Min hell week börjar gå mot sitt slut, och fasen vad roligt och hektiskt det har varit! Detta svep skrivs på tåget till och från Karlstad, jobbar aldrig så bra som på tåg faktiskt. Ska vi se vad veckan har bjudit på?
En ”satsning” på våtmarker i klimatkorkad budget
Budgetpropositionen. Då har vi betat av regeringens budgetpropostion också – och finansminister Elisabeth Svantesson (M) gick den traditionsenliga promenaden till riksdagen. I år fick hon dock sällskap av Greenpeace vars aktivister dök upp med plakat i bakgrunden när pressuppbådet tog sina bilder. Kredd till smart tänk där, Greenpeace!
Och budgeten då? Ingen munter läsning för alla som vill ha en planet att bo på:
- Sänkta skatter för bensin och diesel
- Pengar tas från järnvägsunderhåll och läggs på motorvägar
- Minskad reduktionsplikt
- Det förbättrade och färdmedelsneutrala resebidraget slopas och istället blir det höjt reseavdrag för bilar som INTE drivs med el
- Klimatbonus för köp av elbil slopades med en dags varsel
- Den totala miljöbudgeten går från 22 miljarder till 10 miljarder på tre år
- En tredjedel av budgetens totala reformutrymme går till fossilsubventioner av olika slag
Det finns ett par bra saker:
- Laddstolpar. En satsning på 1,4 miljarder kronor (och regeringen vill höja det ännu mer, till 2,6 miljarder). Bra – men vem ska ladda om bensinen blir billigare och elbilarna dyrare?
- Satsningen på att återställa våtmarker blir permanent. 200 miljoner avsätts för återställning av våtmarker (utdikade våtmarker läcker enormt mycket växthusgaser). Det är dock pengar man skyfflat runt, och egentligen är det totalt en minskning av 900 miljoner för skydd av värdefull natur. Att regeringen adderar 200 miljoner till de 100 miljoner som förra regeringen redan hade avsatt för 2023 är dessutom inte egentligen en höjning, stödet för 2022 var 325 miljoner kronor och för 2021 var det 350 miljoner kronor. Det som är positivt är kanske att det är ett permanent stöd – 200 miljoner per år de kommande tre åren.
Men totalt sett – katastrof alltså. Och samtidigt ställer EU hårdare krav på Sveriges bidrag till utsläppsminskningarna i sitt nya klimatpaket. Från att utsläppen till 2030 skulle ha minskat med 40% jämfört med 1990 så ska de nu minska med 50%. Hur ska denna regering ro det i land?
Veckans to do: #vackrasteljusskylten
Renoveringsraseriets tävling. Varje år uppmärksammar den ideella föreningen Renoveringsraseriet olika saker som bör bevaras av kulturarvsskäl, och i år har turen kommit till ljusskyltar! Tävlingen #vackrasteljusskylten pågår till 20 november, och vi kan alla vara med och nominera bidrag. Så här gör du:
- Ta en bild på en fin klassisk ljusskylt och lägg upp den på ditt konto (eller maila till info@renoveringsraseriet.se om du har privat konto).
- Inkludera var skylten finns, varför du gillar den, och vem som tagit bilden.
- Om du postar själv i sociala medier, kopiera då in denna text också:
Den ideella föreningen @renoveringsraseriet arrangerar tävlingen #vackrasteljusskylten för att uppmärksamma att vårt kulturarv är hotat. Posta en bild av en fin ljusskylt du med. Tagga bilden med #vackrasteljusskylten och var med och inspirera till att värna om det vackra. - Känner du till en historia om skylten får du gärna inkludera den också.
Din bild kan komma att delas och uppmärksammas av Renoveringsraseriet förstås, så att du vet.
Veckans 3 snabba nyheter
1. COP27 pågår. Klimatmötet i Egypten är i full gång, och jag tänkte sammanfatta det ordentligt senare. Men det bör noteras att fossillobbyn slog nytt rekord, med 600 personer på plats, samtidigt som exempelvis sametinget inte är där alls eftersom de inte har resurser att skicka någon. Jag undrar återigen samma sak – varför är fossilbolagens representanter ens välkomna?
2. Prisade hantverkare. Kungliga Patriotiska Sällskapets Hantverksmedalj har delats ut till muraren Tomas Lööw, korgmakaren Erica Larsson och skomakaren Carina Eneroth under Stockholms Hantverksförenings gesäll- och mästarbrevsutdelning. Dessutom fick konstglasmästaren Kaisa Tukonen Märta Måås-Fjetterström-stipendiet och möbelsnickaren Sebastián Mateu fick Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium. Grattis!
3. Skådis byter namn. Skådespelaren Rainn Wilson (från bland annat The Office) har bytt namn till (håll i er) ”Rainnfall Heat Wave Rising Sea Levels Wilson” som ett sätt att öka medvetenheten om klimatförändringarna. Namnbytet verkar mest ha skett i sociala medier (och på hans officiella brevpapper), och gick dessutom inte igenom direkt på Twitter eftersom nya ägaren Elon Musk har ändrat villkoren för namnbyte. Men – poängen går ändå fram. Det finns många berömda personer med gigantiska följarskaror i sociala medier – och de har möjlighet att skapa uppmärksamhet åt klimatfrågan. De flesta gör det inte.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!