Dags för 2021 års sista hållbara svep, nu blir det ett juluppehåll för nyhetssammanfattningar tills i januari.
Apple gör en helomvändning
Self-service repair på tapeten. Det här är faktiskt en månadsgammal nyhet, men som jag helt missat i flödet – ursäkta om det känns som skåpmat för några av er. Men det här är en lite för viktig grej för att ignorera. Teknikbolaget Apple har ju liksom gjort sig kända för att göra snygga, smarta produkter – men som är hopplösa när det gäller lagningar och hållbarhet. Ladduttagen byter modell, saker går lätt sönder och det lilla man kan laga (via auktoriserade företag) kostar skjortan.
Kanske blir det ändring nu? I november meddelade nämligen Apple att man kommer att göra både reparationsmanualer och reservdelar tillgängliga för allmänheten med start i början av 2022! Först ut är iPhone 12 och 13, som vi kommer att kunna byta display, batteri och kamera (som köps via en self servie repair-webbshop) på.
Hur kommer denna helomvändning sig? Well, inte ens Apple är immuna mot konsumentmakt och krav på hållbarhetstänk. Men sen är det också en man vid namn Kyle Weins vi har att tacka för detta. Weins grundade iFixit, en slags wikipedia för tech-reparationer, efter att ha kämpat sig igenom att reparera en iBook 2003. Ifixit funkar så att vem som helst kan skriva en manual för hur man reparerar en produkt, och man kan också förbättra/rätta andras manualer. Ifixit-teamet har också pillat sig igenom varenda Apple-produkt bit för bit, vilket gör att Apple nu är det första teknikbolaget som faktiskt har open source-manualer till alla sina produkter (något Apple alltså kan ta noll kredd för själva).
Att Apple nu faktiskt satsar på att möjliggöra reparationerna själva är en stor grej, vilket också Kyle Weins betonar på Twitter. Låt oss hoppas att reservdelar, reparationsmanualer och kanske till och med hjälpsam lagningssupport blir standard i framtiden?
Veckans 3 SoMe-tips
Denna vecka blir det lite av ett fast fashion-tema, och jag vill uppmana alla att skumma igenom kommentarsfälten också för att få en så nyanserad bild som möjligt.
1. Om fast fashion #1. @rebecca.beige skriver om konsumentmakt och social hållbarhet.
2. Om fast fashion #2. @johannaleymann.se skriver om produktionsvolymer i ett öppet brev till Lindex, KappAhl och Gina Tricot.
3. Om fast fashion #3. @isabellemcallister visade för några veckor sen upp en video från en klädfabrik och funderade kring innehållet.
Veckans läs-tips: ”Marknaden kan bättre än så här”
Kina. Men Sverige då? Kommunikationsstrategen Fredric Thunholm har skrivit en otroligt bra text i Affärsvärlden som alla bör läsa.
Om människor i Sverige köper mindre av ofattbart billiga varor som produceras under vidriga förhållanden, så kommer det leda till bra saker. Inte nödvändigtvis i nästa kvartalsrapport från Biltema eller i Rustas rörelseresultat 2022. Men totalt sett, över tid
Veckans 4 snabba nyheter
1. Camino öppnar arkivet. Kloka magasinet Camino är numera helt digitalt, och från med nu är dessutom arkivet helt gratis för alla att gå loss i utan att man behöver en prenumeration. Viktigt, generöst och ett bra sätt att bidra till omställningen förstås – att sprida kunskap. Men pengar behövs förstås ändå, så har man möjlighet är det fint att stötta Caminoredaktionen med donationer via swish eller Paypal bland annat, så att mer hållbarhetsjournalistik kan produceras. Läs mer om hur vi kan hjälpa till här – och här finns arkivet.
2. Svenskar bäst (värst?) på inredning. Samsung har gjort en undersökning av svenskarnas och våra nordiska grannländers inredningsvanor. Det visar sig att Sverige är bäst – eller kanske vi ska säga värst – på inredningskonsumtion. Nästan var tredje svensk lägger mer än 10 000 kronor om året om inredning, och allra flitigast konsumenter är unga vuxna i åldrarna 25 till 34 år. Samtidigt – Myrorna får in 20 ton avlagda möbler och prylar. Om dagen.
3. Historisk utsläppsminskning. I veckan släppte Naturvårdsverket den officiella statistiken över Sveriges utsläpp och slog fast att 2020 innebar historiska utsläppsminskningar – 8,9% för att vara exakt. Det ligger i linje med klimatmålen (Sverige ska sänka sina utsläpp med 6-10% per år) – men eftersom vi aldrig varit i närheten av att nå såna minskningar förut är det förstås framför allt en pandemieffekt. Svts Erika Bjerström analyserar siffran.
4. Blandad nomineringskompott. RUM har utsett de nominerade till Swedish Design Awards by RUM 2022, och kategorierna är Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Inredningsdetalj, Årets Designer, Årets Uterum och Årets hållbarhetspris. För lite mer än ett år sen skrev jag ett instagraminlägg om designpriser, där jag ifrågasatte uppdelningen i designpriser å ena sidan och ett hållbarhetspris å andra sidan. Ska man ens kunna bli nominerad till ett designpris utan att tänka hållbart? Uppenbarligen har inte mycket hänt på det här året, det märks på RUM-nomineringarna. Ett slående exempel är kategorin Årets Arkitektur, där fantastiska Sara kulturhus i Skellefteå (som byggs av träd från regionen, med solceller på taket och återbruk i stort och smått) är nominerade sida vid sida med konsthallen Liljevalchs+ som byggts i betong (”the most destructive material on Earth”) och som dessutom läcker vatten. Det går naturligtvis att tycka att Stockholms nya landmärke på konstscenen är snyggt, luften är fri – men ska vi verkligen prisa design som inte verkar ta hänsyn till planeten?
(PS – för den som vill hylla den som hyllas bör är det prick nu möjligt att nominera arkitekturprojekt som banar väg för minskad klimatpåverkan till ACAN Sveriges Tänk om-pris! Läs mer här.)
Veckans nätfynd: Zhanna Kadyrova
Återbrukskonst. Inte på något vis färskt, detta – men tack vare Amanda Borneke fick jag nys om ukrainska konstnären Zhanna Kadyrova som gjort ”kläder” av kakel. Jag föll pladask för detta fina, och ville bara dela med mig. Här finns en artikel om Zhanna strösslad med bilder på fler plagg – som också fotats i lika perfekta miljöer. Litet tittgodis så här i juletid!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Bra svep med många bra nyheter inom olika områden.
Ser fram emot kommande nyhetssvep.
Alltså artikeln från Fredric var en av de bättre jag läst om konsumtionens baksida! Tack för ännu ett givande svep!