Den här bloggen startade ju som en inredningsblogg, och även om den inte riktigt kvalificerar sig som det längre så blir det faktiskt ett inredningsinlägg nu! För idag släpptes Naturskyddsföreningens rapport Andra hand i första hand om just inredning, och jag inser hur otroligt lite det pratas om det här. Medan modevärlden synas i sömmarna var och varannan dag så går liksom inredningen under radarn, och trots att det gått hela två år sen jag skrev inlägget Varför pratar vi inte om fast design? så är det fortfarande samma brist på fakta kring hemmens klimatpåverkan. (Så TACK Naturskyddsföreningen för att ni ordnat lite hard facts åt oss!)
Så mycket inredning shoppar vi
Från 2009 till 2019 – på tio år alltså – ökade konsumtionen av möbler och hushållsartiklar med 47% (mest av alla kategorier). Många inredningsföretag slog (till skillnad från modebranschen) rekord under pandemin, när vi tillbringade så mycket tid hemma att vi började byta ut saker. Och hemtextil är ännu värre än branschen i allmänhet – den har ökat med 78% under samma tidsperiod.
Textil är dessutom värst när det gäller klimatpåverkan. Att köpa en stol i trä ger relativt låg klimatpåverkan, medan stål och olika plaster är 10 gånger värre än trä. Men allra värst är just textilierna som bomull och polyester, vars klimatpåverkan är 3-7 gånger större än stål och plast (!).
Det här klassiska tipset om att ”förnya med små medel genom att byta ut kuddarna i soffan” känns inte längre så fräscht, med andra ord.
Så mycket släpper inredningskonsumtionen ut
Naturskyddsföreningen har granskat fem olika produktgrupper: Köksskåp + bänkskiva, matgrupp, soffa, säng och ett set med hemtextilier (yes, typ kuddfodral). Om samma person eller hushåll skulle köpa in allt detta nytt under samma år (inte alls en orimlig tanke tyvärr) skulle de totala utsläppen landa på närmare 1 ton koldioxid och ge upphov till ytterligare 1,9 ton avfall kopplat till produktionen. Och då kan det ju vara värt att påminna om att hela vår livsstil, inklusive mat, boende, transport och konsumtion, på sikt ska landa på just 1 ton för ett liv inom planetens gränser.
Bara en enda ny soffa släpper ut 294 kilo koldioxid och ger upphov till 532 kilo avfall. Och då har vi alltså inte räknat in till exempel vattenåtgång eller hur mycket miljögiftiga kemikalier som är inblandade i produktionen. Nästan 300 kilo Co2 och över ett halvt TON sopor. För en enda soffa. (Söker man på ”soffa” på Ellos får man 1370 träffar. På Mio får man 390 träffar. På IKEA 350 stycken.)
Så stor skillnad gör det att ändra konsumtionsmönster
Om samma person eller hushåll skulle köpa alla de där fem produktkategorierna, men istället köpa dem på begagnatmarknaden skulle koldioxidutsläppen sjunka med 90% och mängden avfall med närmare 100%! Japp, så stor skillnad är det mellan begagnat och nytt. (Och då är ju ändå väldigt mycket på begagnatmarknaden dessutom nästan nytt!)
Några exempel:
- Det går 13 begagnade kök på 1 nytt.
- Det går 13 begagnade set med hemtextilier på 1 ny.
- Det går 9 begagnade matgrupper på 1 ny.
- Det går 7 begagnade sängar på 1 ny.
- Det går 6 begagnade soffor på 1 ny.
Och, då ska man dessutom tänka på att den absolut största klimatpåverkan från ett begagnatköp (oavsett kategori) är hur vi tar oss till loppisen (om den är fysisk) och hur vi transporterar hem det vi köpt. Så cyklar vi till en loppis för att köpa en begagnad pläd och några kuddar och sen cyklar hem blir skillnaden ännu större.
Resursförbrukningen då? Ja, det blir ju faktiskt noll så fort vi köper begagnat. Det går inte åt några nya resurser. Hur bra?
(Och PS. På Blocket får man 2624 träffar på ”soffa”, bara i Stockholm.)
Så tar du en vettig medelväg
Ibland är det svårt att hitta något begagnat som funkar, särskilt om det handlar om till exempel ett helt kök och man bor i glesbygd så att långa transporter krävs. Men, det finns medelvägar. Se här hur stor skillnaden blir jämfört med att köpa nytt:
- Att köpa nya luckor till ett befintligt kök minskar klimatpåverkan med 63%.
- Att måla om ett befintligt kök minskar klimatpåverkan med 97% (alltså mer än att köpa ett begagnat kök, som minskar klimatpåverkan med 92%!).
- Att måla om en matgrupp och klä om stolarna minskar klimatpåverkan med 69%.
- Att klä om en soffa minskar klimatpåverkan med 63%.
Så vad innebär det här?
Att vi kan förnya våra hem ibland, utan att bli bovar i klimatkrisen. Bara vi alltid väljer andra hand i första hand och upcyclar det vi redan har med lite färg. Rätt enkelt, visst?
Läs hela Naturskyddsföreningens rapport här!
Känns som vi får behålla vår noppiga soffa här hemma ett tag till. Kuddfodralen kör jag samma tills de går hål i hörnen. Det brukar ta ca 10 år innan det händer. Det går faktiskt inte köpa nytt med gott samvete längre. Man kan inte låtsas som man inte vet längre.
Precis så känner jag också.
Har köpt ett sommarhus i Sverige och bor annars utomlands. Har börjat inreda med Blocket och Marketplaceköpta möbler och nu blir jag ännu mer motiverad att fylla huset med preloved saker :-). Jag har ju redan dåligt samvete för klimatavtrycket att äga två hus.
Vet du, det har jag med. Men jag blir jätteglad av att höra att du blir motiverad att tänka andrahand i första hand, hurra för det!
Andrahand i förstahand! Så bra!
Eller hur!