Förra veckan blev det inget svep eftersom jag var på vift norrut för att hälsa på min mamma, så veckans svep är lite av en mix mellan nytt och nästan nytt. Håll tillgodo!
Vi värmer våra hus med bränd plast
Återvinningsbluffen. Nyligen skrev DN en väldigt intressant artikel om Sveriges hantering av plastavfall. Bland annat kan man läsa att mindre än 10 procent av all insamlad plast återvinns, resten bränns – och orsakar 6% av Sveriges utsläpp. I våra värmeverk fasas de fossila bränslena ut enligt plan, men istället ökar förbränningen av plast – och utsläppen från avfallsförbränning har trefaldigats de gångna 20 åren. Vi ersätter alltså ett problem med ett annat. Sverige importerar till och med sopor att bränna upp, och är inte mer nogräknade än att 20-40% av importsoporna består av just plast.
Göran Finnveden, som är professor på KTH, säger bland annat i DN att plasteldning är en vinstaffär: ”Om du tar olja och gör plast av den och sedan eldar upp plasten, då slipper du både energiskatt och koldioxidskatt”.
Läs gärna hela texten!
Veckans 3 SoMe-tips
1. Om att utmana sig själv att laga. Skavank-Queen Isabelle McAllister är briljant på instagram just nu, och jag vill gärna tipsa om hennes peppiga lagningsinlägg som inspirerar till tusen. Har du någon minut till, läs gärna detta inlägg om good enough och tallriksmodellen.
2. Om secondhand och att våga fråga. Medveten i stan-Annika slår ett slag för att våga fråga om vi kan få köpa något begagnat av andra (inklusive smink!). Jag håller så med, både om att våga fråga och också att våga erbjuda! I helgen var jag och familjen bortbjudna på middag och över min klänning hade jag en kaftan som jag fått ärva av en ex-förlagskollega. Hon bar den när hon var gravid och jag gav henne komplimanger för att hon var så fin i den. När hon fött var hon – förståeligt nog – ganska trött på plaggen hon burit med magen, och vågade fråga om jag ville ärva den (trots att vi absolut inte är nära kompisar). Det ville jag så klart! Så – våga fråga, åt båda håll!
3. Om kärleken till det udda. Fanny Hofling är en loppisfyndare av rang, och jag tyckte detta inlägg kring bestick var så fint! Hon skriver om hur hon inte har något behov av att alla bestick ska vara lika, tvärtom var det mysigt att som liten ha en sked för risifrutti, en för glass och så vidare. Att omfamna det udda är ju också ett sätt att nöja sig istället för att sträva efter perfektion tänker jag.
Veckans klimataktion: Stoppa Överfisket!
Stoppa fossilreklamen! Ofattbara 90% av världens fiskebestånd är antingen maximalt fiskade eller redan överfiskade. Vi behöver ställa om fisket så att det blir småskaligt, vilket inte borde vara ett problem eftersom 90% av alla människor som försörjer sig på fiske redan jobbat småskaligt. Det är också det småskaliga fisket som bäst bekämpar hunger, och det är jämställt – 50% av alla som jobbar inom småskaligt fiske är kvinnor. De få storskaliga aktörerna överfiskar, bottentrålar och förstör den biologiska mångfaldagen i haven mer än klimatförändringarna. Den här veckan passar vi alla på att skriva på för ett förändrat fiske, visst?
Veckans 5 snabba nyheter
1. Årets matbluff. Konsumentföreningen Äkta vara låter varje år konusmenter rösta fram Årets matbluff, och denna gång ”vann” Arla för sin Netto noll klimatavtryck-kampanj, som också kritiserats av bland andra Greenpeace och Konsumentombudsmannen. Det är första gången antipriset Årets matbluff går till ett företag som använt vilseledande marknadsföring, och det blev en storseger – Arla fick 30% av alla röster. (Och problemet är alltså att Arla får det att framstå som att mjölk inte har något klimatavtryck,
2. Norge håller liv i oljan. I veckan som gick beviljade Norges statsminister Jonas Gahr Støre och hans regering 53 nya oljelicenser till fossilindustrin, trots att det går emot alla typer av klimatmål. Vad i hela friden pågår, Norge?
3. Gamla kläder blir 3D-printade skor. Varje år importeras 40 miljoner (!) skor, alltså fyra par per svensk. De flesta produceras på ett klimatbelastande sätt. Samtidigt köper vi mängder av billiga fast fashion-plagg som kasseras efter i snitt sju användningar. Sole Theory är ett företag som ville lösa två problem i ett, och har nu lyckats 3D-printa ett par skor med rivna textilier som råvara. Det är en omständig process och vid något tillfälle behöver lite polyester tillsättas, men klimatbelastningen kan ändå minskas med upp till 95% per sko. Här kan man läsa mer!
4. Rävjägarn är Årets Miljösvensk! Tidningen Fokus har utsett Gustav ”Rävjägarn” Bergström till Årets Miljösvensk för hans strid för byggnadsvård och bevarande och mot slit-och-släng-samhället. Välförtjänt! Följ Gustav på instagram, och för den med en Fokus-prenumeration finns en intervju med honom här.
5. Marbodal släpper konceptet Re:New. Kökstillverkaren Marbodal har gjort en Sifoundersökning som visar att 68% är villiga att bara byta luckor, knoppar, handtag etc, istället för att helrenovera köket. Därför lanserar nu också Marbodal konceptet Re:New som låter Marbodalkunder uppdatera sina befintliga kök efter behov istället för att köpa ett helt nytt. Att byta enbart luckan istället för att sätta in ett helt nytt skåp sänker klimatpåverkan med 61% enligt data från IVL. (Men tips, att lacka om befintliga luckor är ännu bättre förstås.)
Veckans titt-tips: Elbil från 1909
Jay Lenos klenod. Saker jag inte visste förrän häromdagen: elbilen är ingen modern uppfinning. Redan i början av 1900-talet fanns det elbilar med en räckvidd på ungefär 8 mil. År 1901 var 38% av alla bilar i USA elbilar, 40% var ångdrivna och bara 22% gick på bensin. (Idag är mindre än 1% av alla bilar i USA eldrivna – men kurvan går snabbt uppåt.) Kvinnor var drivande bakom elbilsköpen redan då, eftersom de var renare, tystare och mer lättkörda. Många trodde att elbilen skulle dominera, men när Ford började massproducera sin billiga T-Ford 1912 så dalade elbilens popularitet eftersom den var betydligt dyrare. Dessutom kom oljeboomen i Texas på 1920-talet som ledde till billig bensin. På 1930-talet var elbilen i princip borta helt.
Tänk … om det aldrig hade hänt. Tänk om elbilen istället hade fått slå ut fossilbilen redan för 120 år sedan. Hur hade vårt samhälle sett ut då? Klimatkrisen? Gamle talk show-hosten och bilnörden Jay Leno äger en Baker Electric från 1909 som fortfarande går att köra, och det är faktiskt väldigt fascinerande! Se klippet ovan.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!