Jag föreställer mig att människor om 100 år kommer att se tillbaka på början av 2000-talet och liksom skaka lite misstroget på huvudet. ”Vaddå, de spolade toan med dricksvatten?!” Och ja, det gör vi ju. Vi tar rent vatten så för givet att vi inte har några problem med att slösa bort det i toaletten. Detta trots att jorden (som klot) bara består av 0,12% vatten totalt, och trots att bara en bråkdel av det går att dricka. Lite aningslöst av oss, kanske? Särskilt med tanke på att 844 miljoner människor på jorden lever utan tillgång till rent vatten varje dag.
Idag är det Världsvattendagen. En dag instiftad av FN för att uppmärksamma vattenfrågor av alla de sorter. Det ville jag och Emma också, så klart – och alltså har vi gjort ett poddavsnitt – Bad, blötare klimat & brist på vatten – helt ägnat åt just vatten. Det inleds med att vi konstaterar att vårt vatten är bland det mest begagnade vi har (vi badar och dricker ju samma vatten som dinosaurierna svalkade sig med), men också att vatten och klimat är väldigt tätt sammankopplat.
Allt från att klimatförändringarna gör vädret mer nyckfullt och extremt – värre torrperioder och fler översvämningar – till att den krympande isen på polerna gör vår planet mörkare. Det i sin tur gör att jorden absorberar mer värme, och så eldar vi på klimatförändringarna ännu mer utan att mena det (albedoeffekten).
Sen kräver vår livsstil också en faslig mängd vatten. Genomsnittspersonen i Sverige gör av med 140 liter per dygn (duschar, matlagning etc), men det är faktiskt bara en bråkdel av vad vi egentligen gör av med. Räknar man ihop allt, dvs hur mycket vatten som går åt när våra kläder och livsmedel produceras till exempel), så snittar vi på galna 3 900 liter ”virtuellt vatten” per dygn. 25 fulla badkar. Varje dag.
Förutom att vi gör av med vatten så smutsar vi också ner världens vattendrag. Mikroplaster till exempel, som kommer från bland annat våra bildäck (även när vi kör elbil). Och kemikalier förstås – allt från de vidrigaste av de vidriga (som PFAS) till mildare varianter, men som ändå orsakar problem i naturen. I podden ringer Emma upp Karin Lexén, som är Naturskyddsföreningens generalsekreterare, för att höra hur vår vattendrag mår egentligen.
Hur miljömedvetna vi än vill vara är det svårt att leva utan att spola ut någonting alls i avloppet. Vi diskar, tvättar kläder, tvålar in oss och sköljer av smutsiga saker. Allt rinner ut i avloppet, och även om det går via reningsverk först måste naturen förr eller senare ta hand om resten av denna cocktail.
I det här avsnittet samarbetar vi med Five Oceans, ett svenskt företag som gör bland annat tvätt-, disk- och rengöringsmedel baserat på svensk havre. Det fantastiska med dessa produkter är att de kräver 90-97% mindre vatten för att neutraliseras i naturen jämfört med genomsnittet. Fantastiskt, ju!
I avsnittet pratar vi med Sara Wictorsson på Five Oceans som berättar mer om detta, och vill man testa Five Oceans produkter så är det ett bra läge nu. Med koden planb25 så får man nämligen 25% på alla produkter på Fiveoceanshome.se. Koden gäller en gång per kund till och med 30 april 2022, och kan inte kombineras med andra rabatter.
Och PS! Five Oceans är så klart med på Hållbara listan också!
Lyssna gärna på avsnittet, och låt oss alla tänka lite mer på hur vi använder vatten och vad vi spolar ut i avloppet? Det lilla vatten vi har på planeten ska ju trots allt räcka till alla framtida generationer också!
Det är galet att vi spolar med dricksvatten och också att vi vattnar med det utomhus under sommaren. Ett väldigt enkelt tips är att skaffa vattentunnor till stuprören om man bor i hus så kan vattningen göras med regnvatten.
Verkligen, helt stolligt!