Årets första svep! Och 2023 verkar bli året när jag också kan räkna in 100 hållbara svep-inlägg, men än så länge är jag bara på nummer 91. Trevlig läsning!
Klimatgranskaren – din ficklampa i klimatmörkret
Ny, granskande klimatsajt. Här kommer en bra nyhet att inleda året med! Nya Klimatgranskaren är ett ideellt initiativ som är tänkt att granska regeringens klimatpolitik och sprida information om utvecklingen för planeten. Bakom sajten står Lovisa Berglund, Sven Elander, Yrsa Lindberg, Lorentz Tovatt och Emma Wikström. Så bra och välbehövligt initiativ!
Följ Klimatgranskaren på instagram, hörni!
Veckans oväntade klimatsamtal: Vogue
Billie Eilish + klimataktivister. Ett löfte om ett intressant klimatsamtal swishade förbi i mitt flöde och ledde mig till Vogue. Billie Eilish pryder omslaget på senaste numret, och till intervjun har Vogue också producerat en liten film där Billie diskuterar klimatångest, aktivism och framtid med ett antal unga klimataktivister. Dessutom var Vogues startsida strösslad med andra klimatrelaterade artiklar:
- How Two Young Climate Activists Are Tackling Water and Food Insecurity Across North America
- Why We Desperately Need More Female Leaders Making the Decisions on Climate Change
- How Many Clothes Should We Own, Exactly?
Detta muntrade upp så här mitt i reatider, säsongsskifte och trendspaningar – kanske början till ett skifte inom modemagasinsbranschen?
Veckans 4 SoMe
1. Om att se sin roll. Detta tänker jag att vi alla borde ha i bakhuvudet/på insidan av ögonlocken under hela 2023, visst? Tack @ekoliv_ för påmminelsen!
2. Om att gå vilse. Älskade detta inlägg av Clara om att applicera Friluftsfrämjandets fem regler för barn som gått vilse på oss vuxna som trevar oss fram i tillvaron. Så bra!
3. Om att ha privilegiet att raljera. Eftersom detta kom precis innan jul då jag redan stängt ner bloggen passar jag på att tipsa om det här – en ironisk julhälsning från mig, Emma, Isabelle, Yrsa, Gurgin, Frida, Johanna och Gustav. God fortsättning!
4. Om att dominera internet. Ingen har väl missat twitterkonversationen mellan mansgrisen Andrew Tate och Greta Thunberg? Eller konversation och konversation – han försökte provocera henne, hon ”burned the macho guy to a crisp in nine words” som The Guardian uttryckte det.
Veckans to do: Rösta fram Sveriges hållbarhetsmäktigaste!
Rösta fram hållbarhetslistan! Aktuell Hållbarhet utser varje år Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste, en lista som jag fick äran att vara med på 2021. Nu har jag tydligen chansen igen visar det sig eftersom jag är nominerad (bland 300 andra personer), och för första gången kan vem som helst påverka listan – det går nämligen att rösta på sina favoriter! Här finns alla nominerade, och alla som vill kan rösta på upp till 10 namn på listan. Det går att rösta fram till 16 januari.
Har ni en minut över, gå gärna in och rösta på era favoriter!
Veckans 6 snabba nyheter
1. Brittiska XR byter spår. Den aktivistiska klimatorganisationen Extinction Rebellion har utmärkt sig genom fysiska klimataktioner, som att blockera broar, limma fast sig på gator och ta sig in på landningsbanor. Nu meddelar den brittiska grenen av XR att de byter spår, och ”prioriterar närvaro framför gripanden och relationer framför blockader”. Samtidigt kallar de till en klimatdemonstration utanför House of Parliament 21 april där de siktar på att samla 100 000 människor. Spännande att se om detta nya spår blir framgångsrikt – och om XR i andra länder som Sverige tar efter.
(Passar på att tipsa om att Barnebys gjort ett poddavsnitt där Pontus Silfverstolpe pratar med aktivistiska organisationer om taktiken att rikta in sig på konstverk också. Tipstack till Trendenser!)
2. Naturgas heter nu fossilgas. Detta är synnerligen goda nyheter – äntligen kallar vi saker vid dess rätta namn! Efter diskussioner i språkvårdens hållbarhetsgrupp byter naturgas namn till fossilgas i statens språkvård ISOFs termlista.
3. Ingen överklagar Cementadomen. Cementa fick ett förlängt tillstånd under fyra år att fortsätta bryta kalk på Gotland trots att det innebär allvarliga konsekvenser för miljön (och trots att betong inte är ett material vi borde använda i den omfattning vi gör idag). Men – ingen myndighet (tex Naturvårdsverket) överklagade och det gör att Naturskyddsföreningen på Gotland inte heller ger sig på att försöka driva frågan rättsligt. Istället lägger man krutet på att kraftsamla inför nästa prövning – som handlar om att överväga att ge Cementa tillstånd i ytterligare 20 (!) år.
4. Svenskarna tar tag i sina utsläpp 2023. Enligt en färsk PwC/Sifo-undersökning planerar hela 43% av svenskarna att minska sin klimatpåverkan under 2023. Fler kvinnor än män är villiga att göra förändringar, liksom fler unga än äldre. Flest är positiva till att dra ner energianvändningen (vilket ju dock kan ha ekonomiska orsaker också), och därefter kommer minska konsumtionen, minska matsvinnet och äta mer vego. Bara 14% uppger att de tänker flyga mindre och åka mer kollektivtrafik – så resorna verkar bli den största utmaningen.
5. Nya hållbarhetslagar träder i kraft. Som alltid vid årsskiften är det dags för ett gäng nya lagar att träda i kraft, och Aktuell Hållbarhet har listat de som rör klimat och omställning. Några är bra, som förstärkt skatteredaktion för installation av solceller, några förordningar om producentansvar kring elektronik och förpackningar och nedskräpningsavgifter för producenter av engångsförpackningar. Andra är urusla, som tillfälligt sänkt skatt på drivmedel och förändringar kring reduktionsplikten. Hela listan här!
6. Extremväder är det nya normala. En ”bombcyklon” i USA kring jul innebar kyla på -48 grader (och minst 28 döda som resultat). Och världscupen i längdskidor har problem, eftersom det bland annat var 16 grader varmt i Oberstdorf – och snön lyser med sin frånvaro. Det är bara två exempel – The Guardian skriver mer om extremvädret som en ny verklighet – och drar paralleller till filmen Day after tomorrow.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Angående hållbarhetsmäktigaste: Det är skillnad på att ha makt och att göra rätt. Tex Ebba Busch har stor makt men använder den fel. Kommer hon då högt eller lågt på rankningen?
Håller helt med dig. Risken är förstås stor att hon kommer högt på listan oavsett, just för att hon har mycket makt i frågan. Men det borde ju helt klart tas hänsyn till hur hon använder makten.