatet, där fokuset låg på fossilförbud – alltså ett tänkt förbud mot fossila bränslen och varför det behövs.
Det första, fossilreklamsförbudet, behövs förstås inte om/när ett fossilförbud går igenom – men just nu är det ju faktiskt tillåtet att sälja onödiga flygresor, törstiga bensinbilar och andra fossilprodukter, trots att det är uppenbart att de bidrar till problemet. Och det måste bli lättare för oss konsumenter att göra rätt, så ett förbud för reklam kring det här är ju helt rätt väg att gå.
Det andra, fossilförbudet, handlar om att accelerera tempot i omställningen och faktiskt ha en chans att nå Parismålen. Att förbjuda exempelvis försäljning av fossilbilar helt. Och här vill jag verkligen uppmana alla att se den bit av Naturskyddsföreningens pressträff som brittiska klimatforskaren Kevin Anderson höll i. För han är inte nådig i sin kritik mot Sverige …
Här kommer 3 saker vi alla kan göra kring detta:
- Skriv på Greenpeaces namninsamling kring fossilreklamsförbud (och dela den gärna vidare så att den uppnår en miljon underskrifter).
- Se Naturskyddsföreningens pressträff för klimatet i efterhand.
- Skriv på Naturskyddsföreningens namninsamling kring fossilförbud (och dela den gärna vidare!).
Veckans to do: Tyck till om Svts väder!
Rekordvärme eller klimatkris? Svt har lagt ut enkät där de ber oss tittare tycka till om deras väderrapportering. Snabba, enkla frågor, men det finns också fritextfält där vi kan skriva mer fritt. Ett bra tillfälle alltså att efterfråga bättre paralleller mellan till exempel värmerekord och klimatkris, att de också borde redovisa CO2-halten i atmosfären, göra historiska jämförelser och liknande. Ta chansen, enkäten finns här och det skadar inte att ta varje chans att påverka media!
Veckans 3 SoMe-tips
1. Om #dagenslagning. Två Jennie Dahlén-tips i ett här! För dels börjar Jennies lagningskurs Kom igång och laga strax (här kan du anmäla dig), dels har hon denna vecka delat roliga lagningstips varje dag på sitt instagramkonto – kolla in!
2. Om Byggnadskultur. Fantastiska Josefina/@ruckel_och_rodfarg (som imponerar på denna fellow tvillingmamma genom att ta hand om ett gammalt hus och ratta två bebisar samtidigt) har precis fått ett nytt jobb! Hon driver ju redan Byggnadsvårdspodden, och nu blir hon också redaktör för Byggnadsvårdsföreningens tidning Byggnadskultur. Jag älskar att Josefina kallar sig ”pragmatisk byggnadsvårdare”, och blir nu väldigt sugen på att stötta denna fina förening (och få tidningen!).
3. Om hantverkare. Och så måste jag än en gång passa på att tipsa om Josefinas poddkollega, hantverkaren Anton Björklund. Han uppmärksammar gång på gång att vi slänger alldeles för mycket byggmaterial i onödan, när vi hade kunnat återanvända eller helt enkelt laga det vi har. Läs till exempel det här inlägget – och föööölj.
Veckans tv-tips: Ade och klimatpionjärerna
3 sevärda avsnitt. Serien Ade och klimatpionjärerna på UR Play snubblade jag bokstavligen över, men kunde inte sluta titta (så jag bingade hela serien). Ade Adepitan utforskar klimatkrisen såväl ur katastrof- som lösningsperspektiv. Han besöker Solomonöarna som bokstavligen sjunker i havet, australiensiska fårfarmare vars djur svälter och Bhutan där glaciärerna smälter. Men också danska forskare som framställer klimatsmart djurfoder (och på sikt människomat) av insekter och svenskar som återställer våtmarker. Konkret, intressant och lättbegripligt, och både berörande och hoppfullt. Se!
Veckans 6 snabba nyheter
1. Protest på fashion week.Nu när pandemin lugnat sig en smula börjar saker (tyvärr) återgå till det normala. I Paris har modeveckan alltså ägt rum som vanligt, men eftersom modeindustrins klimatpåverkan knappast gått någon förbi så dök det som väntat upp aktivister. Bland annat på Louis Vuittons visning, där en aktivist från franska klimatgruppen Les Amis de la Terre hoppade upp på catwalken med budskapet Overconsumption = Extinction (och bland annat Extinction Rebellions logga).
2. Elkaos i Europa. Just nu är det lite stökigt vad gäller el runt om i Europa, med högre elpriser än normalt. Och det hänger faktiskt ihop med omställningen, trots att förnybara energislag är överlägset billigast. DNs Peter Alestig reder ut vad som händer på ett föredömligt sätt, och kopplar också an till The Swedish Proposal.
3. Klimatforskare får nobelpris. Precis som vanligt så här års börjar nobelpristagarna offentliggöras, och ena halvan av fysikpriset går i år till klimatforskare. Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann har skapat modeller för hur växthusgaserna påverkar klimatet, och att belöna dem följer, som DN uttrycker det, ”helt Alfred Nobels vilja att belöna den som gjort mänskligheten den största nytta”. Den andra halvan av priset går till Giorgio Parisi.
4. Svenskarna hör till de 10% som släpper ut mest. Att utsläpp och inkomst hänger ihop har forskarna slagit fast för länge sen, men det är ju lätt att tro att det handlar om rikingar i stil med Bill Gates och Beyoncé som har råd med privatjet, enorma hus och obegränsat med shopping. Dags att vidga begreppen en smula då, för i de 10% som står för 40–60% av de totala växthusgasutsläppen ingår alla som har en månadslön motsvarande över 27 500 kronor – vilket inkluderar majoriteten av Sveriges befolkning (medianlönen här är nämligen 32 400 kr). Med andra ord, till de 10% som släpper ut mest hör exempelvis jag. Och kanske du också? Läs mer om detta, och vad du kan göra för att påverka, i DN.
5. Partiöverskridande klimatallians. Gudrun Schyman (tidigare partiledare för Fi resp V), Anders Wijkman (tidigare M och KD), Kristina Persson (tidigare minister för S) och KG Hammar (tidigare ärkebiskop) är några av initiativtagarna bakom en ny ”klimatallians” som vill se blocköverskridande samarbeten för klimatet och ställer 15 krav till Sveriges politiker och företagsledare. Läs debattartikeln här.
6. Och vinnaren är … Jordens vänner har utsett årets vinnare av Svenska Greenwashpriset och det blev AP-fonderna. Motiveringen lyder (förkortat): AP-fonderna anstränger sig för att framstå som ’världsledande’ genom att hävda att de bidrar till omställning med den så kallade ägardialogen som både saknar transparens och möjlighet att påvisa de resultat som krävs. (…) Svenska folket vill inte att deras skattefinansierade pensionspengar ska användas till att stötta denna typ av aktörer och därför är AP-fonderna en värdig vinnare av Svenska Greenwashpriset 2021. Läs mer här! (Och här svarar AP-fonderna på kritiken.)
Veckans hurra: Klimatklubben nominerade till Årets miljöhjälte!
WWF utser Årets miljöhjältar. Dags för WWF att kora Årets miljöhjälte i olika kategorier igen, och i år är det två kategorier – Ekologiskt fotavtryck/klimat och Biologisk mångfald. I den första kategorin hittar vi alltså Klimatklubben, samt Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) och Olga Grönvall Lund som står bakom initiativet Reformaten. Gissa om vi är stolta! Det här offentliggjordes nästan samtidigt som Klimatklubben fyller 3 år – vilken vecka! (PS, vill du hjälpa oss att fira Klimatklubben? Kika här vad vi önskar oss!)
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!