Fasligt sent svep, detta – men så blir det ibland. Här kommer i alla fall en recap på veckan som gått!
Stockholm kan bli först med fossilreklamförbud!
Maktskiftet märks. Medan vår regering verkar göra allt för att elda på klimatkrisen sker det motsatta i huvudstaden. Här har det också skett ett maktskifte, men åt andra hållet – och det märks. Budgeten är nu presenterad och Lars Strömgren (trafikborgarråd i Stockholm, Mp) har twittrat ut innebörden i en läsvärd tråd, här är bara några av godbitarna:
- Stockholms kommun ska vara klimatpositiv 2030 (tidigare var målet 2040)
- Stadens biltrafik ska minska med 30% till 2030 (och innerstaden ska vara utsläppsfri samma år)
- Stora satsningar på att göra det lättare att gå och cykla i stan
- Bilfria zoner utanför skolor och förskolor ska införas genom att gators stängs av för biltrafik och istället blir ”lekgator”
- Kajerna ska bli fina promenadstråk, vilket innebär att långtidsparkeringarna som ofta ligger längs vattnet ska bort
- Stadens miljöprogram, klimathandlingsplan och klimatbudget ska uppdateras och ta hänsyn till nya vetenskapliga rön om vad som krävs för att nå 1,5- gradersmålet samt till vad som anses rättvist utifrån historiska utsläpp
Detta är otroligt härlig läsning efter detta skitår på klimatfronten, men den kanske mest spännande nyheten är att Stockholm också vill bli först i landet med fossilreklamsförbud. I budgeten står det att kommunstyrelsen ska utreda – i syfte att införa – ett förbud mot ”reklam, sponsorskap och andra samarbeten som driver fossilbränsleanvändning”. Spännande! (Obs. På instagram råkade jag skriva att man fortfarande kan skriva på den EU-kampanj som Greenpeace driver i Sverige, men jag hade tyvärr missat att tiden nu runnit ut för den.)
Veckans SoMe
1. Om Sverige som varumärke. Sara Wimmercranz skriver vasst om vikten av att vårda Sveriges varumärke som grönt, framåtsträvande och innovativt, och ifrågasätter regeringens klena klimatambitioner som blir en bromskloss för näringslivet. Bra!
2. Om att fira fast fashion. Liiite weird att ta upp detta eftersom jag själv var med på ett hörn, men så får det bli. Jag hade dock tappat rösten och kunde inte vara med i bild när mina smarta klimatkompisar gjorde en satirisk reel där de grattade modeindustrin för att alla deras tillkortakommanden. Se reelen här – och här är originalet för den som undrar.
3. Om Black Week och social hållbarhet. En välformulerad debattartikel i Aftonbladet påminner oss om att det är någon annan som betalar det verkliga priset för reafynden. Snyggt jobbat Johanna Leymann, Fairfashionista-Filippa, Hållbara Sara, Emelie Norberg och Fair Action!
Bonus! Är du kreatör och vill medverka i Antonia Bellskogs årliga, digitala julmarknad? Läs då här!
Veckans resultat: COP27
Klimatmötet avslutat. Nu är det färdigförhandlat i Sharm el Sheikh, Egypten, och det krävdes till och med förlängning innan slutdokumentet kunde klubbas. I det framgår att:
- En krisfond för skador och förluster ska upprättas med tanken att rika länder ska betala för de konsekvenser som fattiga länder drabbats av på grund av klimatförändringarna. Detaljerna är högst oklara kring hur detta ska gå till i praktiken, men beslutet är i alla fall klubbat.
- Alla länder uppmanas att minska förbränningen och skynda på utvecklingen av ”grön” teknologi.
- Mer pengar ska skjutas till de fonder som finansierar klimatanpassningar som att skydda samhällen mot bränder, översvämningar etc – och i värsta fall flytta hela samhällen. Till detta krävs enorma summor, och det är oklart hur stora åtaganden länderna egentligen enats om.
Det som inte spikats är mer ambitiösa utsläppsminskningar (vilket krävs för att nå 1,5-gradersmålet, eftersom världen just nu är på väg mot omkring 2,5° uppvärmning). Inte heller lyckades man få in formuleringar om att fasa ut gas och olja (sedan tidigare finns överenskommet att kol ska fasas ut). Så – på det stora hela ett misslyckande. The Guardian går så långt som att säga att det är dags att inse att COP-mötena inte funkar och att det är dags att tänka ut andra sätt att jobba på.
Att COP27 inte blev så lyckats håller även Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie med om – men å andra sidan har ju Sverige fullt upp med att demontera sitt eget goda rykte i klimatfrågan, tack vare den nya regeringen. Greta skippade klimatmötet helt och hållet, så i hennes ställe tycker jag vi ger en applåd till 72-åriga svenska klimataktivisten Dorothee Hildbrandt som cyklade (!) 8000 kilometer under fyra månader för att närvara i Egypten.
Och så måste vi ju nämna att det svenska uppropet där 227 företag krävde vassare klimatpolitik växte till ett globalt upprop (#WeCanDoIt) under COP27. 600 företagsledare, forskare och beslutsfattare som tillsammans representerar en omsättning på 124 miljarder dollar skrev på uppropet.
Veckans 5 snabba nyheter
1. Vindkraft + CCS = sant? En av de mest spännande nyheter som swishat förbi mig den gångna veckan är ett forskningsprojekt i USA som handlar om att ge vindkraftverken dubbel nytta. Förutom att generera förnybar el undersöker man om de också skulle kunna passa på att fånga in CO2 ur luften! Vore inte detta win/win så säg?
2. Cirkulär succé för IKEA. De försök IKEA gjort med cirkulärbutiker verkar bli en hit, hittills har 3600 begagnade möbler bytt ägare. Förhoppningsvis innebär det uppskalning av projektet på sikt.
3. Heja framtiden! Forskare i Lund förmedlar bilden av livet i städerna efter omställningen – och den är positiv! Utrymmet mellan husen blir mer som ett ”gemensamt” vardagsrum, bilarna får ge plats åt människorna, fler träd, bättre utnyttjade tak och mer tid är några av sakerna forskarna pekar på. (Ställ om-boken tog ett glädjeskutt i bokhyllan av detta, eftersom det är prick detta den handlar om!)
4. Änglamarkspriset 2022. Coop har delat ut sitt årliga Änglamarkspris och vinnaren i år blev CleanSea som rensar stränder från plastskräp – grattis!
5. Malmö ensam på topplista. När organisationen CDP listar ledande städer i klimat- och miljöfrågor är det bara Malmö som platsar från Sverige. Finland får med hela fem städer (dock inte Helsingfors), och Norge tre. Lite hmmm, på den va?
Veckans (årets!) julklappar
Same, same … och helt olika. Det har strösslats med utsedda julklappar den gångna veckan. Klimatklubben och Medveten Konsumtion utsåg ju Det hemstickade plagget till Årets Medvetna Julklapp 2022 – och med tanke på att den klappen ska ses som en motvikt till den klassiska Årets julklapp var det ju ganska festligt att HUI två dagar senare utsåg … Det hemstickade plagget. Ren slump eller ej? Bara HUI vet.
Övriga julklappar som passerat mitt flöde den gångna veckan:
- Årets second hand-julklapp är tavlan! (Myrorna)
- Årets hållbara julklapp är dessertbesticken! (Sysav)
- Årets julklapp (här behövs ett mer specifikt namn, no?) är den energismarta produkten (Elon)
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!