Ojoj, ursäkta uppehållet – val, bokmässa och utbildning lämnade väldigt lite tid över för omvärldsbevakning. Men nu så!
Nord Stream och metangasen
Misstänkt sabotage på Nord Stream. Få har väl missat att vi har en pågående situation i Östersjön där hittills fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 med start i måndags. Nord Stream 1 är avstängd sedan en tid tillbaka av Ryssland på grund av sanktionerna som omvärlden riktat mot dem (men gas ligger förstås kvar i ledningarna och läcker nu ut). Nord Stream 2 invigdes för ett år sen, men har aldrig tagits i bruk på grund av Ukrainakriget (däremot innehåller även den gas som nu läcker).
Läckorna ligger i svensk respektive dansk ekonomisk zon, och allt talar för att det är sabotage – bland annat har det sprängts i området kvällarna innan läckaget upptäcktes. Ingen har tagit på sig ansvaret, men både motiv och förmåga finns i princip bara hos Ryssland som har intresse av att priserna på gas går upp och att skapa instabilitet i norra Europa (så fokuset förflyttas från Ukraina?).
Gasen som läcker är metan, en mycket kraftfull växthusgas – men som försvinner ur atmosfären snabbare än koldioxid. KTH-forskaren Björn Hedin har skrivit ett väldigt pedagogiskt blogginlägg om läckornas påverkan på klimatet och hur metan och koldioxid hänger ihop som jag tyckte var bra läsning. Enligt Naturvårdsverket kommer läckan att motsvara ungefär 40% av Sveriges årliga totala Co2-utsläpp, men varken Sverige eller något annat land kommer att belastas med dessa utsläpp i sin statistik. (Bara klimatet då …)
Veckans 5 SoMe-tips
Den gångna veckan har mitt flöde dominerats av revolutionen i Iran, och jag vill gärna lyfta fram några personer som gör ett makalöst arbete med att folkbilda, förklara och nyansera det som sker.
Om att förtrycket handlar om mer än slöjan. Tina Lindh (@mrs_lindh) har gjort många inlägg om det som sker i Iran, men ett som fastnade lite extra hos mig är detta – som handlar om den ”gender apartheid” som pågår – där exempelvis en kvinnas vittnesmål är hälften så mycket värt i en rättssal som en mans. Fler exempel här.
Om att vara exiliranier. Atefeh Sebdani Jacobson (@atefeh_s.j) gör även hon många inlägg om Iran just nu, och med släkt på plats som hon tidvis inte får kontakt med är det brutalt att följa hennes uppdateringar. Mitt i allt tar hon sig ändå tid att till exempel förklara varför det är svårt att som exiliranier fördöma det som sker eftersom det också innebär risker. Viktig läsning som visar varför det är än mer viktigt att vi som inte har något att riskera fortsätter att uppmärksamma det som sker.
Om vad vi andra kan göra. Sahar Sorati (@saharsorati) har gjort en väldigt bra to do-lista för alla oss som vill hjälpa till, med allt från vilka hashtags vi ska använda till att kontakta journalister, lära oss mer via olika poddar och att sprida budskapet i fler filterbubblor.
Om vikten av att höja rösten för Irans kvinnor. Detta starka uppträdande grep mig ända in i märgen, trots att jag inte förstår sången. Andemeningen går tveklöst fram ändå. Väl värt att se för oss alla, budskapet är glasklart.
Jag vill också lyfta ett annat intiativ som tog fart den gångna veckan. En rad starka antirasistiska profiler med @vardagsrasismen i spetsen lanserade #sverigevänner som ett sätt att ta tillbaka ordet från rasistiska och nynazistiska krafter. Varje måndag kommer våra flöden att fyllas med inlägg på ämnet som lätt går att dela och sprida till fler. Följ hashtaggen!
Patagonias bidrag till klimatkampen
När näringslivet levererar. Friluftsklädföretaget Patagonia, som i decennier tagits upp som exempel på ett företag som sätter hållbarheten främst, sätter nu en ny standard för vad ett företag kan göra i hållbarhetens namn. Grundaren och ägaren Yves Choinard har gett bort hela företaget i syfte att bekämpa klimatförändringarna. 98% av alla aktier ägs nu av en icke-vinstdrivande organisation, Holdfast Collective, som kommer att använda all vinst från bolaget (omkring 100 miljoner dollar årligen) för att bekämpa klimatkrisen. Övriga 2% av aktierna går till en stiftelse vars syfte är att bevara varumärkets värderingar. Well played, monsieur Choinard. Och vi säger väl ”er tur, Elon Musk och Jeff Besos”!
Veckans poddtips: Modetipset
Ny podd om hållbart mode. Emelie Norberg och Anna Blom har startat podden Modetipset om hur vi kan förlänga livet på vår garderob. Allt från sytips till frågan om man kan ses som shopaholic även om man bara köper secondhand ska avhandlas. Kul och bra initativ!
Veckans 5 snabba nyheter
1. Svensk skog binder mindre koldioxid. Naturvårdsverket ser ett krympande koldioxidupptag i den svenska skogen, vilket beror på ökad avverkning och sjunkande tillväxt. Det här är en big deal, eftersom det minskar Sveriges chanser att klara klimatmålen. De goda nyheterna är att Skogsstyrelsen i sin färska rapport Levande skog vill se fler affärsmodeller som bygger på att skog får stå kvar, det vill säga att skogsägare ska kunna tjäna pengar på att bevara skog med höga naturvärden. Toppen ju, inte en dag för tidigt!
2. Valresultatet. Old news nu, men eftersom jag haft lite paus med svepet så känns det ändå relevant att nämna att vi haft val och ett maktskifte väntar. Naturskyddsföreningen kommenterar resultatet med ”risk för fyra förlorade år”, och har också gjort en Sifoundersökning som visar att även borgerliga väljare vill se en ambitiös klimatpolitik framåt. Viktigt!
3. Nominerade till Årets miljöhjälte! WWF har släppt nomineringarna till Årets Miljöhjälte – Isabelle McAllister, Sofia Jannok och Naturarvet! Stort grattis, värdiga vinnare alla tre!
3. Stockholm kniper silverplatsen. När Bounce rankar Europas storstäder efter hur ”hållbara” resmål de är (baserat på faktorer som hur många ekohotell det finns, hur stor del av befolkningen som åker kollektivt, hur ren luften är och hur stora utsläpp staden har) så kniper Stockholm andraplatsen med 6.93 poäng av 10 möjliga, efter Berlin och före Zürich. I botten ligger Rotterdam, Aten och Belgrad.
4. Rösta fram årets greenwashare. Jordens vänner har släppt nomineringarna till Svenska greenwashingpriset, och nu kan vi under några veckor rösta. De nominerade är Beowulf Mining, Svenska skogen och svenska staten. Rösta här!
5. Vatten på svarta marknaden. I Mexiko har vissa områden drabbats av torka på grund av klimatförändringarna och nu har karteller börjat kontrollera vattentillförseln i dessa områden. Beväpnade män kapar tankbilar med vatten, och skapar egna vattenledningar för att dels hålla sina egna fält (med marijuana bland annat) bevattnade, dels ta makten över distributionen av vatten till bönder, hotell och andra verksamheter i närheten. Är det nu det börjar, kampen om de verkligt viktiga resurserna?
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Som jag har längtat efter hållbara svepet! Tack för länkar o lästips o underbart att läsa om Choinard! Så viktigt att stå upp för kvinnorna i Iran. Tänker ofta på hur saker hade kunnat vara annorlunda om vi (Sverige, världen) lyssnat o höjt rösterna för oppositionella o andra förtryckta i Ryssland. Kan varmt rekommendera Riot Days av Maria Aljokhina på temat, om någon mer än jag är lockad av att vara exterklok.
Åh, vad fint att höra att svepet var efterlängtat!
Pingback:Trevlig helg / fredagslistan / yin yang – Tankebubblor