Efter några specialare om COP26 är vi nu tillbaka i vanliga svep igen. Det blev dock först två veckors uppehåll på grund av att livet kom emellan, så här kommer ett litet samlingssvep där inte allt längre är pinfärska nyhneter – men som jag verkligen tycker är värda att ta upp ändå. Håll tillgodo!
Årets Medvetna Julklapp och Årets Julhandelsmål
En liten motvikt. Precis efter COP26 lanserade Klimatklubben och Medveten konsumtion inte bara Årets Medvetna Julklapp för tredje året i rad utan också för första gången en rapport om Årets Julhandelsmål. Båda delarna är en motvikt mot HUI.s årliga jultraditioner – Årets julklapp och Årets julhandelsprognos. Vi tycker helt enkelt inte att vi borde utse konsumtionsrelaterade saker baserat på prognoser längre, eftersom överkonsumtionen är ett faktum och vi istället borde sätta mål för vart konsumtionen bör vara på väg.
Årets Medvetna Julklapp är alltså tänkt som ett sätt att uppmärksamma en gåva som kan bidra till omställningen (läs mer om Den pre-älskade klappen här!) och Årets Julhandelsmål handlar om att sätta fingret på det som är skevt med dagens julhandel och föreslå nya sätt att arbeta på (läs rapporten här).
Veckans 3 SoMe-tips
1. Om loppad remake. @rebecca.beige fyndade en halsduk på Sellpy, men som tvättats fel och därför krympt. Ofta är den typen av ”skadade” plagg helt utan andrahandsvärde, men Rebecca visar ju med all önskvärd tydlighet att det bara handlar om ett mindset. Vad kan en krympt halsduk bli? Jo, ett par urgosiga vantar förstås! Instruktioner här!
2. Om loppad upcycling. Bästa @josefinfint har också gett sig på att upcycla loppisfynd – i detta fall billiga julkulor utan krusiduller. Med porslinspenna och härdning på låg värme i ugnen blev det så här fint!
3. Om loppat byggmaterial. @sophiaschyman renoverar och bygger till, men genom … ska vi kalla det slow building? Och då skickar hon också en påminnelse om något som dumpas allt för ofta på tippen, trots att kvaliteten inte sällan vida överstiger det som går att köpa nytt. Fönster och dörrar. Läs, och lägg på minnet.
Veckans läs-tips: All I want for Xmas är en dragkedja som aldrig är trasig
Klimatklubben Debatt. I veckan lanserade Klimatklubben sin nya debattsida, och först ut är vår grymma styrelseledamot Clara Lidberg (som är miljöjurist i botten, som jobbat med klimat- och miljöministern och som numera driver flergångsförpackningsföretaget TINT) som skriver om hur vi konsumenter är redo för ett samhälle bortom köp och släng. Så när kliver företag och politik på tåget och bäddar för detta? Läs gärna, och dela om ni vill!
Veckans 7 snabba nyheter
1. Redo för popcornhus? Popcorn är inte bara fredagsmys och material till juliga girlanger på instagram, utan nu har tyska forskare kommit fram till att vi förmodligen gott kan byta ut plastisoleringen i våra hus mot skivor av pressade popcorn. Popcornisoleringen är både effektiv och relativt brandsäker, vilket är en rejäl bonus i jämförelse med många plastmaterial som tvärtom är lättantändliga. Det ska forskas lite till, bland annat vill man kolla så att den smarriga isoleringen inte blir rena partyt för vilda djur som letar sig in i väggarna, men man har gott hopp om att det här kan vara en del av framtiden. Coolt!
2. Beggat är bäst, enligt barnen. Blocket och Kantar Sifo släppte i veckan en rapport som slår fast att 8 av 10 barn kan tänka sig begagnat i julklapp. 56% av svenskarna kan tänka sig att ge bort begagnat i julklapp, och ännu fler – 6 av 10 kan tänka sig det om det är barn som är mottagare. Att få en begagnad julklapp leder också framför allt till positiva känslor för givaren, så detta är win/win.
3. Odla solkraft! Att Sverige behöver säkra upp med el för framtidens omställda samhälle har ju länge varit en het potatis. Hittills har problemet varit att elen produceras i norr (vattenkraft i älvarna) medan behovet är störst i söder där flest människor och företag finns. Vindkraft kan ju placeras i söder, men då är problemet att få människor vill ha snurrorna inpå knuten. Nu har man på Mälardalens folkhögskola kollat närmre på solenergi, och utgått från vilken markanvändning som är vettigast för solpaneler. Det visar sig vara jordbruksmark – vilket faktiskt inte är en dum idé, försök har visat att skörden faktiskt kan bli större på åkrar där grödorna delar plats med solceller!
4. Luft som dödar. Varje år dör 7600 svenskar i förtid på grund av luftföroreningarnas skadliga effekter. Det kan jämföras med de 250-300 som dör i trafiken till exempel (och trafiken är ju dessutom en orsak till luftföroreningar). Extra utsatta är våra barn, enligt en färsk rapport från Naturvårdsverket. Kanske dags att införa totalt tomgångsförbud runt alla skolor och förskolor, samt kartlägga – och förbättra – luftkvaliteten där?
5. Granar i blåsväder. Smålandsgran har blivit av med sin KRAV-certifiering för andra gången efter larm från flera håll om att icke-ekogranar från bland annat Danmark säljs som ekogranar från småländska odlingar.
6. Svensk reserapportering. Forskare vid Lunds Universitet har tittat på hur reserapportering och -marknadsföring har förändrats från 1950 till idag sett till synen på flygresor. På 1950-talet sågs det som lyx, på 1990-talet som norm och från 2016 och framåt kopplas flygresorna allt oftare till klimatdebatter. Enligt forskarna är det dock inte flygskam som driver utvecklingen, utan tvärtom framställs flygfritt resande som positivt och förknippade med en känsla av att göra rätt.
7. Kolkraft på väg ut. Ska vi avrunda med en god kolkraftsnyhet kanske? Portugal stänger sitt enda kolkraftverk, hela 9 år före tidsplanen. Det gör dem till Europas fjärde kolkraftsfria nation (efter Belgien, Österrike och Sverige).
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Coolt med popcorn som isolering! Kan också tipsa om att popcorn är en utmärkt ersättare till bubbelplast vid frakt av ömtåliga varor. Köpte glas på tradera av en man som hade fyllt kartongen med popcorn. Sjukt smidigt att bara dumpa i komposten istället för att köra plast till återvinningen (som ju tyvärr också kan återvinnas i försvinnande liten utsträckning). Tips för alla inredningsföretag mfl!
Ja, smart ju! Mindre engångsplast i frakter vore ju toppen!
Är det bättre med engångspopcorn då? Om all frakt i hela världen skyddades med popcorn som sedan bara slängs…och hur mycket mer majs skulle inte behöva odlas då? Bara en tanke:)
Alla lösningar har förstås bra och dåliga sidor, helt klart – och vi borde ju i första hand deala med att minska antalet frakter (dvs tex överkonsumtionen). Och sen försöka förbättra de frakter som ändå görs, så att det krävs mindre plast etc. Och sen även se över majsodlingen, hur den sköts, styra om till eko osv. En fördel jag kan se är att popcorn ju är otroligt effektivt på så vis att de opoppade kornen tar väldigt lite plats och att det inte krävs alls lika många sen när de poppas – dvs en mindre mängd räcker långt. De kan ju dessutom komposteras.
Men ja, alla hållbarhetsfrågor är komplexa, och det finns nog nackdelar med allt.