Vilka är era mest använda appar? Får jag gissa så är det förstås sociala medier – instagram, snapchat, tiktok, messenger, facebook, twitter, whatsapp? (Jag använder inte alla dessa, men gissar att de är de vanligaste.) Därefter då? Nyhetsmedier, swish, bankappen, mail kanske?
Ungefär samma gäller så klart för mig också – men så är det också ett gäng appar som hjälper mig att ställa om. Här är de – kanske får ni några nya idéer utifrån dem?
Klimatapp 1: SL
För mig ser den ut så här – det gör den förstås inte för er som bor i andra delar av landet. Men få appar är så viktiga för mig som kollektivtrafiksappen. Stockholm är stort, och det spar enormt med tid att reseplanera med hjälp av teknik – men, det har så klart också betydelse för att jag ska resa klimatsmart så ofta det bara går. Var du än bor, ladda ner din kollektivstrafikapp!
Klimatapp 2: Tibber
Inte lika relevant för alla förstås eftersom det beror på vad man har för elavtal, men för mig som har spotpris via Tibber är detta absolut en av mina mest använda appar. Jag kollar hur elpriserna ska variera under dagen, om det är en dyr eller billig (i nuläget snarare halvdyr) dag så jag kan passa på att tex tvätta om priserna är låga, jag kollar när kurvan dippar som mest så jag vet när diskmaskinen ska köras och så vidare. En planeringsapp för min elkonsumtion helt enkelt.
Klimatapp 3: Tradera
När man är förälder till två barn i lågstadieåldern kommer diverse önskemål upp med jämna mellanrum om vad de vill köpa för sina veckopengar. Och där har jag drillat dem ordentligt – andrahand i första hand, alltid. Det är faktiskt oändligt skönt att de alltid formulerar sig på samma sätt: ”Mamma, kan vi kolla på Tradera om det finns några XXX?”. De får så klart inte köpa vad som helst – konsumtion är alltid konsumtion och Traderaköp innebär också frakter – men ibland får de förstås spara ihop till något de vill ha, och då har Tradera dessutom blivit en ganska pedagogisk övning i tålamod. För ibland finns inte det de vill ha, och ibland skenar priset iväg så att de inte kan slå till ens när det finns.
Jag löser så klart mina egna behov här också, ett av de senaste större köpen var en ”ny” plattång när min gamla gett upp efter över tio år. Och för tillfället säljer jag en del också, för att få det lite luftigare i skåp och lådor och för att få in lite slantar till ett sparmål jag har.
Klimatapp 4: Messenger
Kanske lite otippad (och visar med all säkerhet hur gammal jag är), men Messenger är en av mina viktigaste klimatappar. Där har jag mitt klimatgäng i en stående chatt-tråd som uppdateras varje dag – med länkar till läsvärda texter, diskussioner om vad som är rätt sak att göra i kniviga situationer och koll på snackisar inom omställningsvärlden. Jag skulle känna mig betydligt mer osäker och fattigare i min omställningsresa utan denna chatt. Och det kan så klart vara Whatsapp, Slack, sms-appen eller något helt annat också – poängen är samtalet.
Klimatapp 5: Google Maps
Say what? Spanar hon på hur glaciärerna minskar, eller? Nä, det är enklare än så. Google Maps och kollektivtrafiksappen kompletterar varandra. Jag är ingen året runt-cyklare, utan vill helst ha torra vägbanor och rimlig temperatur – annars föredrar jag att åka kollektivt. Men, jag har ju en elcykel, och när förhållandena är rätt cyklar jag gärna – och återigen, Stockholm är rätt stort och Google Maps leder mig rätt helt enkelt. Jag har en mobilhållare (som också skyddar telefonen från tex regn), och följer den – inga problem att cykla långt då. En tröskelsänkare för att ta cykeln, helt enkelt!
Bonusanvändning av denna är så klart att jag alltid kollar upp vilka secondhandaffärer som ligger i närheten när jag besöker olika städer för att föreläsa, och ibland söker jag också på tex ”vegetarisk restaurang” för att hitta ett lunchställe.
Klimatapp 6: Hygglo
Ibland behöver man en pryl. En speedheater för att få bort gammal färg, en elektrisk häcksax för att trimma villahäcken, en slipmaskin för att komma i mål med något projekt hemma. (Eller för all del ett photobooth, för att dokumentera en releasefest.) Och jag skulle säga att 999 av 1000 gånger är det prylar som inte kommer att användas särskilt många gånger under en livstid. För dessa behov är Hygglo min go to-app, för även om det absolut finns speedheaters och slipmaskiner på andrahandsmarknaden så kommer dessa prylar främst att samla damm hemma hos mig – även om jag köpt dem på ett klimatsmart sätt. Så för sånt är det absolut ”hyra i första hand” som är mitt motto. Och för att det inte heller ska bli onödigt många, långa bilresor gillar jag Hygglos upplägg med att hyra i närområdet av andra privatpersoner. Jag har använt Hygglo både här hemma och på Gotland, och det har funkar klockrent varje gång.
Klimatapp 7: SJ
Nu har jag förstås ett jobb där jag kanske reser mer än genomsnittet, men SJ är en av mina mest klimatinriktade appar så den förtjänar sin plats här. När jag är inne i föreläsningsperioder sköter jag oftast resebokningen själv (även om arrangören står för resan), och jag älskar faktiskt SJs app – biljetterna samlade, lätt att boka nya och information till och med om var på perrongen jag ska ställa mig för att komma nära min bokade plats. Uppdateringar om eventuella förändringar/förseningar och hur många minuter det beräknas vara kvar tills jag är framme. Jag älskar tåg!
Klimatapp 8: Blocket
Denna är ju självskriven förstås, för större behov – en byrå till sonens rum, till exempel. Min förra cykel. Solsängar till altanen. Vårt matbord. Linneskåpet i sovrummet. Jag har otaliga Blocketfynd hemma, och även om jag varvar med Facebook Market så är Blocket fortfarande favoriten.
Klimatapp 9: Sellpy
Sellpy kompletterar Tradera och Blocket för mig när det gäller andrahand – här köper jag i princip alla barnens kläder, en hel del av mina och nu faktiskt också några plagg till maken (som inte direkt är modeintresserad, så det är totalt behovsstyrt). Min snart tioåriga dotter har fått ett stort klädintresse det senaste halvåret, och jag vill uppmuntra henne att leka med kläder och hitta sin egen stil – men inte på bekostnad av klimatet. Vi letar tillsammans åt henne på Sellpy, och det funkar väldigt bra. Fram tills nu har jag oftast gjort ett urval åt henne i förväg, i rätt storlek och med rimligt skick – men nu börjar hon kunna sålla själv, och har stenkoll på att alltid kolla skick och granska bilderna.
Sellpy är inte alltid helt oproblematiskt, det visade ju missen nyligen när det framkom att Sellpy också sålde överlager med nyproducerade kläder utan att det tydligt framgick att det var nya kläder. Men jag måste ändå säga att fördelarna överväger för mig – detta har gjort vardagen med växande barn mycket lättare för mig.
Klimatapp 10: ABRP
Just nu är vi så att säga mellan bilar (världsläget har försenat vår leasingbil rejält), men i vanliga fall har vi en elbil som används av maken till jobbet vintertid (eftersom han jobbar natt), för att storhandla och liknande ärenden, för långresor och för somrarna på Gotland. Och min absoluta favoritapp för längre elbilsresor är ABRP – A Better Route Planner. Buslätt att göra plan för mat- och laddstopp, för smartaste vägvalet och för att se till att laddmöjligheterna funkar både dit och hem, även där det är längre mellan laddstolparna. Elbil är verkligen inte en optimal klimatlösning, men för de tillfällen bilresor behövs är ju elbil det bästa valet – och då är den här appen till stor hjälp.
Klimatapp 11: Ecosia
Det googlas ju en del i vardagen, både i jobbet och privat. Och då känns det lite bättre i magen att använda en browser som faktiskt tar mina sökningar och omvandlar dem till planterade träd. Det ska erkännas att sökmotorn i Ecosia inte är lika vass som google, så ibland måste jag övergå till Google för att hitta det jag söker. Men – i de allra flesta fall för de där enkla snabbgooglingarna duger Ecosia alldeles utmärkt. (Ja, det blir knasigt att kalla det att googla när jag inte använder Google, men ni fattar!)
Klimatapp 12: WWF Matguiden
Den här lilla pärlan är en bra grej att ha till hands, oavsett om det är vardagsgrejerna eller den udda ingrediensen i ett nytt recept man är sugen på att testa. Det känns liksom bra att veta säkert att avokado verkligen inte är ett bra val sett till hållbarhet, men att det är lugnt att äta bananer så länge de är ekologiska – trots att det inte odlas bananer i Sverige. Att bönor är riktigt vasst ur klimatsynpunkt, helst ekologiska eller svenska. Och så vidare. Som ett litet wikipedia för mat och klimat, helt enkelt. (I appen finns både köttguiden, fiskguiden och vegoguiden.
Bubblare
- Slack – i detta verktyg sköts hela Klimatklubbens arbete, jag skulle inte klara mig utan det.
- Auktionsappar – inredningsintresset är ju bevarat även om jag inte längre konsumerar nytt om jag kan undvika det. Oftast räcker Blocket, men ibland vill jag åt något litet extra – en röllakanmatta till exempel. Då är det auktionsapparna jag testar: Bukowskis, Barnebys, Auctionet.
- Ekobanken – jag nämnde ju bankappar i inledningen, men måste ändå ge Ekobanken ett eget omnämnande. För det gör ju skillnad att veta att mina sparpengar inte motarbetar omställningen när jag sover.
- SoMe – även detta nämndes i inledningen, men här måste jag också nämna Instagram och Facebook, som stora källor till klimatnyheter, omställningsinspiration och nätverkande för mig.
Vad har ni för favoritappar i omställningen?
Fint att se att WWF har kommit vidare med sin app. Det var ett jättebra tips för mig. Tack!
Förutom många av de ovannämnda är mina favoriter SMHIs app, ( så jag vet ungefär vad jag behöver ha på mig för att kunna vara ute i naturen/parken så länge som möjligt) Swish (för att betala alla nätloppisfynd) och Yogobe (som gör det möjligt för mig att praktisera yoga utan att åka någonstans).
Bra tips!