Redan tredje advent – hur galet är inte det? Dags för årets näst sista svep, efter nästa veckas sammanfattning blir det juluppehåll tills i januari.
IKEA i blåsväder
Möbeljätten i blåsväder. Ukrainas urskogar kallas ibland ”Europas lungor” och är viktiga ur flera synvinklar – bland annat för den biologiska mångfalden och för att vi ska vara bättre rustade att klara klimatkrisen. Men om urskogarna i Amazonas skövlas för att gynna boskapsindustrin och urskogarna i Asien skövlas för att ge plats åt palmoljeplantager så är jakten på timmer drivande i Europa. I fjol gick 80 000 hektar förlorade i Ukraina, en ökning med 76% från året innan. Och IKEA behöver trä – beräkningar visar att ett träd fälls varje sekund för att bli IKEA-möbler.
Nu har en stor granskning i Aftonbladet visat att avverkningen i IKEAs namn i Ukraina inte går rätt till. Läs hela granskningen här – och IKEAs respons här.
Veckans 3 SoMe-tips
1. Om individen i klimatkrisen. @amanda_alenius står värd för veckans mest intressanta kommentarsfält, efter att ha skrivit ett inlägg om ”hur klimatkrisen blev individens fel”. Jag älskar att starka opinionsbildare som Amanda lyfter klimatfrågan, men den stora behållningen här är alltså främst i kommentarsfältet – eftersom inlägget inte enbart genererar applåder. Nyanserad och intressant debatt!
2. Om mammas julklänning. @hallbarasara skriver om hur hon kommer att använda samma julklänning för tredje året i rad. Inte främst för klimatets skull, utan för att hon tycker om tanken på att det i barnens ögon blir en tradition – mammas röda julklänning. Fint, tycker jag! Underbara Clara har hittat den perfekta julklänningen på loppis, men har redan en jultradition när det gäller kläder – västerbottensdräkten. Så julklänningen får bli nyårsklänning istället. Generellt känns det vettigt att tänka att en röd klänning förmodligen inte kommer att användas så ofta, så fint om den köps på loppis (där det finns gott om såna just av den anledningen) och kanske får komma fram fler jular än en?
3. Om uppmärksamhet och påverkan. Ellos är i farten med Ellos Awards igen, där man i fyra olika kategorier valt ut en rad nominerade som allmänheten kan rösta fram. En jury bestående av Karin Kajjan Andersson, Elaine Eksvärd, Asabea Britton och Molly Hammar utser fyra pristagare, som vinner 50 000 kronor samt ges den frivilliga möjligheten att samarbeta med Ellos ytterligare.
Bland årets nominerade finns många opinionsbildande influencers och även en relativt stor mångfald, vilket lett till debatt. Vissa menar att Ellos gör fel som drar nytta av influencers med hög trovärdighet när de själva producerar lågprismode med hjälp av kvinnor i låglöneländer, andra menar att de nominerade influencer-kvinnorna spelar Ellos i händerna när de accepterar nomineringarna och dessutom uppmanar sina följare att rösta. Kritiken har i sin tur lett till vidare debatt, eftersom det främst är vita kvinnor som stått för kritiken.
Jag vill inte lägga någon värdering i detta alls, främst för att jag inte har tolkningsföreträde här. Jag tillhör ingen förtryckt grupp som har svårt att göra sin röst hörd, vilket flera av de nominerade gör. Därför nöjer jag mig med att konstatera att detta blivit en het potatis, men också att resultatet av nomineringarna lite oväntat blivit att Ellos skrivit på arbetsmiljöavtalet The Accord – tack vare att de nominerade gått ihop och krävt förändring.
Veckans läs-tips: Varför kan svensken inte bara bita ihop mot kylan?
Thailand-topp. Trycket på resebokningar till Thailand är det största på sju år, trots pandemi och klimatkris. DN:s krönikör Kristofer Ahlström skriver en intressant text om vår inställning till det som definierar vårt eget land.
Veckans 5 snabba nyheter
1. God hållbar jul. Svenskarna steppar upp sina klimatambitioner för julfirandet i år, visar en undersökning från WWF. 35% säger att de kommer att prioritera en hållbar jul och 49% kommer att dra ner på antalet julklappar. 57% kommer att tänka till när det gäller julmaten, och 47% se till att minska matsvinnet. Jättebra förstås, sen vill jag gärna återigen påminna om att det är viktigare att tänka till övriga 364 dagar på året.
2. Julgransdebatt. Även julgranarna är på tapeten – inte minst på grund av kritiken mot Smålandsgran efter att det har framkommit att tusentals granar felmärkts som jag skrev om förra veckan (vilket bland annat lett till att Plantagen brutit samarbetet). Föreningen Medveten Konsumtion har uppmärksammat julgransfrågan, och slagit fast att vill man ha en riktig gran så ska den vara Krav-märkt och odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. En plastgran är dock ett bättre val än en riktig – förutsatt att den behålls i minst 16 år. (Känner mig nöjd här med att vår plastgran är inne på sitt 21:a år, och alldeles säkert håller i många år till.)
3. När ställs krav på kommunerna? En grej jag grottat ner mig lite extra i under hösten tack vare ett projekt jag håller på med är kommunernas roll i klimatkrisen. Sverige har skrivit på Parisavtalet och Sverige har en klimatlag, men eftersom vi har kommunalt självstyre är det väldigt mycket upp till varje kommun att lägga ribban för sitt klimatarbete. Dessutom har olika kommuner extremt varierande ekonomi, vilket gör att en del kommuner har svårt att finansiera omställningen. Nu kom en ny rapport som visar att bara 55% av alla kommuner ställer höga klimatkrav på sina upphandlingar – vilket inte är optimalt, eftersom offentlig sektor släpper ut över 23 miljoner ton CO2 om året. Att börja ställa krav kan dessutom ge snöbolllseffekt.
4. Rekord i förnybar el. Det byggdes så mycket satsningar på förnybar el i år att effekten motsvarar 300 kärnreaktorer. Och det är bara början, visar IEA:s uträkningar. Samtidigt stänger Tyskland ner sina sista kärnkraftverk. I Sverige kommer inom kort ett beslut i den infekterade frågan om slutförvaring av Sveriges kärnavfall – redan 27 januari utlovar miljö- och klimatminister Annika Strandhäll besked. Något som kritiserats, så forskning visar behov av mer utredning.
5. Fysikpris för klimatmodeller. Årets Nobelpris har delats ut, och fysikpriset gick till Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann för deras klimatmodeller kan förutsäga vad som händer när koldioxidutsläpp ökar på växthuseffekten. Svts vetenskapsreporter Johan Bergendorff har skrivit en intressant text om världens dövhet inför forskarnas arbete.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Pingback:Inredningsnyheter v.49/2021 - Trendenser
Kan tyvärr ej läsa artikeln pga låst men har tänkt i liknande banor själv. Kan förstå att man (även jag) vill ha värme, sol och avkoppling, men det är samtidigt ingen mänsklig rättighet att få en årlig charterresa och även om kylan är ett minus med Sverige har vi å andra sidan rinnande vatten, hela trottoarer och fri vård. Förstår att inte alla har denna möjlighet (men fler än man tror) men tror det skulle vara mycket sundare ur flera perspektiv att istället gå ner i tid på jobbet och lägga summan som läggs på Thailandsresan portionerad ut över året och öka vardagslivskvalitén. Så gör vi och det känns så bra ur flera perspektiv.