Ett aningens kortare (och senare) svep på grund av att jag skulle resa bort i helgen och inte riktigt hann med. Men svep blev det i alla fall!
När får barnen komma till tals?
Vårt fel, vårt problem, deras framtid. Att klimatfrågan och världens barn är tätt sammankopplande behöver vi ingen universitetsexamen för att räkna ut. Vi vuxna har förvisso ganska många år kvar på denna planet, men när jag inser att mina barn sannolikt kan leva i 90 år till är det svårt att greppa att den deadline vi alla jobbar för att nå (Parismålen) är inte ens 10 år bort.
I veckan bytte den klimatorganisation som alltid satt barnens rättigheter främst – Föräldravrålet – namn till Våra barns klimat. Det nya namnet är en koppling till den internationella föräldrakoalition som organisationen startade för fem år sen (Our Kid’s Climate) och som idag har medlemmar i 15 länder. I samband med namnbytet lanserade Våra barns klimat den korta filmen ovan, som sätter fingret på problemet så bra. Att lösa klimatkrisen är inte våra barns ansvar, utan vuxnas. Värt att tänka på när vi delar, gillar och hejar på Greta Thunberg, vars aktivism bottnar i frustration över att vi vuxna inte agerar.
Barnens rättigheter kommer också i spel i många klimatdiskussioner. Den 1 januari i år blev FN:s barnkonvention svensk lag, vilket innebär att barns rättigheter ska tas i beaktande i beslut som rör dem. Och dit borde ju rimligtvis ALLA klimatrelaterade beslut ingå. Hur väl följs detta egentligen?
Eller som i kampen om Preemraff (som jag skrev om här) – där inte bara de ökade utsläppen hotar barnens framtid, utan dessutom bidrar raffet till ökade cancerrisker för de boende i området. Känns det okej att en generation Lysekilsbor växer upp med ett cancerhot hängande över sig?
Följ Våra barns klimat, skriv på uppropet som ligger på deras hemsida och använd gärna ”Barnkonventionen är lag” som argument i situationer när klimatfrågan verkar glömmas bort.
Veckans 2 SoMe-tips
1. Ny årgång F/activister! Det är dags för ett nytt gäng aktivister att utforska hållbart mode genom att under nio månader konsumera cirkulärt, söka upp hållbara alternativ och reflektera över sitt förhållande till mode. F/act movement kallas initiativet bakom, och det är en god idé att kolla upp några av alla de deltagarna landet runt som blivit antagna att haka på – gott om hållbar modeinspiration väntas! I årets kull finns bland andra @stinastils i Umeå, @kenny_mogz i Borås och @ms_livealittle i Linköping. Följ så klart också @fact.movement!
2. Textilåtervinning, så funkar det. Eco Warrior Princess har skrivit en ordentligt utförlig guide till textilåtervinning, som är värd att ta en titt på. Allt är förstås inte helt applicerbart på svenska förhållanden, men kombinera denna läsning med Johanna Nilssons artiklar om återvinning så har du ganska bra koll sen.
Veckans tips!
I am Greta. Nu har trailern till I am Greta – dokumentären om Greta Thunberg – släppts. Enligt Gretas instagramkonto kommer den att gå upp på biografer världen över i oktober, och sändas på Hulu i november.
Veckans 4 snabba
1. Så mår planeten. Häromdagen släppte WWF sin Living Planet Report 2020 i ett livesänt event. Det är inga roliga siffror vi bjuds på – som väntat. De vilda ryggradsdjuren har minskat med 68% mellan 1970 och 2016. Vi är på väg in i det sjätte massutdöendet. Plågsamma fakta, men ja – vi måste höra detta för att förstå allvaret.
2. IKEA öppnar secondhandbutik! I höst tar även IKEA steget in i secondhandbranschen, när de öppnar sin första butik med begagnade produkter i återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna. Det är ett test på sex månader, som förhoppningsvis får en fortsättning.
3. Återvunna jeans. Svenska företaget Renewcell har gjort ett samarbete med Levi’s och skapat två jeansmodeller delvis tillverkade av återvunnen denim. Renewcells helt biologiskt nedbrytbara material Circulose är gjort av textilavfall, och Levi’s nya jeansmodeller består till 20% av Circulose, 20% ”hållbar viskos” och 60% ekologisk bomull. Än kan inga jeans alltså kallas 100% återvunna, men kanske är Renewcell framtiden på spåren här.
4. Möbelmässans första hållbarhetspartner. Stockholm Furniture & Light Fair 2021 har offentliggjort mässans första hållbarhetspartner, och det är branschorganisationen Svenskt Trä. Tanken är att sätta fokus på naturliga material och återbruk av material. Mässan kommer också att erbjuda ”The Nude Edition”, en avskalad monterlösning som gör det möjligt för fler företag att delta i mässan trots ett tufft 2020.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!