Förra veckan blev det inget svep, arbetstiden räckte inte riktigt till. Svepinläggen är bland de roligaste jag gör, men också de mest tidskrävande – och vissa veckor finns inte den tiden. Desto matigare svep denna vecka!
Fem år har gått – mindre än 10 kvar
Idag är det prick fem år sedan Parisavtalet slöts. Då lovade världens länder att uppvärmningen skulle hållas under 2° jämfört med förindustriell tid, något som man bara ett par år senare reviderade till att målet måste sättas redan vid 1,5°.
Så hur går det? Inte så bra. Vi har redan passerat 1,2° grader, och för varje dag vi väntar måste utsläppskurvorna vända allt brantare nedåt för att vi ska hinna nå målen i tid. Åren 2015 (då avtalet slöts) till 2019 ökade utsläppen allt mer, och inte ens en pandemi köpte oss tid trots att det kändes som att ”allt stannade”.
Världens utsläpp beräknas minska med 7% i år till följd av corona, men om utsläppen går upp igen efter vi fått bukt med viruset så kommer effekten av denna tvärnit bara bli att vi hindrat uppvärmningen med 0,01 grader. Och fortsätter vi på nuvarande utsläppsnivåer kommer uppvärmningen att landa på 3,2° – långt mer än vad som är hanterbart för mänskligheten. Samtidigt släpper Våra barns klimat en Novusundersökning som visar att bara hälften av svenska barn i ålder 12–18 år tror att vi kommer att lösa klimatkrisen.
Ursäkta en deppig inledning på svepet, men det tål att påminnas om hur bråttom det är, hur mycket som står på spel och vilka vi ska lämna över den här planeten till. Med tanke på allt ovanstående gör det mig rent ut sagt vansinnig att världens ledare öst stödpengar över bland annat fossilindustrin under pandemin, medan vi hade kunnat vända klimatkrisen tio gånger om med samma pengar. (Ja, det stämmer – vi pratar mer om detta i Plan B-avsnittet om pengar.)
Fridays for future har startat en global namninsamling, #FightFor1PointFive, som jag tycker alla ni som läser detta ska klicka er in och skriva under, det tar bara sekunder. Visa världens ledare att det finns en opinion för en kraftfull klimatpolitik. Innan det är försent.
Veckans 4 SoMe-tips
1. Begrepp att ha koll på. Jag gillade denna sammanställning som @chicksforclimate delat, där man skiljer på ”etisk konsumerism” och ”konsumentaktivism”. Viktig skillnad tycker jag, eftersom vi lätt får intrycket att bara vi shoppar rätt saker så löser sig allt.
2. Köp rätt julgranar. @hallbarasaran har så många bra inlägg just nu, och delar med sig av bra fakta i vart och varannat inlägg. I detta inlägg skriver hon om julgranar och vad som är det bästa valet ur hållbarhetssynpunkt.
3. Reklamationsdiskussion. Cecilia Blankens skriver ett intressant inlägg om reklamationer av näst intill perfekta varor. Hon skriver förstås ur producentens perspektiv som grundare av skomärket Blankens, men hon lyfter många viktiga poänger. Om vi reklamerar produkter för minimala defekter så skapas inte bara en kedja av onödiga transporter etc, utan också lager av reklamerade varor som är fullt funktionella men anses ”utdömda” av konsumenten. Vad ska hända med dem?
4. Klass och klimat. @fairfashionistafilippa har skrivit ett otroligt viktigt inlägg om att det inte är svårt att vara klimatsmart om man inte har pengar – man har helt enkelt nite något val. En viktig aspekt att ta med sig, inte minst med tanke på Oxfams nya rapport (mer om den längre ner).
Kritiserad skogsutredning
I måndags släpptes regeringens skogsutredning som januariavtalet beslutade om. Bakgrunden till den är att den svenska skogen länge varit omdebatterad på många sätt, bland annat för att naturvård och produktion hamnar på kollisionskurs och för att skogsägare ibland hamnar i kläm när lagar och regleringar är för otydliga. Så långt allt väl – det är ju bra att det görs försök att förbättra den här situationen.
Miljöorganisationerna är dock inte superglada över resultatet, och framför allt inte över förslaget att naturvården ska bygga mer på frivillighet från skogsägarna – något som man befarar inte kommer att fungera. Även avskaffandet av nyckelbiotoper kritiseras (något som jag nämnde i förra veckans svep också). Här finns WWFs svar på utredningen att läsa och här finns Naturskyddsföreningens. Dessutom kritiserar även skogsägare resultatet, vilket man kan läsa mer om i DN.
Men allt är inte negativt i utredningen. Där finns också en satsning på 14 miljarder kronor för att skydda ett 100 mil (eller 525 000 hektar) fjällskog helt från skogsbruk, för att bevara den unika skogsmark som finns där. Det finns också en idé om att inrätta ett vetenskapligt råd för biologisk mångfald. Frågan är om det goda väger upp det dåliga?
Veckans tips: Gretas DN
Ingen missade väl ”Gretas DN” förra helgen? Den verkar ha sålt slut i rasande takt, men finns att läsa gratis på nätet för alla. Beslutet att låta en aktivist få (viss) kontroll över oberoende media har förstås rört upp en del känslor, och här berättar DNs Peter Wolodarski varför han valde att göra detta.
Störst uppmärksamhet däremot fick kanske annonserna. Många annonsörer tog chansen att framföra hållbarhetsbudskap, vilket med rätta fått kritik. Ta Coca-Cola som exempel, som stolt berättar om sitt hållbarhetsarbete i en annons – samtidigt som det slås fast att de hör till de tre värsta plastnedskräparna på planeten.
Än mer kritik fick BMW för sin skrytannons där budskapet ”Världens bästa bilmärke för klimatet” meddelas på ett plakat misstänkt likt Gretas eget. ”Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att illustrera hållbarhetskrisen” säger Greta själv, och Greenpeace gör en snygg granskning av BMWs greenwashande budskap.
Veckans 6 snabba
1. Paraffinljusen fortsätter att sälja. Miljömärkning Sverige har gjort en undersökning som visar att bara en av tre butiker planerar att fasa ut sina fossila paraffinljus ur sortimentet, trots att vi skulle spara in utsläpp motsvarande 67 000 bilar om vi bytte ut alla paraffinljus som svenskarna tänder på ett år mot stearin istället. Här borde väl större krav ställas på handeln, right?
2. Miljöhjälte bland Svenska hjältar. Den 17 december äger Svenska hjältar-galan rum, och i år prisas Petra Wadström som Årets miljöhjälte. Petra har uppfunnit något som kallas Solvatten, en innovation som renar dricksvatten med hjälp av solenergi. Tack vare hennes uppfinning kan 400 000 människor i 40 länder varje dag rena sitt vatten och dessutom på ett miljövänligt sätt.
3. Svensk klimatojämlikhet. Oxfam har släppt en ny rapport som visar att de 10 rikaste procenten i Sverige släpper ut 4 gånger mer än de 50 procenten med lägst inkomst– samtidigt som de med sämst ekonomi minskar sina utsläpp mest. De med lägst inkomst släpper ut omkring 4 ton koldioxid per person och år, och då ska man veta att vi alla ska ner till 1 ton per person och år. Den rikaste procenten? 43 (!) ton koldioxid per person och år! Läs Oxfams intressanta debattartikel här.
4. Andra AP-fonden slutar investera i fossilindustrin. Det rör på sig i finansvärlden (äntligen)! När vi förra veckan släppte vårt poddavsnitt om pengar var det bara 1:a AP-fonden som tagit steget bort från fossila pengar. I förrgår kom beskedet att även 2:a AP-fonden gör detsamma. Men än är jobbet inte över – skriv på uppropet för fossilfria pensioner!
5. Inga mer textilier i soporna. Svenskarna köper ett nytt plagg i veckan, och slänger omkring 8 kilo textilier i hushållssoporna varje år. Men nu ska slit-och-släng-konsumtionen åtminstone få ett lyckligare slut, när ett producentansvar ska införas och omkring 7400 företag blir ansvariga för att bekosta ett rikstäckande insamlingssystem för textilier. Kostnaden på närmare 300 miljoner kronor tros hamna på oss konsumenter – vilket skulle motsvara ett påslag på 23 öre för en t-shirt.
6. Boozt stänger av kunder. Webbshoppen Boozt har redan sedan tidigare bannlyst 9000 kunder för orimligt mycket returer, och nu ryker 4000 till. Det motsvarar bara 0,25% av alla Boozts kunder – men denna lilla klick har utgjort 15% av Boozts alla returer. Genom att blocka dessa kunder har företaget sparat in behovet av 130 lastbilar och sänkt koldioxidavtrycket från returerna med 25%. Well done – fortsätt i samma anda! (Tex genom att skippa fri frakt och hysteriska reor à la ”Red Weekend” – två saker som skapar fler ogenomtänkta köp, och returer.)
Avslutningsvis …
The Guardian skrev i veckan om att världens alla konstgjorda material (plast, betong, asfalt, tegelstenar och så vidare) numera väger mer än ALL biomassa på hela jordklotet. Bara mängden plast på planeten väger mer än alla landlevande och vattenlevande djur tillsammans. I genomsnitt ansvarar varje människa på jorden för att det produceras konstgjorda material motsvarande sin egen kroppsvikt – varje vecka.
Är detta inte helt vansinnigt?
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Vilket bra inlägg!
Vad bra att du tycker det!
Tack för intressant och tankeväckande inlägg!
Vad fint att du gillade det!
Det är dett jättebrainlägg. Jag skulle uppskatta om du istället publicerade fler och kortare inlägg. Då orkar man läsa igenom allt mer noggrannt.
Hej Ellen, vad roligt att du gillar inlägget! Förstår att ett kortare format kan vara skönt, men för mig passar det bättre att skriva lite mer sällan och istället lägga mer tid, research och energi på varje inlägg. Förstår att jag säkert riskerar att tappa några läsare på vägen men hoppas att jag vinner några nya som tycker om att få mycket information samlad istället. 🙂