Helgens svep kommer NU, en smula försenat eftersom det var en massa andra inlägg som skulle ut först. Köbildning, helt enkelt.
Gruvan i Gállok – ett omdiskuterat beslut
Gruvan som alla pratar om. Förra veckan gav regeringen klartecken till Beowulf Mining för en ny gruva i Kallak (eller Gállok som det heter på samiska) utanför Jokkmokk. Beslutet har väckt enorma diskussioner, eftersom Länsstyrelsen redan hade sagt nej, eftersom såväl samer som miljörörelse protesterat kraftfullt och eftersom till och med Unesco har uttalat sig negativt om planerna eftersom man anser att de hotar världsarvet Laponia.
Vad är problemet då? Rätt många faktiskt.
- Samernas rättigheter åsidosätts. Enligt internationell rätt har urfolk rätt att lägga veto mot den här typen av exploatering av mark. Men eftersom Sverige vägrat ratificera FN:s urfolkskonvention ILO 169 så har man skapat sig ett bekvämt kryphål.
- Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson har hänvisat till klimatomställningen som skäl för att bevilja gruvan. Men just denna gruva handlar om järnmalm, som inte ger någon klimatnytta och som inte är avgörande för omställningen. Gruvor resulterar däremot i stora utsläpp – så effekten blir sannolikt den motsatta. Dessutom innebär gruvor stora miljöproblem.
- Gruvan ska ge jobb, sägs det. Och ja, det stämmer förstås – men det handlar om en period på 14 år, och det finns inte heller några garantier för att det är Jokkmokk-bor som anställs. Många internationella bolag har inrest personal, och istället kanske Jokkmokk bara står med kostnaderna för att hantera detta kortlivade projekt.
- Mängden järnmalm i Kallakgruvan är liten, relativt sett. Beowulf Mining beräknar att det finns 132 miljoner ton järnmalm med en järngrad på 27,8% i Kallak, men Sverige har redan gott om järngruvor (vi producerade närmare 90 miljoner ton bara under 2020) och i Kirunagruvan är järnhalten hela 70%. Väger man nackdelarna med detta projekt mot vinningarna (alltså icke-nödvändig järnmalm med låg järnhalt) så borde det inte vara svårt att avslå ansökan.
- Och slutligen – DN har nu avslöjat misstänkt jäv, bjudresa och partiska handläggare kring beslutet.
Hej regeringen, vad i hela friden håller ni på med?
Veckans 3 SoMe-inlägg
Denna gång blir det tre minilektioner i saker vi alla borde ha koll på – tack alla ni folkbildare som lägger tid på att göra fakta lättillgänglig och begriplig!
1. Om planerat åldrande. När jag skrev ett inlägg om att forskarna nu faktiskt satt konkreta siffror på hur mycket vi kan konsumera (3 nya plagg om året, ny teknik högst vart 7:e år) så reagerade många på att dagens teknikprylar som smartphones inte håller så länge. Och det stämmer ju oftast, ”tack vare” ett vidrigt fenomen som kallas planerat åldrande. Om detta har Evelina/@earthwanderess skrivit ett toppenbra och pedagogiskt inlägg som kan vara bra att läsa för att veta hur detta funkar.
2.Om skeva renoveringsregler. Visste du att du får ROT-avdrag på att byta ut fullt fungerande fönster mot nya ”engångsfönster” – men inte om du istället väljer det betydligt klimatsmartare alternativet att låta renovera dina befintliga fönster? Japp, så skeva regler har vi, att vi uppmuntras till resursslöseri. Om detta, och andra sjuka regler, har Josefina/@ruckel_och_rodfarg skrivit ett toppeninlägg. Varsågoda att förfasas här.
3. Om skillnaden på minimilön och levnadslön. Skoföretaget Kavat har hamnat i blåsväder den senaste veckan efter Uppdrag Granskning i Svt som avslöjade att arbetare i företagets fabrik i Bosnien inte kan leva på sina löner (bland annat). Johanna/@johannaleymann.se har sammanfattat kritiken i ett inlägg, men har också gjort ett faktainlägg om skillnaden på minimilön och levnadslön som är väldigt bra att läsa.
Veckans boktips: Klä barnen
Slow Fashion för kids. Måste ju tipsa om denna bok som strax kommer ut och går att förbeställa redan nu – Klä barnen! Det är min gamla Klimatklubben-kollega Johanna Leymann som skrivit den tillsammans med min nya Klimatklubben-kollega Jennie Dahlén (som just nu jobbar som projektledare hos oss) som återigen skrivit bok tillsammans – de har ju också skrivit boken Slow Fashion ihop tidigare. Så fin, så bra, så välbehövlig – slå till, vettja!
Veckans 7 snabba nyheter
1. Kollektivtrafiken har ökat mest i pris. Den senaste tidens skenande bränslepriser har lett till upprörda debatter och regeringen har kommit med förslag om sänkta bränsleskatter och stöd till alla bilägare. Det visar sig dock att sett över tid har kollektivtrafiken ökat betydligt mer i pris, hela 139% under 2000-talet (jämfört med +70% för bensin och +100% för diesel). Det visar Konsumentprisindex som SCB just publicerat, omskrivet exempelvis här. Samtidigt visar det sig att bensindebatten är lite skev. Att backa kollektivtrafikåkarna ekonomiskt skulle alltså inte bara gynna omställningen utan också vara en rättvisefråga.
2. Betongskrapa nytt landmärke. Brf Spira byggs just nu på Drottninghög i Helsingborg, ett område som är stadens stora välfärdssatsning och ett led i att bygga en smartare och mer hållbar stad. Drottninghög var det första miljonprogramsområdet i Sverige och håller på att omdanas till att bli ett omställningsområde. Bra och viktigt! Men lite fundersam när man får pressmeddelandet om den nya byggsatsningen – som grundar sig på en betongstomme i 16 våningar. K-Prefab säger förvisso att de gör ”miljömässigt hållbara betongstommar”, men det är också all information man får kring dem.
3. Nytt förslag om konsumtionsmål på gång. Nästa vecka planeras ett nytt förslag läggas fram för regeringen som tagits fram av miljömålsberedningen och där alla åtta riksdagspartierna är eniga (!). Målet är att få ner utsläppen från svenskars konsumtion till netto noll 2045. Eftersom förslaget är det första i sitt slag som inte bara räknar på inhemsk konsumtion (60% av svenskarnas konsumtionsutsläpp sker utomlands) så blir Sverige förmodligen först i världen med detta. Bra!
4. Varning utfärdad. Klimatpolitiska rådet har presenterat en rapport som tydligt visar att Sverige måste öka omställningstakten rejält. Rimligt, med tanke på att vi har mindre än åtta år på oss att nå Parisavtalet.
Veckans sajt-tips: Klimatkollen
Kolla din kommun! Genom Klimatklubben har jag varit inblandad i ett spännande projekt det senaste halvåret, och nu har det sett dagens ljus! Klimatkollen är ett verktyg som gör att alla vi medborgare i Sverige kan få en snabbkoll på hur utsläppsminskningarna faktiskt går i våra hemkommuner, jämfört med Parisavtalet. (Hint: Inte tillräckligt fort.) Klimatkollen synliggör glappet mellan vad som krävs och vad som görs, kan man säga.
I Parisavtalet finns det något som heter artikel 12, som handlar om alla medborgares rätt till information om klimatet och delaktighet i processen. Vi har alltså rätt att få veta hur det går, varför det inte går fort nog och hur vi själva kan bidra till omställningen. Men hur många av Sveriges kommuner gör egentligen detta?
Ett helt gäng aktörer har gått ihop för att skapa Klimatkollen.se. Initiativtagare är Klimatbyrån och Våra barns klimat som sedan samarbetat med WWF, klimatteknik-bolaget ClimateView, digitaliseringsföretaget Iteam, investarbolaget Argand Partners, Klimatklubben och WeDontHaveTime.org.
In och kika vettja, hur går det för just din kommun? Och dela gärna resultatet, för målet med Klimatkollen är att vi ska få till en mer faktabaserad klimatdebatt i samhället.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!