Min fantastiska parhäst Emma gjorde ett så bra instagraminlägg häromdagen om att allt färre svenskar känner att livet är meningsfullt, och så kan vi ju på riktigt inte ha det!
Det peppade mig att skriva något på ämnet, för det finns ju så många sätt att skapa mer mening i tillvaron! Här är 10 idéer på rak arm, ni har säkert fler? Fyll i som kommentarer!

Foto: Cristina Gottardi/Unsplash
1. Engagera dig i föreningslivet
Sverige kryllar av föreningar med eldsjälar vid rodret, och de allra flesta skulle jubla över påfyllning. Det kan ju vara klimat- och miljöorganisationer så klart, men även idrottsföreningar, hembygdsföreningar, barnverksamheter, kulturföreningar och tusen andra typer av föreningar väntar därute. Utgå från vad du är intresserad av och vad du är bra på, så kommer du att hitta ett ställe som passar dig – det är jag säker på.
Bonus: Förutom att bidra med kraft i föreningsarbetet kommer du att lära känna nya människor som strävar åt samma håll som du, aldrig fel!
2. Ta initiativ till något
I dagens samhälle är vi ganska bra på att säga ”någon borde” när vi tycker att nåt specifikt saknas eller skulle vara kul. Men denna ”någon” kan ju lika bra vara vi själva? Det finns alltid plats för initiativtagare, och för de flesta är det lättare att haka på någon annan än att själv så det första fröet. Så om du tycker att det vore kul med en sticklingsbytarträff, en lokal gatuloppishelg där du bor, en förening för odlingssugna eller en studiecirkel om klimatet – våga vara den som tar initiativet den här gången! Eller slå dig ihop med en annan person och gör det tillsammans. (Tips: Klimatklubben har en massa bra guider!)
Bonus: Om det är du som sår första fröet är det också du som bestämmer ramarna, och det gör att du lättare kan forma något som du tycker det blir bäst!
3. Bli volontär
Föreningsengagemanget på tips nr 1 ovan är ju en form av volontärarbete, men det finns också mer hands on-möjligheter därute. Kanske finns det ett soppkök för hemlösa i närmaste stad, kanske behövs det hjälp med läxläsning för unga, kanske skulle ett ålderdomshem i din närhet uppskatta någon som kom och umgicks och läste för de äldre? Språkkaféer, Röda Korset, Stadsmissionen och kyrkan kan också vara bra ställen att utforska. Ett tips för att komma igång är att kika in hos Volontärbyrån, som hjälper till att matcha ihop volontärer med behov.
Bonus: Att börja som volontär i en verksamhet är ett bra första steg som på sikt kan leda till att du tar en större roll i organisationen!
4. Hjälp en granne
Ibland är det enklast att gräva där man står, och att lära känna sina grannar och bygga starka lokalsamhällen är ett toppensätt att stärka resiliensen och krisberedskapen. Fundera på om någon i din geografiska närhet kan behöva hjälp med något? Kanske vet du att det bor en äldre person några hus bort som ser ut att kanske behöva hjälp med snöskottning på vintern och gräsklippning/trädgårdsskötsel på sommaren? Kanske finns det en barnfamilj eller ensamstående förälder som skulle uppskatta barnvaktshjälp eller att lämna/hämta på skolan eller aktiviteter?
Bonus: Du lär känna grannarna bättre, vilket aldrig är fel den dag du själv behöver hjälp med något!
5. Gör goda gärningar i det lilla
Om du inte hittar en självklar roll för dig på lång sikt, ge inte upp! Den chansen dyker säkert upp när du minst anar det, och under tiden kan du bidra i det lilla när tillfälle ges. Håll upp dörrar, erbjud dig att bära tunga kassar, assistera med att ta upp och ner barnvagnar på bussen, köp en macka till någon som verkar hungrig, släpp före föräldern med ledset barn i kön på affären. Små gester som kostar dig väldigt lite, men kan göra någon annans dag.
Bonus: Du kan inspirera andra att tänka likadant!
6. Vårda en relation
Det här är så klart inte ”välgörenhet”, utan något som borde kännas ganska självklart. Men numera när vi följer varandra på Instagram och kanske bor långt ifrån våra vänner så känns det som att vi tar hand om våra vänskaper genom att klicka ”like” på ett sociala medie-inlägg. Just därför kan en lite större gest betyda så mycket mer, för allt vi känner och allt som händer syns ju inte i sociala medier (tvärtom skulle jag säga).
Skicka ett kort eller ett brev, lyft luren trots att ni sällan pratar i telefon eller överraska någon med att kanske posta en bok du gillade eller någon annan liten överraskning som du tror personen skulle uppskatta. Kanske är det precis denna lilla gest som gör att den personen känner sig mindre ensam eller ledsen den dagen.
Bonus: Du vinner förstås lika mycket själv på att vårda dina vänskapsband!
7. Åtgärda smågrejer i ditt närområde
Ju fler som bryr sig om platsen vi bor på, desto tryggare samhällen bygger vi. Det är när ingen bryr sig om klotter, trasiga busskurer och skräp som missnöje, rädsla och fientlighet får en grogrund att växa på. Så var personen som plockar upp skräpet och lägger det i närmaste sopkorg, som felanmäler den trasiga glödlampan till kommunen och som hänger upp den tappade barnvanten på en buske så att föräldern får lättare att hitta den. Alla små, små insatser för att hålla det rent, helt, snyggt och tryggt kommer att göra skillnad i längden.
Bonus: Det blir ju även trevligare för dig att bo i ett område som inte är skräpigt eller eftersatt.
8. Lär dig något nyttigt
Att kunna sticka, virka, sy eller snickra innebär ofta i förlängningen att du också bli skapligt bra på att vårda, anpassa, laga och reparera saker. Bra skills i omställningen! Så att ta dig tiden att lära dig något matnyttigt, oavsett om det är hjärt- och lungräddning, visual mending, att odla eller att baka surdegsbröd kommer det med all säkerhet vara en bra grej att kunna framåt – och också något du i sin tur kan lära ut eller hjälpa andra med.
Bonus: Du utvecklas själv och får självförtroende inom något nytt!
9. Bli en budbärare
Inte alla är sociala varelser som känner sig bekväma med att ge sig in i helt nya sammanhang och erbjuda sin tid eller energi. Om du är mer introvert eller blyg kan det kännas lättare att vara en kraft online, så att du kan skapa mening från ditt eget hem. Och det går ju toppen! För alla människor som är engagerade i föreningslivet, inom välgörenhet eller i klimatrörelsen behöver ju nå ut med sina budskap, och där kan just du verkligen hjälpa till. Bli följare i sociala kanaler till organisationer du vill stötta (Klimatklubben blir tex alltid jätteglada för nya följare på Instagram!), och bli en av de där engagerade följarna som gillar, kommenterar, sparar och delar inlägg vidare. Det gör enorm skillnad, eftersom civilsamhället har allt sämre resurser att röra sig med – och att nå ut genom sociala medier blir därför avgörande! Det kan kännas futtigt som insats, men om du gör detta ofta och ser till att dra ditt strå till stacken för att alla inlägg ska nå så många som möjligt är det en betydelsefull insats!
Bonus: Du får bra koll på vad organisationen gör, och lär dig säkert aktuella fakta i frågan på kuppen!
10. Var snäll
Ja, en ganska självklar grej kanske, men den tål att påminnas om. Det handlar dels så klart om att inte medvetet göra att någon annan illa, dels om att faktiskt fria hellre än fälla. Nu när vi så ofta kommunicerar digitalt blir tonen ofta onödigt hård och diskussionerna väldigt polariserande, det är bara att gå in i valfritt kommentarsfält för att se detta trista fenomen. Att ifrågasätta något kan göras på många olika sätt, och ofta kommer man längre genom att skilja på sak och person, vara konstruktiv och hålla en civiliserad ton. Vi behöver inte fler haters, vi behöver snälla människor som samtidigt vågar höja rösten mot orättvisor och maktmissbruk. Det går att kombinera!
Bonus: Fler kommer att lyssna på dig!
Har ni fler förslag till listan? Fyll GÄRNA på!
Tips: Maila Handelsbanken ang. deras investeringar i Temu. Läs mer här:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EyEmgl/handelsbankens-hallbarhetsfonder-investerar-i-temu?fbclid=IwY2xjawIErkNleHRuA2FlbQIxMAABHQ8lWshG-hNwVNVR9xLkoXC3jxO8eMkJBf-d6iQ9d0MxdAkQKKs_qZ_uKA_aem_bWcqqsD_X_gK6AvDyy4ScA
Här kan man skicka sin synpunkt: https://www.handelsbanken.se/sv/privat/kontakt-och-support/synpunkter-formular
SEB, Länsförsäkringar och Nordea kan man också höra av sig till… morr.