Konstig vecka detta, jag har bara suttit vid datorn ordentligt en halv arbetsdag på grund av olika resor – men jag fick ihop ett svep till slut ändå, för det har ju varit en turbulent vecka!
Den nya regeringens klimatpolitik
När SD får bestämma. I skrivande stund verkar det till slut bli en ny regering, bestående av M, KD och L med SD som starkt stödparti (eller som Lena Mellin i Aftonbladet beskriver det: Låt er inte luras – det är Åkesson som bestämmer.
Avtalet partierna emellan, som fått namnet Tidöavtalet efter slottet där de träffades för att förhandla, går i stora drag ut på att strama åt all form av solidaritet med människor som inte har haft oddsen på sin sida. Antalet kvotflyktingar som ska tas emot pressas ner från 6400 per år till ynka 900, vilket gör att Sverige enligt migrationsforskaren Henrik Emilsson går från att ha den öppnaste migrationspolitiken i Europa till vad som ser ut att bli den näst hårdaste. Detta trots att fler människor, 65 miljoner, är på flykt just nu – fler än någonsin tidigare.
Det finns något ganska magstarkt över att sitta på ett slott i ett av världens rikaste länder och bestämma sig för att inte lyfte ett finger för att hjälpa människor som förlorat allt.
Av 62 sidor består 11 av kriminalpolitik och 19 av migration och integration (eller med lite rakare rör – stängda gränser). ”Klimat och energi” får ynka 7 sidor, och Ebba Busch sammanfattar det glasklart:
– Vi ska uppfylla vår del av Parisavtalet, och vi ska göra det utan att slå sönder svenska företag och svenska familjers ekonomier. Då är målet framåt elektrifiering och vägen dit stavas kärnkraft. Därför återför vi Sverige till den kärnkraftsvänliga energipolitik som historiskt gett oss Europas renaste och billigaste el.
Så kort och gott: Kärnkraften ska rädda oss. Det energipolitiska målet ändras till och med från ”100% förnybart” till ”100% fossilfritt”. Ordet ”kärnkraft” nämns 18 gånger i avtalet. (”Utsläpp” nämns 3 gånger.)
Jag känner en viss hopplöshet inför den teknikoptimism och brist på krisinsikt som det här avtalet andas, men försöker finna tröst i denna mening:
Politiken måste stämmas av mot forskningen samt baseras på fakta.
Detta, kära nyhetsmedia, måste ni bevaka och följa upp varje gång den nya regeringen sjösätter initiativ. Tack på förhand.
Veckans 3 SoMe-tips
Om att göra ett vägval. @hallbartmedalexandra lever vanlife – men skriver i ett inlägg att hon aldrig drömt om att göra detta. Det var inte äventyret eller resorna hon drömde om, utan tid, energi, vila och välmående. Att det ledde henne till att sälja allt och flytta in i en van säger nog allt om hur skev vår samtid är.
Om förändring vs försämring. @hildas.hallbara har skrivit ett intressant inlägg om att årets valkompasser bad oss ta ställning till påståendet ”Människor ska inte behöva sänka sin levnadsstandard för klimatets skull”. Hilda påpekar att det faktiskt inte är något som säger att en förändring av livsstilen är likställt med försämring av levnadsstandarden – och jag kan bara hålla med!
Om internaliserad kapitalism. @jessicaritar gjorde detta inlägg redan i maj, men det delades i mitt flöde i veckan och jag som missade det när det begav sig vill gärna sprida det vidare. Så mycket tänkvärt i hennes fint illustrerade listor!
Veckans aktion: Skriv till UD!
Kräv att UD tar ställning mot Iran! Den fruktansvärda situationen i Iran pågår fortfarande, och Sahar Sorati tipsade mig om ett så bra och enkelt sätt att göra något. Hon har tillsammans med några andra skapat en enkel lathund för hur vi alla kan maila till UD och kräva att de tar ställning mot den iranska regimens övervåld.
Här kommer en text, bara att copypastea och skriva under med ditt eget namn – det har jag gjort. Skicka mailet till utrikesdepartementet.registrator@regeringskansliet.se.
Hej,
Med anledning av det dödliga våldet mot demonstranter i Iran kräver jag att UD agerar enligt EU parlamentets resolution den 6 oktober 2022 (RC-B9-0434/2022).
Jag kräver att Sverige bland annat fördömer och tar ställning mot den islamiska regimens urskillningslösa och ohämmade våld mot demonstranterna.
Länk till RC-B9-0434/2022 https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/RC-9-2022-0434_EN.html om du behöver fräscha upp minnet.
Vänliga hälsningar,_______________
Veckans 4 snabba nyheter
1. Living Planet Report 2022. WWF har släppt sin årliga rapport om tillståndet för livet på jorden, och resultatet är skrämmande. Populationer av vilda ryggradsdjur har minskat med hela 69% på 50 år. Jag är 45, det innebär att under min livstid har mer än 2/3-delar försvunnit – och det är människans fel. Omräknat till människor är det som om alla människor i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Oceanien och Kina skulle ha dött … Här finns rapporten.
2. Nya Zeeland beskattar kornas rapar. Intressant nyhet från andra sidan världen häromdagen – Nya Zeelands Jacinda Arden bekräftar att de håller på att ta fram ett förslag över hur jordbrukare ska kunna beskattas för utsläppen från deras boskap, som en del av landets strategi för att tackla klimatförändringarna.
Det är lite tidigt att avgöra om det är ett rimligt förslag eller ej, men i kombination med detta intressanta avsnitt av Vår enda jord där det hävdas att utsläppen från kor kan minska med 96% om korna får äta tång från havet. Om metanutsläppen från bland annat kor plötsligt beskattas kanske den typen av förändring kan skalas upp snabbt?
(Samtidigt får vi inte glömma att lantbrukare redan idag har det oerhört tufft och samtidigt faktiskt förser oss med maten vi äter, så jag hoppas den nya zeeländska politiken ser till att också införa stöd för omställning i så fall!)
Bonustips: För den som vill lära sig mer om kor, utsläpp och metan – signa upp er på digital #klimatlunch nu på tisdag 11.30!
3. REI står för årets Black Friday-statement. Friluftsmärket REI levererade löpsedelsmaterial när de i veckan tillkännagav att de dumpar Black Friday för gott. Men inte bara det, de stänger också alla sina 178 butiker och ger sina 16 000 anställda en avlönad ledig dag att exempelvis tillbringa i naturen. Fritt fram att göra vad man vill – så länge man inte shoppar. Well played, REI.
4. Solenergi överlevde orkan. Få har väl missat att Florida drabbats hårt av orkanen Ian, och över 2,6 miljoner människor blev strömlösa. Men inte i Babcock Ranch, för stadens stora solcellsanläggning klarade stormen nästan helt utan skador – något som invånarna gärna framhöll som bevis för att ett hållbart samhälle också klarar sig bättre genom kriser.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Det finns mycket i den nya regeringens politik som jag tycker är fel (det mesta) men det som gör mig riktigt förbannad är att den säger emot själv: de vill att Sverige ska klara Parismålet utan att slå sönder ekonomin för svenska hushåll och företag. Samtidigt minskar de reduktionsplikten, och slår därmed sönder ekonomin för företag som satsat på biodrivmedel. Genom ökad satsning på kärnkraft, minskar efterfrågan på vindkraft och solkraft och de företag som satsat på detta (inkl. vanliga privatpersoner som köpt aktier) får sämre utsikter att växa framöver. Så när de säger att ingen ska drabbas ekonomiskt så är det de fossiloberoende branscherna och människorna de menar. Jag blir så besviken på Liberalerna som gått med på den här usla politiken. Inte för att jag nånsin röstat på L, utan för att de ändå hade kunnat vara en voice of reason i denna brunblå sörja men i stället går de i Jimmies koppel.