Dagens inlägg får handla om mina tankar kring hållbarhet, efter en inspirerande (och god …) frukost hos Jenny och Emma på Dry Creative Projects. Dry things tillverkar i princip allting här i Stockholm (förutom läderväskorna i Tärnsjöläder) och det fick oss att prata mycket om vad ”miljömedveten konsumtion” egentligen är.

Foto: Kristofer Johnsson
För min del så har jag de senaste åren kommit till insikt om att det inte är så enkelt som att ”bara” handla ekologiskt. Det är förstås toppen när tröjan är tillverkad av ekologisk bomull istället för konventionell dito, inget gör mig gladare. Men förutom att överkonsumtionen hänger över hela den här diskussionen som ett ovädersmoln så tycker jag också att vi måste tänka större än så för att ha något som kan vägleda oss även när det inte finns några uppenbart miljövänliga alternativ att välja på.
Risken att jag byter ut den ekologiska kompromissen är stor, medan min genomtänkta investering däremot kanske följer mig genom hela livet. Det bästa köpet är ju det som används.
Som exempel så tycker jag att det är bättre att jag köper något som förvisso inte är ekologiskt men som jag verkligen, verkligen vill ha och har tänkt igenom, än att jag köper det ekologiska valet trots att det inte riktigt är vad jag hade hoppats på (eller för att det ligger och skvalpar i en reakorg). Risken att jag byter ut den ekologiska kompromissen är stor, medan min genomtänkta investering däremot kanske följer mig genom hela livet. Det bästa köpet är ju det som används.
Jag köper också hellre något i trä än något i plast trots att plasten är återvunnen, eftersom trä är en förnybar (och koldioxidbindande) råvara. Jag köper hellre något som är producerat i Sverige än något som är ekologiskt men fraktat över halva klotet för att nå mig. Jag köper allra helst vintage och begagnat – men det ska fortfarande vara saker jag faktiskt tycker om och vill använda. Och framför allt har jag inga benhårda regler, utan går på magkänslan i de allra flesta fall.
Jag köper allra helst vintage och begagnat – men det ska fortfarande vara saker jag faktiskt tycker om och vill använda.
Jag vill bli en så medveten konsument som möjligt, men jag är samtidigt väldigt medveten om att jag inte är perfekt. Jag har inte järnkoll på alla ingredienser, alla förutsättningar, alla omständigheter och alla dolda miljökostnader kring varje produkt jag överväger att köpa, och det gör att jag förmodligen kommer hem med det sämre valet ibland. Förhoppningsvis lär jag mig till nästa gång, och förhoppningsvis var det jag köpte ändå något jag hade tänkt igenom andra aspekter av så att det faktiskt ändå var ett medvetet val.
Och nu är jag nyfiken – hur tänker ni kring konsumtion och hållbarhet?
Vill du läsa mer? Här kommer några lästips!
Priset på ett par vantar – när ska vi ska uppskatta hantverk igen?
Om Wish och en önskan om eftertanke
Om konsumtion, shopping och samvetet
(Alla mina reflektionsinlägg hittar du här!)
Jag (som jobbat i modebranschen) försöker även tänka på CSR-frågor, arbetsvillkor, uppförandekoder, minimilöner, fair trade etc för de som producerar. Att välja ett företag med bra värderingar när jag väljer vart jag handlar. Det är en viktig del av hållbarhet för mig.
Verkligen, jättebra poäng! Hållbarhet är inte bara miljö.
Välkommen tillbaka! Du har varit saknad.
Tack Nini, det värmer!
Minns att du berättade att du ville ha en cirkusbokstav med lampor i din sons rum. Då måste du kolla in det här! Priserna är 50-90% på ordinarie pris. http://tinyurl.com/jmy4umj
Bra fråga! Nu när vi letat lampor ett tag så har jag tänkt på hur mycket svårare det är att gissa hur produktionen påverkar jämfört med när jag t.ex. köper närodlade morötter. Är plast bättre än metall? Är vissa varumärken bättre producenter än andra? Vilka!??
Jag instämmer i mycket du skriver men försöker plastbanta ”lagom”.
Sedan är jag inte en slit-och-släng-konsument men så klart blir det som du här i inlägget poängterar felköp. Det kan bli bättre.
Du inspirerar med ditt hållbarhetstänk inom design och inredning!
Tack snälla för fina ord! Håller med om att blir svårare ju mer komplexa produkter man ska köpa. Det enklaste man kan gå på är kanske var de är tillverkade, för att slippa onödiga transporter? Å andra sidan är det ju förmodligen så att delarna fraktats till fabriken också. Svårt!
Toppen-inlägg! Tack!
Hej,
Jag tycker det är så bra att du belyser ämnet miljötänkande så ofta och mycket. Det är viktigt, det är framtiden och alla kan göra lite sen kan det kännas tröstlöst när fattigare länder pumpar ut giftiga produkter pga av okunskap och pengabrist. Att många i lilla Sverige minsann köper ekobomull och pantar tomglas kanske inte gör någon stor inverkan, men man måste ju börja någonstans. Att tänka på miljön i allt man gör från att inte slösa på vatten, åka kollektivt, behöver jag verkligen den här varan osv är inte då svårt, och framför allt att lära våra barn detta. Jag är absolut ingen trädkramare (inget fel att vara det) och jag älskar att köpa vackra saker till hemmet och flyga på semester, men det går ofta att hitta bra eller bättre alternativ. Hatten av för att du tar upp ämnet! /Linda
Precis så tänker jag också – ingen kan (förmodligen) göra allt men alla kan göra nåt! Särskilt om vi som du säger för det vidare till våra barn. Tack för att du läser och tar dig tid att kommentera!
Intressant frågeställning och spännande att du berättar din syn på saken. Jag själv tänker först på att minimera, optimera och kvalite. Behöver jag den saken? Oftast är det ett nej på den frågan och då kan jag minimera genom att inte köpa. Optimera genom att ge ut mest antal användningstillfällen ur prylarna (jag gör även en livscykelanalys här, även på saker jag köper privat) och kvalite för att jag inte gillar när saker går sönder. Testfakta är min vän där!
Grymt bra mantra, det ska jag nog börja anamma jag också!
Jag är övertygad om att vi nu för en god tid framöver måste fokusera på begagnat. Att minimera nyproduktion i så stor utsträckning som det bara går, för trots att vissa material gör betydligt mindre skada för miljön än andra, så är läget för planeten nu såpass kritiskt att det bara inte går att fortsätta nyproducera i den utsträckning vi gör idag – oavsett vilka material vi använder. Jag har till min förtjusning upptäckt att det faktiskt är riktigt roligt att leta efter begagnat – gå i secondhand-butiker, på loppisar, och leta fynd på tradera. Bara känslan av att äga något som har en historia och inte kommer direkt från en fabrik. Att varje gång jag vill ha något nytt så krävs det en ”skattjakt” innan jag faktiskt hittar den där prylen – det ger shopping och inredning ett helt nytt liv och värde för mig. Jag hoppas på en ännu större kultur av begagnat-shopping i Sverige i framtiden, och jag tror egentligen inte att vi har något val om vi vill behålla vår planet.
Klokt skrivet, Annie! Och jag håller med, vi måste börja inse vilken guldgruva begagnatmarknaden är. Det finns ju faktiskt egoistiska skäl att göra det också – man spar ju helt galet mycket pengar på att leta begagnat, pengar som kan gå till allt från att betala av lån till att unna sig något fint (som kanske också är begagnat – en antik designklassiker till exempel)! Jag köpte en oanvänd regnjacka och tre barnböcker på loppis häromdagen för totalt 35 kr. Motsvarande nyproducerat skulle ha landat på närmare 450 kr!