Ända sedan sociala medier gjorde entré i våra liv har vi alla möjligheter att nå fler människor med våra tankar, idéer och foton. Det vi gör kan ge ringar på vattnet, helt enkelt. Sedan kom influencers, vars jobb det faktiskt är att påverka våra beteenden – oftast kring konsumtion.
Och ja, instagram, facebook med flera har helt klart skalat upp effekten på det mesta, och gett oss en slags megafon att föra våra samtal genom. Vi når fler om vi kan kommunicera med andra i deras egna hem, helt enkelt.
Men faktum är att även utan sociala medier så har det vi gör en påverkan på andra människor, helt enkelt för att vi är flockdjur. Vi tycker generellt om att bli accepterade och smälta in, att känna att vi inte sticker ut för mycket, och om människor i vår omgivning börjar göra något så väcks ett intresse hos oss att göra likadant. Det är det fenomenet nudging ofta bygger på. Om flera av våra grannar skaffar elbil blir vi sugna på att haka på, och om kommunen sedan skulle kommunicera att ”73% av alla villaägare i kommunen har bytt till elbil” så är sannolikheten ännu större att vi tar steget (förutsatt att vi har ekonomi för det förstås). Vi vill nämligen tillhöra majoriteten, i synnerhet om den framställs som något positivt.
Allt vi gör har potentialen att påverka andra människor. I positiv – eller negativ – riktning.
Och det här är viktigt att ha med sig, för det funkar naturligtvis åt båda håll. Om alla grannarna istället håller hårt i fossilbilen och dessutom låter den stå på tomgång varje morgon för att värma upp den? Ja, då är risken stor att vi istället tänker att vi lika bra kan göra likadant, för vad spelar det då för roll vad ”lilla jag” gör. Och dessutom skulle vi sticka ut om vi gjorde något annat, och att tillhöra en minoritet lockar sällan.
Här gäller det att komma ihåg att vi gör ett val även om vi väljer att inte göra något alls. Det är inte bara Greta i ena änden och Bensinupproret i andra änden som påverkar andra, utan det gör även den stora massan i mitten som inte agerar alls – för den är ju ofta majoriteten. Med andra ord: Struntar vi i att agera, utkräva ansvar, bidra till lösningen och ställa om så signalerar vi till alla i vår omgivning att det är acceptabelt att vara likgiltig. Och i det här läget är ju det inte en neutral handling, utan faktiskt en negativ påverkan när det gäller klimatkampen. Likgiltiga människor som inte pressar på för skarpare klimatpolitik eller att företag ska ta ansvar gör ju att chansen att nå klimatmålen minskar.
Men framför allt – det är ju något otroligt mäktigt med att bidra till en bättre värld! Att vara med och forma framtiden, att inspirera människor till att göra bra val, att vara en del av lösningen. Vem vill inte det?

Foto: Jon Tyson/Unsplash