Dagens hållbara svep författas på ett tåg mellan Göteborg och Stockholm – bara ett av alla skäl till att jag älskar tåget. Jobbar sällan så bra som där!
Sverige först i världen med mål för minskade konsumtionsutsläpp (hoppas vi)
Ett historiskt förslag. I veckan kom äntligen en positiv nyhet på klimatfronten! Sverige kan bli först i världen med att sätta mål för att minska de konsumtionsbaserade utsläppen, vilket i så fall skulle innebära att de utsläpp som Sverige orsakar globalt (genom att vi tex köper saker som produceras med kolkraft i Kina) inkluderas i våra klimatmål.
Det här är ingen liten grej, eftersom minst 60% av Sveriges utsläpp sker utomlands, enligt Naturvårdsverket. Det har varit rätt bekvämt för oss, eftersom Sverige kan slå sig för bröstet för att vi ligger i framkant med att sänka våra nationella utsläpp – medan vi i själva verket bara exporterat dem utomlands.
Det ska sägas att det här här är ett förslag från miljömålsberedningen som sedan regeringen måste tillsätta en utredning om styrmedel kring. Sen ska den utredningen ut på remiss och sen bli en proposition i riksdagen där en majoritet måste rösta för den. Med tanke på att vi har val i höst så kan det ju också bli regeringsskifte innan detta är klart, vilket är en osäkerhetsfaktor. Alla partier är just nu med på detta och det ökar chanserna för att det kommer att bli verklighet till slut, men hur högt det prioriteras och snabbt det genomförs kommer förstås också att avgöras av vilka som sitter vid makten och hur deras agenda ser ut.
Som medborgare måste vi alltså rösta för klimatet i höst och gärna också fortsätta höja våra röster för att det här är något vi vill ha. Men, på det stora hela är detta ändå en positiv nyhet och ett tecken på att Sverige kanske kan börja testa på ledartröjan i olika klimatfrågor äntligen.
Veckans 3 SoMe-inlägg
Denna vecka blir det ett slags system-tema på tipsen – om individen, relationerna och kontexten.
1. Om skam och bekanta. Isabelle McAllister och Anna Branten pratar så bra om att ta snacket, adressera skam och skammande och hur man ska hantera vänner och bekanta som inte tar klimatkrisen på allvar i senaste avsnittet av Förnyarna (57 – Magkänsla). Lyssna gärna!
2. Om rättvisa och rasism. Kloka Gurgin skriver väldigt bra och rakt på sak om att vi måste förstå att klimatkrisen hänger ihop med andra systemfel, och att vi måste adressera dem alla för att få ordning på världen.
3. Om kontext och individen vs systemet. Lite på angränsande tema har Sophia Schyman skrivit ett otroligt bra inlägg om att det är svårt för oss som individer att uppnå tillräcklig förändring så länge kontexten är som den är. Exempelvis att vi kastade mycket mindre på 1950-talet än idag och flög mycket mindre på 1990-talet än idag – trots att kunskapsnivåerna var lägre. Däremot var kontexten annorlunda. Läsvärt!
Veckans titt-tips: Natursköna tågresor i världen
Tåginspo! Den här inspirerande serien på UR Play är väl värd att titta på för den som behöver lite pepp inför att ställa om från flyg till tåg. Så vackra sträckor! Visst, för oss svenskar är inte alla helt tillgängliga (att åka en vacker tågsträcka i Kanada blir ju tex svårt utan att flyga dit först), men njuta via skärm går ju och så kan vi börja med att beta av de mer lättillgängliga resorna som Norge och Schweiz.
Veckans 7 snabba nyheter
1. Arkitekturpriser på gott och ont. Häromdagen delade ACAN (Architects Climate Action Network) ut sitt hållbarhetspris Tänk Om, och det gick till Plockhugget. Saxat ur motiveringen (hela går att läsa här):
Plockhuggets modell är inspirerande både som tanke och praktik och applicerbar på andra naturbruksmetoder bortom skogsnäringen. Därmed representerar Plockhugget exakt den uppskalbarhet som vi behöver se mer av. Plockhugget bidrar till normförflyttning genom att lyfta och praktisera ett nytt perspektiv på virkesproduktion i förhållande till skogens naturvärden. För att trä ska kunna anses vara ett hållbart material är ett hållbart skogsbruk en förutsättning och Plockhugget visar på ett sätt att åstadkomma just detta.
Grattis Plockhugget! Samtidigt, i ett annat arkitektuniversum där det inte råder någon klimatkris utan allt är business as usual, delades det prestigefyllda Kasper Salin-priset ut till Wingårdhs arkitekter för Filborna vattentorn. Ett vattentorn i betong som dessutom läckte 700 liter vatten per dygn i höstas. Jag vet inte var jag ska börja.
2. Hyber Pre-Played. Hyrföretaget Hyber som hyr ut barnkläder, barnvagnar och annat barnrelaterat har släppt en hyrkollektion med lappade barnkläder i samarbete med lagningsexperten Jennie Dahlén. Tanken bakom Hyber Pre-Played är att förlänga livet på hyrkläder som börjar bli slitna, genom att laga dem med material från uttjänta plagg. Kollektionen är förstås begränsad än så länge, men planen är att utöka den allt eftersom. Det här känns som en så briljant idé och också något även vanliga klädföretag skulle kunna ägna sig åt! Tänk om tex Polarn & Pyret erbjöd sina kunder att lämna in trasiga plagg till dem och sedan lagade dem så här fint och sålde dem på nytt i butiken?
3. Torvfri jord. Denna nyhet glömde jag faktiskt ta med när pressmeddelandet kom, men eftersom odlingssäsongen är i full gång vill jag ändå ta med det även om det är aningens old news. Blomsterlandet har lanserat en torvfri planteringsjord där torven ersatts av fibermull (restprodukt från pappersindustrin i samarbete med Stena Recycling). Torven tas från dikade våtmarker och släpper ut mängder av koldioxid, så detta är en dold klimatbov för oss konsumenter (som så här års storkonsumerar jordsäckar) och därför är det här en viktig produktutveckling. Leta gärna torvfri jord i vår!
4. Återbruksgalleria öppnar i Härnösand. Cirkulära konceptet ”återbruksgalleria” börjar äntligen sprida sig. Färskast är Re:Store Höga Kusten som nu öppnat i Härnösand och säljer begagnade, räddade, renoverade och återskapade produkter. Härnösandsbor – besök! Visa att satsningen var helt rätt!
5. IKEA samlar in gamla möbler. IKEA har inlett ett samarbete med Nordvästra Skånes Renhållning som innebär att IKEA-möbler samlas in på återvinningscentralen i Helsingborg för att sen fraktas till IKEA som säljer dem vidare i sin secondhandbutik.
6. Naturskyddsföreningen har renoverat. Naturskyddsföreningen sitter i ett gammalt brygger i på södermalm i Stockholm och har nu renoverat sina lokaler. Kaminsky Arkitektur fick förtroendet och bland annat har man använt återanvändbara material som kork eller plywood (för att minska mängden gips), klätt badrummen med Fibo (en vattentät produkt av trä) och mattorna är vävda av återanvända fiskenät och annat industriavfall. 100% av möblerna är återbruk, liksom armaturerna som också har ett styrsystem för ökad energibesparing. Tänk om ALLA företag resonerade så när de renoverade?
7. Stockholm får hyrelcyklar. Det här var ju inte en dag för tidigt, men äntligen får Stockholm 5 150 elhyrcyklar utspridda över staden. För 11 kronor per dygn (eller 157 kr/år) är det fritt fram att ta sig fram i Stockholm på ett fossilfritt och kul sätt. (Så bra prissättning – som en finlunch om året!) De är dessutom reklamfria, vilket känns vettigt och bra.
Vila i frid, Henning.
Henning Gillberg, grundare till lagningsföretaget Repamera och initiativtagare till White Monday (numera Circular Monday) har hastigt avlidit. Jag träffade Henning flera gånger i och med att jag dels var involverad i White Monday-kampanjen, dels hade Repamera med på Hållbara listan. Han var en otroligt fin person, så engagerad, passionerad och vänlig kring allt han tog sig för. Världen har förlorat en eldsjäl, och mina tankar går till Hennings familj och personalen på Repamera.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Tack för upplysningen om torven, det hade jag missat trots klimatglasögon sen ett par år tillbaka – nu blir det raka spåret till Blomsterlandet och gynna den här satsningen!
Men vad fint, hurra! Och jag känner likadant, det spelar ingen roll hur påläst jag är – jag lär mig ändå nya saker varje vecka. Det är en resa helt enkelt, för oss alla!