Ibland får frågor fart – och plötsligt känns det som att vi kan läsa om det överallt. Och precis så är det just nu, kring svenska företag och deras fabriker på andra sidan jorden. Det här är ju superbra, det är när en viss fråga verkligen hamnar högst upp på agendan och opinionen växer som det kan ske en förändring! (Och det här blogginlägget kommer att sluta med ett supertydligt sätt att hjälpa till, så fortsätt att läsa om ni är pepp på konkreta sätt att göra skillnad på.)

Textilier. Vi har dem i våra kläder och överallt i våra hem. Men under vilka förhållanden tillverkas de åt oss? Alla foton: Maria Soxbo
Fair Action jobbar med de här frågorna hela tiden, och just nu behöver de vår hjälp. Vi måste vara många, eftersom det faktiskt rör sig om världens största möbelföretag – som råkar vara svenskt. För när det nya arbetsmiljöavtalet (som kan rädda många, många textilarbetares liv) blev klart i Bangladesh tidigare i höstas så valde IKEA att inte skriva under.
Varför är inte IKEA med på noterna? Jo, IKEA vill sköta kontrollen av säkerheten och arbetsmiljön på fabrikerna på egen hand. Kanske är de både noggranna och ställer höga krav, men det spelar faktiskt ingen roll. För att ett företag vill kontrollera saker på egen hand blir ju – precis som Fair Action påpekar – lika trovärdigt som om en bilägare vill besikta sin egen bil eller en skolelev vill rätta sina egna prov.

#SignTheAccord – den stående uppmaningen till alla företag som inte skrivit på arbetsmiljöavtalet för att skydda textilarbetarna i Bangladesh.
Varför är det viktigt då? Jo, för 2013 rasade den gigantiska textilfabriken Rana Plaza utanför Dhaka i Bangladesh och 1 134 fabriksarbetare dog. Katastrofen avslöjade hur farliga arbetsförhållanden många textilarbetare har, och tragedin ledde till ett arbetsmiljöavtal som kallas ”Ackordet” där företag som använder sig av fabrikerna förbinder sig att förbättra arbetsmiljön och på så vis förhindra nya dödsfall. Avtalet innebär också att företagen faktiskt blir juridiskt ansvariga om säkerheten bristen i fabrikerna och alltså kan ställas inför domstol – bra morot för företagen att förbättra situationen på fabrikerna!
Ackordet förlängdes alltså nu i höst, och de flesta stora svenska företag som köper mycket textil från Bangladesh har skrivit på (här kan du se alla som är med). Men IKEA är alltså ett av få svenska företag som inte skrivit under, trots att en granskning så sent som i fjol visade att tre av IKEAs leverantörer till exempel inte har tillräckligt bra utrymningsvägar om fabriken skulle börja brinna. Med tanke på hur stor och viktig spelare IKEA är på textilmarknaden är det här förstås inte bra alls.
Okej, nu vet ni bakgrunden. Och här kommer planen. Är ni med?

Aktivism på internet – det kan vi alla hjälpa till med. Några minuter hemma i soffan, och vi är en del av en rörelse!
Hjälp till på 1 minut!
- Gå in på IKEAs globala instagramkonto.
- Skriv i kommentarsfältet på deras senaste inlägg att du kräver att IKEA signerar avtalet. Så här kan du till exempel skriva (men egna ord funkar så klart också):
You can’t continue to ignore your workers, @IKEA! I urge you to sign the #InternationalAccord and ensure workers don’t have to fear for their lives at work. #SignTheAccord - Klart! (Men dela gärna också kampanjen till dina vänner och be dem göra samma sak! Ju fler vi är, desto mer effektiv blir kampanjen!)
Just den här kampanjen driver Fair Action tillsammans med Clean Clothes Campaign och den norska organisationen Framtiden i våre hender. Och tillsammans med oss konsumenter då – för här är vi en himla viktig pusselbit ju! Är ni med?

Jag = en konsument och en röst i debatten. Du också! Och tillsammans kan vi kräva mer transparens i textilbranschen.
PS. En liten påminnelse om varför det här är så vansinnigt viktigt. Den här bilden är tagen vid fabrikskomplexet Rana Plaza i Bangladesh efter katastrofen. Över tusen människor miste livet i rasmassorna. Om vi som konsumenter kan bidra till att förhindra att det här någonsin händer igen känns det rätt självklart att ta den chansen, tycker jag. Är ni med mig?