I går hade vi, efter vad som känns som 100 år av pandemi, äntligen möjlighet att ordna en klimatfrukost igen! Formexmässan pågår ju precis nu, och vi hade blivit inbjudna att arrangera en frukost om framtidens inredningsbransch med hållbarhet och klimat i fokus på stora scenen. Så fint att äntligen få ses live igen, och sen sist har ju alla dessa frågor blivit än mer relevanta förstås!

Kramkalas! Träffar ju inte Johanna Leymann lika ofta längre, så mysigt varje gång vi ses! (Alla foton: Caroline Solberg)

”Herregud, vad längesen!” Kanske vanligaste meningen jag yttrade när vi hälsade välkommen.

Detta underbara gäng i sommarskrudar! Malin/Mrs Mighetto, Elin Wallin, Emma Johansson, Anna/Mrs Mighetto och Anna Starrén.

Exakt denna känsla hos oss alla tror jag!

Frukost serverades förstås – veganska, smarriga mackor med höstkålssallad, ekologisk juice och overnight oats. Mums! Svenska bär förstås – utländska bär flygs ju in!

Olivia Rothschild var på plats.
När alla hunnit förse sig med frukost var det dags att snacka om inredningsbranschens utmaningar och möjligheter. Det är ju en så enorm bransch med stora möjligheter att göra skillnad, men också en bransch som ökar i popularitet – inte minst genom sociala medier – vilket också driver på konsumtionstakten. Det här ville vi snacka om, för hur måste framtidens inredningsbransch se ut om den ska rimma med omställningen?
Några fakta som kan vara bra att ha med sig:
- 35,7 miljoner ton avfall genererade Sverige år 2020, enligt Naturvårdsverket. Det är en ökning med en halv miljon ton sedan 2018. Samtidigt minskar mängden materialåtervinning.
- En sopbil i sekunden med textilavfall bränns eller dumpas varje dag, enligt Ellen McArthur Foundation. Dygnet runt. Året om.
- 5,6 procent har Sveriges utsläpp ökat med under första kvartalet 2022 jämfört med samma period 2021, enligt EUs statistikmyndighet.
- Ynka 3,4 procent av Sveriges ekonomi är just nu cirkulär. Genomsnittet i världen ligger på 8,6 %, enligt Circular Gap Report.
- Svenskarnas konsumtion har ökat med 60% under 2000-talet, enligt Konsumtionsrapporten 2021.
- 22% av svenskarna anger “tycker det är roligt att förnya” som skäl för att byta ut köket. Inte att det är trasigt eller att det finns ett faktiskt behov. Allt enligt Kviks Antitrendrapport 2022.
- Det går 6 begagnade soffor på en ny, och 13 begagnade kök på ett nytt – i utsläpp. Källa: Naturskyddsföreningen (läs mer här!).
- Från 2009 till 2019 – på tio år alltså – ökade konsumtionen av möbler och hushållsartiklar med 47% (mest av alla kategorier). Och hemtextil är ännu värre än branschen i allmänhet – den har ökat med 78% under samma tidsperiod, enligt Naturskyddsföreningen.
I vår förträffliga och väldigt kloka panel satt:
- Maria Lagerman, expert på cirkulära affärsmodeller som jobbar mycket mot modebranschen (som liksom inredningsbranschen bygger mycket på textilier).
- Isabelle McAllister, inredningsprofilen som alltid haft återbruk som en naturlig del och som numera är omställningsaktivist istället.
- Kajsa Falck-Torlegård, från Formex – som vill spela en allt större roll som plattform för kunskap och goda exempel i branschen.

Samtalet är igång.
Vi började att känna branschen lite på pulsen. Formexmässan är tillbaka efter två års uppehåll, och i samband med denna comeback vill mässan också rikta mer ljus mot omställning och hållbarhet.
– Formex vill ta hållbarhet framåt i branschen. Allt fler efterfrågar exempelvis avdelningar för hållbara produkter. Så nu har vi tagit ett framåt genom att instifta ett pris som heter Sustainability Award, där vi uppmanar företag att visa vad de gör. En morot. Vi har ju plattformen, så nu gäller det att visa vad som görs. Och visa bra exempel. Vi vill inte skrämma bort någon, utan bjuda in till samtal och utveckling, berättade Kajsa Falck-Torlegård.
(Jag sitter faktiskt i juryn till detta hållbarhetspris (tillsammans med Emma Olbers, Marie-Louise Hellgren, Björn Florman och just Kajsa, så ni kommer att få höra med om det längre fram så klart.)

Isabelle McAllister.
Många inredningsföretag har ju faktiskt gått som tåget under pandemin, eftersom vi tvingats tillbringa mer tid hemma och då – rent krasst – tröttnat på vår inredning och suktat efter nytt. Det leder ju ofelbart till överkonsumtion förstås, så hur ska inredningsföretagen hitta balansen mellan att tjäna stora pengar på vårt oansvariga shoppande, och att ställa om? Isabelle McAllister, som jobbat med inredning sedan hon var 19, sa:
Jag har jobbat med återbruk länge och förr var det mer okej med återbruk. I dag har vi design ända in i tvålen i badrummet.
(Sant, eller hur? Ingenting kommer undan – allt har blivit en livsstilsmarkör, så även tvålförpackningen!)

Maria Lagerman.
Här sa Maria Lagerman så bra saker om omställningen:
Vi behöver producera färre produkter, som är av bättre kvalitet så att de kan loopas så att företag kan tjäna pengar på samma produkt. Länge.
Och:
– Den stora utmaningen är att ställa om när affärerna går så pass bra som de gör i dag. Då måste man tro på att det finns pengar att tjäna. Snabbare går det ju bara om man bestämmer sig. Men jag tror på samarbete inom och över branscher, och att man lägger lika mycket kraft på kundupplevelser som tech. Man måste pröva sig fram, testa en massa olika samarbeten och koncept.
Isabelle McAllister var också inne på att fokusera på rätt saker:
– Alla pratar hållbarhet, men då kan man ju undra: har ni bytt till havremjölk på kontoret eller har ni sett över er produktion? Det pratas sällan mängd och volymer – vilket är det stora problemet. Jag tror på att gå ihop – hela möbelbranschen – så att man kan ta de viktiga stegen.

Så glad att våra gäster var så bjussiga med att dela med sig av frukosten i sina kanaler! Det är ju så influencers kan hjälpa till – genom att ge kunskapen räckvidd.

Johanna och Olivia på front row, så att säga.

Vi pratade en hel del om cirkulära affärsmodeller, där inredningsbranschen fortfarande inte kommit så långt. Modebranschen har kommit snäppet längre, med hyrgarderober, klädbyten och mer kurerad secondhandshopping. Vad kan inredningsbranschen lära av det? Tja, bland annat att inte förlita sig på återvinning.
– Cirkulära affärsmodeller handlar om att loopa materialet så många gånger som möjligt. Det snackas mycket om återvinning, och det kan man göra, men det är en sådan liten del i dag. Först måste vi använda materialet och efter 10 loopar – så kanske vi återvinner. Bara 1% av textilierna kan idag återvinnas, eftersom de flesta textilierna är blandmaterial, sa Maria Lagerman och Isabelle fyllde i:
Man tror att återvinningen står för större del än vad det gör. Det har blivit så poppis att göra plagg av exempelvis pet-flaskor att det produceras pet-flaskor som går direkt till att bli textil.

Maria Lagerman.

Jag lyssnar och lär själv också!
Så vad är nästa steg? Var ska inredningsbranschen ta vägen? Kajsa Falck-Torlegård från Formex hade ett tydligt budskap:
Den som sätter i gång och ställer om får en konkurrensfördel!
Här gäller det förstås också att våga göra nya satsningar, testa sig fram och erbjuda andra saker än man gjort hittills.
– Nu står vi i ett nytt ekonomiskt läge där vi köper billiga saker. Men det finns potential att köpa mer kvalitativa varor, där vi vill vårda, reparera och sälja vidare. Jag hoppas på tjänster och cirkularitet, sa Maria Lagerman – och nämnde bland annat inredningsstyling som en tjänst som kan komma att bli större framöver, där vi tar in proffs för att förnya hemmet med det vi redan har. Även ett slags personal shopping, fast på secondhandmarknaden kom upp som tänkbar framtidssatsning.
Superkreativa Isabelle ville också att fler skulle börja se möjligheterna med omställningen, och hoppades på mer samverkan – att hjälpas åt, för att kunna öka takten:
– Inredningsbranschen är en kreativ bransch och är det något vi behöver så är det ju kreativitet. Vi har en klimatkris och vi behöver förhålla oss till det. Det måste finnas en mellanväg mellan att snacka evig tillväxt eller att kallas kommunist. Det kan bli skitkul och kreativt, och kan vi dela med oss av kunskapen – även om vi jobbar inom samma bransch – desto bättre.

Så kul att leda detta samtal!
Vi pratade också mycket om kunskapsglappen som finns. Både i branschen, där företag faktiskt inte riktigt har koll på vad som gör skillnad för utsläppen eller var de ska börja omställningen, men också hos oss konsumenter som tampas med att förstå vad som är greenwashing eller vilka frågor vi ska ställa när vi ska köpa något.
– Det finns ett kunskapsglapp bland oss konsumenter, där vi tror att något är bra bara för att det står ‘sustainable’. Det finns också ett kunskapsglapp hos många som jobbar på företag. Det är ju inte kul att stå i kassan och inte kunna svara på frågorna från kunden, sa Maria Lagerman.
Det efterlystes också hårdare lagstiftning, helt enkelt för att det ska bli en rättvis spelplan så att företag som inte bryr sig inte ska kunna få konkurrensfördelar genom att erbjuda lägre priser för risigt producerade produkter. Som Isabelle sa:
Vi behöver hjälp – tuffare tag!

Samtal efter samtalet – älskar att så många vill stanna kvar och diskutera vidare!
Vi pratade förstås också om influencers roll i allt detta, eftersom inredning är ett så populärt ämne i sociala medier. Och där förvarnade Isabelle McAllister om att hon skulle vara lite hård, innan hon sa:
– Vi alla sitter på ett ansvar. Business as usual är ett ställningstagande. Det går inte i en klimatkris att exempelvis säga, ‘jag är inte politisk’. Man har ett ansvar. Ja, det är svårt och läskigt. Men prata med andra om det. Pratar om det mer. Ställ högre krav på de företag som du samarbetar med. Är det svårt – bolla med andra. Vi måste tänka nytt.
Jag kunde inte hålla med mer, för att inte ta ställning alls blir ju på ett sätt som att motarbeta omställningen. Och här hoppas jag att vi kan ha fler samtal inom branschen, och våga stöta och blöta hur vi kan bli en del av lösningen istället för att elda på problemet. Kanske är det en förändring på gång också, jag läste denna artikel igår som handlar om att allt fler influencers väljer bort oetiska samarbeten numera. Kanske kan det bli en liknande utveckling kring konsumtion? Att allt fler influencers väljer bort samarbeten som går ut på att uppmana till onödig konsumtion? Hoppas!

Jag och min värmländska hjärnhalva Emma Sundh.

Elin Wallin.

Karin Benjaminsson / @kaksmulankarin och @fruangensretro och Sofia Thelfer / @sofiathelfer, @aterbrukspodden och @vintish_market

Jag och mina ständiga bollplank kring hur vi kan ta våra företag framåt på ett hållbart sätt – Malin Jensen (som bland annat driver @aterbrukspodden) och Maria Lagerman (som också driver @kindof.se tillsammans med Malin).

Anders, aka @koffertmannen!

Designern Lars Nilsson och Johanna Hulander / @johanna_hulander och @inrednings_podden

Cecilia/@morotsliv och Annie/@nova.vintage.deco.
Tack alla i panelen och alla gäster som kom och gjorde denna morgon så viktig, intressant och minnesvärd! Hoppas ni som läser här också fick lite nya insikter, och sprid gärna fakta, statistik och andra tankar kring hem, inredning och klimat i era egna nätverk, så att frågan hamnar högre upp på agendan. Inredning är kul och kreativt och det är viktigt att vi trivs i våra hem förstås – men hemmen måste ha en beboelig planet att stå på, så låt oss hjälpas åt att säkra den!