Jag ska ärligt säga att jag är besviken på hela valrörelsen. Förra valet hade jag, Emma och Johanna ännu inte grundat Klimatklubben (det skedde precis efter valet 2018). Jag hade definitivt ett klimatengagemang, men där och då var mina erfarenheter från att ha jobbat med flyktingfrågan färskare och jag engagerade mig väldigt mycket i att debattera flyktingpolitiken. Då, som nu, var Sverigedemokraternas framfart obehaglig, men det finns något med detta val som är långt mer avskyvärt. Och det är att så många av våra borgerliga partier välkomnat in SD i värmen. I valet 2018 var en röst på alliansen inte en röst på SD. Idag är det precis tvärtom. En röst på M, KD eller till och med L är att bana väg för SD. Och det skrämmer mig.
Jag hade hoppats att det skulle bli tvärtom. Att svensk politik under dessa fyra år skulle ha hittat samsyn kring två saker: Att klimatfrågan måste hamna högst upp på agendan oavsett om partiet är rött, grönt eller blått. Och att Sverigedemokraterna under inga omständigheter får ta plats i regeringen.

Alla foton: Maria Soxbo
Därför känns valet 2022 så ofattbart viktigt. Inte nog med att vi har mindre än åtta år på oss att leverera våra åtagandet i Parisavtalet (och vi ligger INTE i fas) – hur valresultatet blir i detta val kommer dessutom att avgöra hur politiken kommer att se ut under mer än hälften av de åren. Att säga att detta kan vara vår sista chans att höja rösten för klimatet är ingen underdrift, det är fakta.
Det är mycket möjligt att ni som följer mig tycker att det här inlägget blir allt för politiskt. Må så vara. Men som någon med kanske lite mer insyn i både klimat- och miljörörelsen och politiken (tack vare bekanta som jobbar politiskt) än gemene man vill jag ändå berätta hur mitt resonemang går, så kanske det kan vara till hjälp för någon som fortfarande inte vet hur ni ska rösta.
Hur jag resonerar i valet 2022
- Först och främst kan det vara bra att veta att jag aldrig varit ett politiskt parti trogen. Mina röster har gått till fyra olika partier (om jag minns rätt) under de sex riksdagsval jag fått rösta i. Jag röstar inte heller alltid på samma parti i riksdagsval, regionval och kommunval (och jag har dessutom bott i olika kommuner i olika val). Det går alltså bra att byta parti, och att fördela röster på flera partier i samma val om det känns rätt i magen. Däremot är det oerhört viktigt att ta just riksdagsvalet på extra stort allvar denna gång.
- I detta ödesval för klimatet vill jag att det parti som har den vassaste klimatpolitiken (oavsett om den är bra nog eller ej eller om jag håller med om allt i den) ska få så många röster som möjligt. Enligt alla granskningar jag läst är det Miljöpartiet som ligger längst fram.
- Valkompasser kan ge ett hum om vilket parti som ligger närmast mina värderingar i många olika frågor. Även där rankar Miljöpartiet högst – eller näst högst – för mig. Även Vänsterpartiet ligger nära mina värderingar.
- För mig är det också oerhört viktigt att min röst inte på något vis kan gagna Sverigedemokraterna. Både för att de har en obefintlig klimatpolitik, och för att de står absolut längst ifrån mina värderingar som bygger på alla människors lika värde, rättvisa och medmänsklighet. Det som skulle gynna SD absolut mest i detta riksdagsval är om Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren. Alltså är en röst på Miljöpartiet en röst emot Sverigedemokraterna.
- I valet mellan Miljöpartiet och Vänsterpartiet (som båda rankar högt när jag gör valkompasser) är det två saker som väger tyngre för Miljöpartiet. 1) De riskerar att åka ut, enligt valundersökningarna – det riskerar inte Vänsterpartiet. Min röst är alltså viktigare för Mp än för V just nu. 2) Vänsterpartiet har under det senaste året försvagats på klimatområdet, enligt flera granskningar. Jag vill inte förstärka den utvecklingen med min röst.
Jag kommer alltså att rösta på Miljöpartiet i riksdagsvalet 2022.
Viktigt här är att det är jag som privatperson som skriver det här inlägget. Inte jag som medgrundare av Klimatklubben. Klimatklubben är partipolitiskt oberoende, och det är också därför vi gjort partiutfrågningar med riksdagspartiernas klimatpolitiska talespersoner (med Isabelle McAllister som utfrågare). (Samtliga partier bjöds in att medverka, alla tackade ja utom SD.)
Nytt avsnitt av Plan B-podden
Jag och Emma har gjort ett bonusavsnitt av Plan B-podden – Klimatvalet 2022 – som släpptes idag, och där vi resonerar kring de olika partiernas klimatpolitik och pratar om allt från de egna resonemangen till våra känslor inför valet. Lyssna gärna på det!
Mina tankar kring några vanliga frågor
”Men om Mp åker ut är min röst på dem bortkastad. Är det inte bättre att rösta på S eller V för att helt säkert stärka den röda sidan?”
Om alla som överväger att rösta på Mp resonerar så, så åker Mp garanterat ut. Visst finns det en risk att de inte klarar spärren, men den risken minskar ju för varje röst som läggs på dem. I värsta fall räcker inte det, men då kan jag åtminstone säga att jag gjorde allt jag kunde för att klimatfrågan skulle hamna högst på agendan. Jag röstade för klimatet och mot främlingsfientlighet och rasism när jag hade chansen, och det kommer att kännas helt rätt även om valresultatet blir en katastrof.
”Miljöpartiets klimatpolitik är inte tillräckligt vass, är det inte bättre att rösta på de små partierna som har ännu bättre agenda?”
Inget hade gjort mig lyckligare än om det fanns MASSOR av vassa klimatpartier. Och jag är glad över att det börjar komma utmanande partier underifrån som hjälper till att lyfta klimatfrågan. Men i nuläget finns det absolut inte någon som helst chans att något av dessa partier tar sig över riksdagsspärren. Därför är en röst på dem – i detta val – tyvärr just en bortkastad röst för klimatet. Miljöpartiet är inte perfekta, men de har en reell chans att skapa förändring i frågan. Det har inte småpartierna.
”Jag tycker inte något parti är bra nog. Jag vill markera mitt missnöje genom att rösta blankt, är inte det en vettig protest?”
Jag tycker tyvärr inte det. Jag förstår verkligen tankegången, men faktum är att en blank röst sorteras som ogiltig. Den kommer med i en sammanställning över hur många som röstat ogiltigt, det vill säga den hamnar i något slags statistik till skillnad från att inte rösta alls. Men om du är en person som tycker att klimatfrågan är viktig och röstar blankt är det trots allt en förlorad röst för klimatet, vilket gynnar den blåbruna sidan.
Bra resurser inför valet
- Naturskyddsföreningens granskningar av dels vad partierna uträttat, dels hur många miljörelaterade förslag de skulle vara okej med att genomföra.
- WWFs granskning av partierna.
- Vad Vi Vet har väldigt bra bevakning av valet.
- Gör en valkompass – exempelvis DN, Svd och Svt.
- Klimatklubbens utfrågningar: Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna.
Hur går era tankar kring valet?
Håller med till 100%. I alla granskningar som WWF, SNF, cykelfrämjandet, RFSL, Kvinna till kvinna m.fl har gjort så hamnar Miljöpartiet i topp med bäst politik. Tycker också att deras nya språkrör Märta Stenevi har imponerat. Så de får min röst!
Jag håller med. Tycker också att Märta imponerat. Tycker dock att Miljöpartiet borde överge sin tanke med två språkrör och bara ha en partiledare. Tror det blir tydligare än att ha två även om de har en jömställdhetstanke med en kvinna och en man. Men Märta har imponerat och Miljöpartiet är det enda partiet som lufter upp klimatkrisen och hur viktig frågan är. Jag är livrädd att det ska bli en blåbrun regering de närmaste fyra åren
Kommer absolut rösta på Miljöpartiet!
Vilket bra och informativt inlägg Maria! Jag har tänkt skriva ett liknande inlägg.
Det här är exakt precis så jag också resonerar. Kommer lägga min röst på MP och hålla tummar, tår och lite därtill för att det håller sig kvar. Tack för att du skriver och sprider.
Kram
Själv hoppas jag att MP åker ut med buller och bång. Detta så att vi kan få en nyanserad diskussion som har lösningarna innan pekpinnar. Så att vi i hela Sverige kan få en dräglig vinter med normala el-priser, en fungerande kollektivtrafik (i hela landet, inte bara storstäder) innan vi krämar ut det mesta vi kan på drivmedel, en regering som faktiskt tittar på hur folket röstar, vare sig man tycker om just det partiet eller inte.
Jag har svårt att förstå resonemanget att vi inte ska prata med eller lyssna på Sveriges tredje största parti (kanske andra efter detta val), men vi ska lyssna på den lilla grupp som precis klarade spärren (och kanske åker ut i detta val). En demokrati är när man lyssnar på väljarna, hur kan man då förespråka att en stor del av väljarna inte är värda att lyssna på?
Hej Katarina, jag tror egentligen inte att det spelar så stor roll vad jag skriver för vi verkar stå väldigt långt ifrån varandra i uppfattningar. Men det du skriver bygger på lite underliga premisser. Att elpriserna skenar nu har ju väldigt lite med Mp att göra eftersom det beror på en rad olika faktorer från avregleringen av elmarknaden på 1990-talet till kriget i Ukraina. Sveriges elsystem hänger ihop dessutom med Europas, det är skenande elpriser överallt. Mp går dessutom till val på ”billig, ren och säker el” och att bygga ut kollektivtrafiken även på landsbygden – så varför det skulle vara bra att Mp åker ut om du vill uppnå det du skriver (vilket jag också vill förstås!) förstår jag inte riktigt. Däremot påminner mycket av ditt resonemang om den desinformation som SD faktiskt betalar för att sprida, vilket kommit fram i en granskning av ETC nyligen. Viktig läsning.
Det du skriver om att inte prata med eller lyssna på vissa partier trots att de får många röster hör jag ganska ofta, men det handlar alltid om SD. Det var ingen som krävde att Moderaterna skulle lyssna på Socialdemokraterna när de borgerliga partierna bildade regering efter valet 2006, trots att S var överlägset största parti med 35% av rösterna mot Moderaternas 26,2%. I ett demokratiskt val kommer rösterna alltid att fördelas över många partier. Det parti eller det block som samlar flest röster får bilda regering, oavsett om något annat enskilt parti är större (som vid valet 2006) och det finns ingenting som tvingar ett parti att samarbeta med ett annat parti om deras värderingar skiljer sig väldigt mycket åt – oavsett hur många röster partierna fått.
Just nu är det omkring 20% av svenskarna som säger att de ska rösta på SD. Men det är 80% som säger att de ska rösta på något annat än SD. Så länge en majoritet av svenskarna röstar på något annat parti än SD förstår jag inte varför vi skulle lyssna mer på SD än något annat parti? I synnerhet när de bedriver en politik som inte lyssnar på vetenskapen och som inte ser till alla människors lika värde.
Det finns heller inget som säger att något parti måste ”lyssna” på Mp eller samarbeta med dem, om inte partierna själva vill det. Att jag däremot tycker att det är viktigt att Mp får vara kvar i riksdagen är dels för att den blåbruna sidan garanterat vinner valet – vilket vore en katastrof för klimatpolitiken – dels för att Mp enligt alla granskningar och forskarna har den vassaste klimatpolitiken. Klimatkrisen är en kris som inte försvinner utan bara eskalerar, och den måste adresseras i mycket högre grad än idag i svensk politik. Därför behövs Mp, eftersom de ständigt arbetar för att lyfta klimatet på agendan och ser till att klimatfrågorna åtminstone hamnar på förhandlingsbordet.
Jag tänkte för mig själv när jag la min röst på ett parti som tycker att miljöfrågorna är viktiga att alla sverigedemokrater borde göra det samma för att de ska slippa alla klimatflyktingar i framtiden…
Ps: endast klimatfrågan var viktig för mitt val.
Tack Maria för ett välformulerat och matigt inlägg. Tyckte podden var toppen också, väldigt befriande att höra er diskussion som är helt i linje med mina egna tankar. När kan jag rösta på Emma och Maria?!